Je bent ondernemer en je hebt een prachtig product of uitzonderlijke dienst waar iedereen van op de hoogte dient te zijn. Het eerste wat je dan gaan doen is een overzichtelijke en strakke website (laten) ontwikkelen. Hier gaan de nodige uurtjes werk in zitten, maar uiteindelijk ben je trots op het eindresultaat. Nu volgt de volgende stap; bezoekers op je website krijgen. Maar hoe doe je dit zonder veel geld aan advertising te spenderen? Door op te vallen in de organische zoekresultaten. Maar om op te vallen dien je je website aan te melden bij Google. Google dient op te hoogte te zijn van je website om deze mee te kunnen nemen in de zoekresultaten. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor die we je graag uitleggen:

Direct aanmelden

Je website aanmelden kan heel eenvoudig. Door je site in de webmaster tool in te voeren stel je Google op de hoogte van je nieuwe site. Echter geeft Google geen garanties dat de website in de index komt te staan. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de relevantie van je site. Voor Bing is het ook mogelijk je website aan te melden. Het nadeel van deze manier is is dat je geen gegevens over je bezoekers hebt.

Search Console

Wanneer je ook (technische) gegevens van je site wil analyseren is het verstandig om je site aan te melden via Search Console. Deze gratis tool geeft je nuttige informatie over de performance van je pagina’s. Hoe doe je dit?

Search console stappenplan

  • Maak een Google account aan
  • Log met je account in bij Search Console
  • Kies ‘’ Property toevoegen ‘’
  • Voeg vervolgens de gehele URL van de website in
  • Verifieer het property (dit kan op meerdere manieren)

Als je de site geverifieerd hebt ga je naar het onderdeel ‘’ Crawlen à Sitemaps ‘’.  Hier dien je de sitemap van je huidige site in te dienen. Als je site is geïndexeerd worden er in Search Console interessante gegevens bijgehouden. Het advies is om dit regelmatig te controleren. Hier vind je meer informatie over Search Console en de mogelijkheden er van.

Bing Webmaster Tools 

Ben jij een gebruiker van Bing, of wil je ook gevonden worden door Bing gebruikers? En wil jij data van je bezoekers analyseren? Dan kun je je website ook aanmelden bij de Bing Webmaster Tools. Het aanmelden hier voor gaat (bijna) op dezelfde manier als bij Google Search Console.

Linking

Een andere manier zonder dat je je site ergens hoeft aan te melden door middel van linking. Sites worden gecrawled door spiders die via links op een pagina komen. Is er een link van een geïndexeerde pagina die naar jouw pagina linkt? Dan ben je ook vindbaar voor de Google spiders. Het nadeel van deze manier is dat je weinig gegevens hebt over de prestaties van je site.

vindbaarheid

Conclusie

Om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen dien je vindbaar te zijn. Er zijn meerdere manieren op dit te realiseren. Via Search Console en Bing Webmaster Tools kun je interessante gegevens van de gebruiker zien. Als je via direct aanmelden of linking je site vindbaar maakt heb je die data niet beschikbaar.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven