Structured data is een klein, maar toch belangrijk onderdeel van SEO. Dankzij structured data kun je aan Google aangeven wat er nou daadwerkelijk op je website staat. Natuurlijk leest Google de gehele tekst wel op je website, maar met structured data kun je belangrijke eigenschappen laten uitblinken in de zoekresultaten. Je kunt bijvoorbeeld aangegeven wat je adres, telefoonnummer of review score is. Als je je structured data goed instelt en de verschillende mogelijkheden goed benut kun je opvallen binnen de organische zoekresultaten van Google.

Hoe werkt structured data?

Op het moment dat je structured data wilt doorvoeren moet je een stukje code plaatsen in de HTML code van je website. Dat stukje code wat je nodig hebt kun je van verschillende websites halen, maar schema.org is het uitgebreidst en het gemakkelijkst te gebruiken. Deze website wordt dan ook wereldwijd het meest gebruikt en is bekend onder SEO specialisten. Wil je zien of je structured data op jouw website goed hebt doorgevoerd? Check deze dan met de gemakkelijke en overzichtelijke structured data testing tool van Google. Het gehele doel van het implementeren van structured data is om meer belangrijke informatie al bij de zoekresultaten te tonen. Deze informatie die meer wordt getoond noemt Google een “Rich Snippet”. Wanneer jouw rich snippet getoond wordt zal de zoeker jouw resultaat als informationeler en opvallender ervaren waardoor men hier sneller op drukt.

Rich snippets

Een zeer groot voordeel van het implementeren van structured data is dat er vervolgens rich snippets getoond worden in Google. Rich snippets zijn stukjes extra informatie die bij jouw website te zien zijn binnen de Google zoekresultaten. Om dus effect te zien van het succesvol implementeren van structured data is het dus wel belangrijk dat je een website hebt die al met meerdere pagina’s goed rankt in Google. Om die reden behoort het toevoegen van de structured data code vaak ook tot een van de laatste SEO werkzaamheden.

Het goed implementeren van je structured data en het verkrijgen van rich snippets heeft geen directe gevolgen voor je SEO. Echter, doordat je veel meer opvalt tussen de zoekresultaten gaan gebruikers van Google sneller op je klikken, het Click Through Rate heeft wel zeer positief gevolg op je ranking binnen Google. Op het moment dat bezoekers dan bijvoorbeeld je blog lezen, een conversie behaalt of een aankoop doet levert dat positieve resultaten op in de ogen van Google. Kortom, structured data is geen methode om van pagina 3 binnen Google naar pagina 1 te gaan, maar het is wel een goede methode als je bijv. op positie 8 staat om meer klikken binnen te halen en zo die top 3 positie te behalen.

Goede voorbeelden van rich snippets

  • Informatie zoals adres of telefoonnummer met Organization;
  • Review sterren bij je zoekresultaten met Rating;
  • Meer informatie over je producten zoals op voorraad en prijs met Product;
  • Overzichtelijk URL met Breadcrumbs;
  • Video’s tonen met Video;
  • Je meest gestelde vragen met antwoord tonen met FAQpage;
  • Je gerelateerde blog’s of nieuwsitems tonen met News Article;
  • De datum, naam en link van evenementen met Event;
  • Extra informatie over een recept zoals hoe lang het duurt om klaar te maken met Recipe.

Het grote voordeel van de rich snippets is dat je de consument extra informatie biedt en daardoor neigen ze sneller te klikken op jouw link. Een goede score door middel van reviews geeft de consument vertrouwen, extra informatie zoals prijs helpt de consument bij het maken van een keuze en lokaal ben je eerder zichtbaar.

Structured data review

Structured data implementeren

John Mueller (van Google) maakte duidelijk dat Google de voorkeur geeft aan structured JSON-LD-data. Wanneer wij een adviesplan schrijven voor een klant schrijven wij altijd in de scripttaal JSON-LD. Onze voorkeur gaat hier naar uit omdat het voor webbouwers eenvoudiger is te implementeren. De scripttaal is erg duidelijk en overzichtelijk waardoor met een klein beetje hulp iedereen deze code kan vullen met de benodigde informatie.

Een voorbeeld van een Organization code is hieronder te zien, zoals je ziet hebben wij de oranje delen gemarkeerd die nog ingevuld dienen te worden. Het is een kwestie van invullen en implementeren (via je webbouwer).

structured data implementeren

Rich cards

Rich cards zijn een extra toevoeging op rich snippets. Rich cards zijn grote visuele foto’s die de gebruiker verder helpen. Rich cards worden voornamelijk ingezet als tekst niet genoeg informatie kan bieden en een foto de gebruiker erg helpt. Type maar bijvoorbeeld je favoriete film of serie in met daarbij cast. Je ziet nu rich cards van alle acteurs en actrices die in de film of serie meegespeeld hebben. Je hebt nu ook rich cards in de vorm van producten. Type maar je favoriete smartphone zoals de Samsung Galaxy S10 in en zie de extra informatie die Google allemaal aanbiedt.

Daarnaast komen ook, mits dat relevant is, de belangrijkste nieuwsartikelen naar boven. Stel Eindhoven is in het nieuws geweest, hoef je slechts ‘Eindhoven’ in te typen om verschillende nieuwsartikelen al zichtbaar te krijgen.

Structured data rich cards

De voordelen van rich snippets en rich cards

Google is dagelijks bezig om hun zoekmachine te optimaliseren. Ondanks dat ze al jaren marktleider zijn in Europa, blijven ze bezig om het gemakkelijker te maken voor de consument. Dus eerst waren alleen zoekresultaten voldoende voor de consument, maar tegenwoordig moet alles snel en visueel. Dus antwoorden worden al gegeven voordat de consument op een link hoeft te klikken in de vorm van featured snippets. De consument ziet meteen of het een betrouwbare website is dankzij de sterren bij het zoekresultaat. En voor de mobiele gebruikers zijn alle kleine knoppen vervangen voor grote en duidelijke afbeeldingen. Google wil graag laten zien waar de gebruiker op gaat klikken. Dit verhoogt dus de effectiviteit van de consument.

Hopelijk snap je nu wat beter wat structured data is en hoe structured data jouw website kan helpen. Heb je extra vragen of ben je benieuwd hoe onze SEO specialisten jou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij gaan graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure