Structured data is een klein, maar toch belangrijk onderdeel van SEO. Dankzij structured data kun je aan Google aangeven wat er nou daadwerkelijk op je website staat. Natuurlijk leest Google de gehele tekst wel op je website, maar met structured data kun je belangrijke eigenschappen laten uitblinken. Je kunt bijvoorbeeld aangegeven wat je adres, telefoonnummer of review score is. Als je je structured data goed instelt en de verschillende mogelijkheden goed benut kun je opvallen binnen de organische zoekresultaten van Google.

Hoe werkt structured data?

Op het moment dat je structured data wilt doorvoeren moet je een stukje code plaatsen in de header van je website. Dat stukje code wat je nodig hebt kun je van verschillende websites halen, maar schema.org is het uitgebreidst en het gemakkelijkst te gebruiken. Deze website wordt dan ook wereldwijd het meest gebruikt en is bekend onder SEO specialisten. Wil je zien of je de structured data goed hebt doorgevoerd? Google heeft een tool waar je de gekozen URL kan opgeven en waar je een duidelijk overzicht krijgt van het doorgevoerde structured data. Het gehele doel van het implementeren van structured data is om ervoor te zorgen dat crawl robots beter begrijpen wat er nu echt belangrijk is wat op jouw website staat.

Rich snippets

Een zeer groot voordeel van het implementeren van structured data is dat er vervolgens rich snippets getoond worden in Google. Rich snippets zijn stukjes extra informatie die bij jouw website te zien zijn binnen de Google zoekresultaten. Om dus effect te zien van het succesvol implementeren van structured data is het dus wel belangrijk dat je een website hebt die al met meerdere pagina’s goed rankt in Google. Om die reden behoort het toevoegen van de structured data code vaak ook tot een van de laatste SEO werkzaamheden.

Het goed implementeren van je structured data en het verkrijgen van rich snippets heeft geen directe gevolgen voor je SEO. Echter, doordat je veel meer opvalt tussen de zoekresultaten gaan wel meer consumenten op je klikken, het Click Through Rate heeft wel zeer positieve gevolgen op je ranking binnen Google. Op het moment dat bezoekers dan bijvoorbeeld je blog lezen, een conversie behaalt of een aankoop doet levert dat zeker positieve resultaten op in de ogen van Google. Kortom, structured data is geen methode om van pagina 3 binnen Google naar pagina 1 te gaan, maar het is wel een goede methode als je bijv. op positie 8 staat om meer klikken binnen te halen en zo die top 3 positie te behalen.

Goede voorbeelden van rich snippets zijn:

  • Review sterren bij je zoekresultaten;
  • Meer informatie over je producten zoals op voorraad en prijs;
  • Eerder zichtbaar via je Google Mijn Bedrijf profiel;
  • De datum, naam en link van evenementen;
  • Extra informatie over een recept zoals hoe lang het duurt om klaar te maken.

Het grote voordeel van de rich snippets is dat je de consument extra informatie biedt en daardoor neigen ze sneller te klikken op jouw link. Een goede score door middel van reviews geeft de consument vertrouwen, extra informatie zoals prijs helpt de consument bij het maken van een keuze en lokaal ben je eerder zichtbaar.

Structured data review

Rich cards

Rich cards zijn een extra toevoeging op rich snippets. Rich cards zijn grote visuele foto’s die de gebruiker verder helpen. Rich cards worden voornamelijk ingezet als tekst niet genoeg informatie kan bieden en een foto de gebruiker erg helpt. Type maar bijvoorbeeld je favoriete film of serie in met daarbij cast. Je ziet nu rich cards van alle acteurs en actrices die in de film of serie meegespeeld hebben. Je hebt nu ook rich cards in de vorm van producten. Type maar je favoriete smartphone zoals de Samsung Galaxy S10 in en zie de extra informatie die Google allemaal aanbiedt.

Daarnaast komen ook, mits dat relevant is, de belangrijkste nieuwsartikelen naar boven. Stel Eindhoven is in het nieuws geweest, hoef je slechts ‘Eindhoven’ in te typen om verschillende nieuwsartikelen al zichtbaar te krijgen.

Structured data rich cards

De voordelen van rich snippets en rich cards

Google is dagelijks bezig om hun zoekmachine te optimaliseren. Ondanks dat ze al jaren marktleider zijn in Europa, blijven ze bezig om het gemakkelijker te maken voor de consument. Dus eerst waren alleen zoekresultaten voldoende voor de consument, maar tegenwoordig moet alles snel en visueel. Dus antwoorden worden al gegeven voordat de consument op een link hoeft te klikken in de vorm van featured snippets. De consument ziet meteen of het een betrouwbare website is dankzij de sterren bij het zoekresultaat. En voor de mobiele gebruikers zijn alle kleine knoppen vervangen voor grote en duidelijke afbeeldingen. Google wil graag laten zien waar de gebruiker op gaat klikken. Dit verhoogt dus de effectiviteit van de consument.

Hopelijk snap je nu wat beter wat structured data is en hoe structured data jouw website kan helpen. Heb je extra vragen of ben je benieuwd hoe onze SEO specialisten jou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij gaan graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Vrijblijvend brainstormen over jouw groeimogelijkheden? Laat je gegevens hier rechts achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.