De Nederlanders en hun vakantiegeld, het extraatje van het jaar. Voor de Nederlanders in loondienst is dit meestal een financiële meevaller van 8 procent van het brutoloon. Waar het vakantiegeld bedoelt is om uit te geven aan een welverdiende vakantie, gebeurt dit vaak niet. Onderzoek van het NIBUD wijst het volgende uit. Let even extra goed op marketeers!

Zo besteden Nederlanders vakantiegeld

Volgens onderzoek van het NIBUD in 2015 is ‘slechts’ door 43% van de Nederlanders, die vakantiegeld hebben ontvangen, dit geld ook daadwerkelijk besteed aan een vakantie. Hierdoor groeit de discussie of het vakantiegeld van de Nederlander niet zijn doel voorbij schiet. Zoals de cijfers al verraden zijn er zaken belangrijker dan op vakantie gaan van het vakantiegeld.

Nederlanders gebruiken dit vakantiegeld steeds vaker voor bijvoorbeeld het aflossen van een schuld of het aanschaffen van luxeproducten. Naast de 43% die het vakantiegeld besteed aan een vakantie, zijn er andere groepen groeiend. Maar liefst 36% van de Nederlanders zetten hun vakantiegeld op een spaarrekening en bij 16% kwam het op de grote hoop terecht.

Trends besteding van vakantiegeld

Wat echter interessant is voor marketeers buiten de toeristenindustrie is de groei in huishoudelijke uitgaven en grote aankopen. Samen goed voor 26% van het totaal. Dit geeft als marketeer een extra boost voor de maand juni. Hoe maak jij hier gebruik van?

Bestedingen vakantiegeld afhankelijk van leefsituatie

Bij het besteden van vakantiegeld zijn er nog een aantal andere opvallende kenmerken die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan. Zo blijken mannen minder speciale uitgaven te doen dan vrouwen. Vrouwen geven vaker geld uit aan vakantie, betalingsachterstanden en gebruiken het om te sparen. Een ander opvallend feit is dat jongeren vaker het vakantiegeld uitgeven aan korte uitstapjes, terwijl ouderen het liever gebruiken om betalingsachterstanden weg te werken en te sparen. Tevens blijkt dat alleenstaanden vaker huishoudelijke uitgaven doen en minder op vakantie gaan van hun vakantiegeld. Logischerwijs geven gezinnen het geld vaker uit aan vakantie.

Speel als marketeer in op vakantiegeld 

Naast het feit dat reisbureaus profiteren van vakantiegeld, zijn er andere branches die hier baat bij kunnen hebben. Op sparen na zijn de korte uitstapjes de voornaamste bestemming van het vakantiegeld. Het zijn vooral gezinnen met kinderen. In de onderstaande tabel zie je dat de bioscoop, korte tripjes en de dierentuin hier het meest van kunnen profiteren. Door online marketing op het juiste moment (als men net het vakantiegeld gekregen heeft) in te zetten, kunnen onderstaande uitstapjes er perfect op inspelen.

Verschillende uitstapjes van vakantiegeld

Een andere belangrijke bestemming van vakantiegeld zijn huishoudelijke uitgaven. Grote ketens zoals Blokker, Action en Ikea kunnen vooral van dit feit profiteren. Maar ook webshops kunnen prima inspelen op feit dat men net wat meer te besteden heeft. Specifiek op vakantiegeld afgestemde e-mailcampagnes zijn daarom een aanrader. Mits ze goed getimed zijn natuurlijk. Daarnaast wordt het doen van grote aankopen ook steeds populairder, vooral voor stellen zonder kinderen.

Vakantiegeld, een reden tot actie!

Het krijgen van vakantiegeld is dus niet alleen voor de consument vaak een reden tot actie. Ook marketeers dienen hiervan op te hoogte te zijn en er op in te spelen. Gekeken naar de significante groei van online aankopen, kunnen webshops hier perfect op inspelen. Onderneem daarom snel actie. Of dit nu is door een e-mailcampagne of specifieke Adwords zoektermen, zorg in ieder geval dat je je zaakjes klaar hebt staan om de campagnes perfect te timen.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!