Mocht je kort geleden nog door een winkelcentrum gelopen hebben, dan zal je vast wel opgevallen zijn dat er een hele hoop winkels verdwenen zijn. Het aantal mensen dat online winkelt groeit nog steeds. Veel fysieke retailers zitten hierdoor met het mes op de buik. Ze vrezen dat hun fysieke winkel slechts als etalage fungeert. Hoe terecht is deze angst? Of is het juist een kans?

Showrooming bedreigd fysieke retailers

Showrooming is een verschijnsel waarbij een consument eerst een fysieke winkel bezoekt, om vervolgens het product online te bestellen. Belangrijke drijfveren hiervoor zijn het verkrijgen van zekerheid over de prijs en de geschiktheid van het product. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat 14% van de Nederlanders prijzen online vergelijkt, 12% online recensies in de fysieke winkel leest en 7% social media benaderd in voorbereiding op hun online aankoop. Deze percentages zijn tot op heden alleen maar gegroeid. Veel fysieke retailers doen er daarom alles aan om showrooming te bestrijden.

Webrooming opkomend in 2014

Waar showrooming vooral in 2012 en 2013 groot is geworden, zagen we in 2014 een grote opkomst van het fenomeen webrooming. Webrooming is het tegenovergestelde van showrooming. De consument zoekt eerst informatie op het internet, om vervolgens de aankoop te doen in de fysieke winkel. In beide gevallen komt de consument dus tijdens zijn aankoop met een webshop in aanraking. Dit geeft wel aan hoe belangrijk een goede online marketingstrategie is. In Nederland zagen we een duidelijke trend als het om show- en webrooming gaat. Uit onderzoek van ABN AMRO (2014) onder 5500 consumenten blijkt dat 28% wel eens een webrooming doet. Driekwart van hen geeft zelfs aan niet zonder fysieke winkel te kunnen.

Boomerooming is de nieuwste trend

De fysieke retailer is echter niet uit de brand door de opkomst van webrooming. In 2015 begon zich namelijk al een nieuw verschijnsel voor te doen, wat de Engelse ‘boomerooming’ noemen. Bij boomerooming oriënteert de consument eerst online, gaat vervolgens in de fysieke winkel het product uitproberen, om het vervolgens online het product te kopen. Denk hierbij aan een boemerang effect. In Engeland blijkt dat 67% van de vrouwen en 58% van de mannen aan boomerooming doet. Er is geen onderzoek gedaan onder Nederlanders, maar wij verwachten dit deze cijfers redelijk overeen zullen komen met de Engelse.

SuitSupply’s omni-channel strategie

Een bedrijf dat show-, web en boomerooming omarmt en mede daardoor een enorme groei heeft doorgemaakt, is SuitSupply. Zij zorgen voor een optimale klantbeleving, door de brug te slaan tussen hun fysieke en online shops. Met zo’n budget gaat dat natuurlijk wat makkelijker, maar we merken dat steeds meer (ook kleinere) bedrijven in de voetsporen van SuitSupply treden. Als je het onderstaande filmpje bekijkt zul een aantal onderdelen van SuitSupply’s omni-channel strategie zien.

 Omni-channel strategie voor veel retailers onvermijdelijk

De belangrijkste reden om een tussenstap bij een fysieke winkel te maken, is het gebruik aan fysiek contact met het product. Ook blijkt het feit dat de consument het product direct mee naar huis kan nemen een belangrijke reden om producten offline te kopen. Voor fysieke retailer is het daarom belangrijk dat consumenten zowel online als offline geholpen kunnen worden. Een omni-channel strategie wordt hierdoor voor veel bedrijven onvermijdelijk.

Omnichannel-retailers moeten zorgen dat de klant hoe dan ook bij hen uitkomt, ook wanneer ze thuis verder shoppen. Loyaliteitsprogramma’s waarbij klanten kunnen sparen voor kortingen en de retailer aanbiedingen op maat kan presenteren, worden tegenwoordig nog belangrijker. Wat tevens belangrijk is, is dat de voorraad omni-channel gemaakt wordt. Informatie inwinnen over de customer journey van jouw bedrijf is daarom essentieel. Als retailer moet je nu eenmaal overal en altijd voor je klanten klaarstaan, on- en offline.

Waar het dus op neerkomt is dat de klant eist dat je als retailer op alle kanalen aanwezig bent. Twee weken terug hebben we het over de optimalisatie van Adwords campagnes speciaal voor mobiele apparaten gehad. Mobiele apparaten, zoals smartphones, zijn al een aantal jaar een vast punt in het aankoopproces van de klant. Consumenten dragen hem altijd bij zich om online reviews te zien en prijzen te vergelijken. Zorg daarom dat je ook aanwezig bent op de smartphone van de consument.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!