E-commerce is een heel breed begrip en het staat letterlijk voor elektronische handel. Denk hierbij niet alleen aan het bestellen van pakketjes bij jouw favoriete webshop, maar ook online handelen via de beurs. Kortom, E-commerce is een belangrijk onderdeel van ieder bedrijf en in dit blog vertellen we je zowel over wat het is en bieden we je informatie over hoe jij een converterende e-commerce strategie kan ontwikkelen.

C2C & B2C & B2B 

Wat e-commerce is, kan het beste uitgelegd worden door het op te delen in de drie belangrijkste segmenten. B2C is de meest bekende vorm van e-commerce, ‘Business to Consumer’. We spreken hierover als iemand online een aankoop doet bij een bedrijf, handelt op een digitale beurs zoals Bitcoin of een softwarepakket aanschaft.

C2C e-commerce focust zich voornamelijk op de online handel die tussen consumenten plaatsvindt, ‘Consumer to Consumer’. Denk hierbij aan online platforms zoals Marktplaats waar consumenten aan elkaar goederen kunnen verkopen.

Tot slot B2B de laatste vorm van e-commerce, ‘Business to Business’. Bij B2B gaat het voornamelijk om de onderlinge handel tussen bedrijven. Dit kan zowel in goederen als in diensten zijn.

Strategie e-commerce

Verkoop op afstand

Net zoals bij e-mail staat de ‘e’ in e-commerce ook voor elektronisch. Volgens de Nederlandse wet wordt het pas e-commerce als er een aankoop op afstand wordt gedaan. Dit betekent dat de verkoper en de persoon die de aankoop doet niet op dezelfde plek zijn. Een aankoop doen bij een webshop is een goed voorbeeld van verkoop op afstand.

Doordat e-commerce iets aparts is voor de wet, gelden er ook andere regels voor. Doordat je het product op afstand hebt gekocht, heb je het product niet met eigen ogen kunnen zien en niet kunnen vasthouden. Daarom hebben consumenten 14 dagen bedenktijd om hun bestelde product terug te sturen. Webshops zijn op dat moment verplicht om het volledige aankoopbedrag terug te storten.

De voordelen van e-commerce

De ontwikkeling van het internet gaat razendsnel. Waar slechts 10 jaar geleden de online verkoop een leuke bijverdienste was voor bedrijven, is het nu de volledige focus. De consument koopt graag haar producten online, zo simpel is het. Tal van bedrijven hebben hierop ingespeeld en zijn unieke services aan gaan bieden zodat de consument meer online koopt bij hun webshop. Denk hierbij aan gratis levering bij bestelling, maar ook aan remarketing of marketing automation campagnes.

E-commerce

E-commerce is een belangrijk onderdeel geworden van ieder bedrijf. Dankzij online marketing zijn er tal van mogelijkheden om meer bezoekers naar jouw webshop te krijgen om ze daar te laten converteren. Toen de e-commerce wereld nog in de kinderschoenen stond was een kleine webshop al vaak goed genoeg om goede aankopen binnen te halen. Vandaag de dag is e-commerce flink uitgebreid en zijn er tal van mogelijkheden om meer conversies binnen te halen.

De voordelen van e-commerce:

  • Consument kan de gehele dag door bestellen
  • Niet locatie gebonden
  • Consument heeft keuze uit tal van webshops
  • Bedrijven maken minder kosten

Jouw e-commerce strategie

Nu we je verteld hebben wat e-commerce is, is het belangrijk om de volgende stap te zetten en er een strategie van te maken. Want weet jij al hoe je meer website bezoekers, meer omzet, tevreden klanten, een goede merknaam en hogere return-on-investment gaat krijgen? We snappen dat dit veel lastige vragen zijn binnen korte tijd. Om jou een handje te helpen met deze lastige vragen hebben we een checklist voor je opgesteld. Deze checklist neemt je mee langs verschillende e-commerce onderdelen. Je kunt controleren of jouw webshop al voldoet aan de verschillende onderdelen waar een goed ingerichte e-commerce website aan voldoet.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure

1 Step 1

Download hier onze gratis e-commerce checklist!

Deze checklist zal je groeimogelijkheden op gebied van SEO/SEA/E-MAIL/SOCIAL duidelijk maken. 
Speel in op deze kansen en realiseer meer bezoekers op je website!

reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Heb je vragen over de checklist? Of wil je graag met iemand sparren over jouw groeimogelijkheden? Neem dan contact op met de medewerkers van Extendure. Wij weten hoe het is om successen te behalen bij meerdere webshops.