Afgelopen zomer was de Google Home voor het eerst te vinden in Nederlandse woonkamers en hierdoor was er een enorme groei in stemgestuurde zoekopdrachten. Maar ook voordat Google Home in Nederland te vinden was, was er al een groei te zien is stemgestuurde zoekopdrachten. Bij de laatste generaties smartphones is er ook de mogelijkheid op spraakopdrachten te zeggen. Uit een onderzoek van PWC, een groot onderzoeksbureau, bleek dat 65% van de consumenten wel eens  gebruik maakt van voice search. Een groot gedeelte van de overige respondenten gaven aan dat zij in de toekomst ook gebruik gaan maken van voice search. Het feit dat steeds meer mensen gebruik maken of gebruik van gaan maken van gaat ook voor verandering zorgen over hoe jouw website geoptimaliseerd worden. Om jouw te helpen hebben wij een paar tips op een rijtje gezet, dan kunt jij er ook voor zorgen dat je goed gevonden wordt via voice search.

De consument gebruikt longtail zoekwoorden

Eén van de belangrijkste verandering waar je op moet gaan letten is het optimaliseren voor voice search zijn de zoekwoorden. Via voice search worden er langere zoekopdrachten en vragen gebruikt. De consument spreekt tegen de spraakassistent zoals ze ook tegen een persoon zouden spreken. Vragen die beginnen met ‘wat’, ‘waar’ of ‘hoe’ worden veel gebruikt met voice search. Bijvoorbeeld jouw pagina kan nu geoptimaliseerd zijn naar telefoonwinkel Eindhoven aangezien dat de consument ook intypt. Maar de consument gaat nu via voice search vragen naar waar de dichtstbijzijnde telefoonwinkel zich bevindt, terwijl ze in Eindhoven zijn. De behoefte van de consument is hetzelfde, terwijl de zoekopdracht verandert is. Langere zoekwoorden waarin vragen beantwoord worden zijn dus de toekomst.

Focus op lokale SEO

Bij spraakgestuurde zoekopdrachten wordt er voornamelijk gezocht naar lokale bedrijven. Zo komen vragen zoals ‘waar kan ik in de buurt de beste koffie halen?’ of ‘waar zit de dichtstbijzijnde telefoonwinkel?’ vaak voor bij voice search. Zorg er daarom voor dat je lokaal goed gevonden wordt. Hierbij is het ook zeer belangrijk dat je een bedrijfspagina aangemaakt hebt voor Google Mijn Bedrijf. Mocht je deze al hebben dan is het goed om deze weer een update te geven. Creëer daarnaast content gericht op zoektermen in combinatie met de plaatsnaam van de vestiging van je bedrijf. Hierdoor wordt je sneller gevonden wanneer men op zoek is naar een bedrijf in de buurt.

Lokale SEO

Leesbaarheid is cruciaal

De leesbaarheid van je content was voordat voice search groot werd al belangrijk, maar nu wordt het nog belangrijker. Google gaat namelijk letterlijk de antwoorden op vragen voorlezen aan de consument. Op het moment dat daar niet kloppende zinnen in staan gaat de consument dat dus horen. De kans is dan dat ze niet tevreden zijn met het antwoord en doorvragen. Als dat vaker zo gebeurd kan dat voor Google een teken zijn dat het antwoord niet helemaal klopt en het antwoord van een concurrent gaan voorlezen. Dus wanneer er fouten in de content staan, of wanneer er lange zinnen in staan zal het onduidelijk worden. Zorg daarom dat er niet te veel lange zinnen gebruikt worden en dat de content gemakkelijk te lezen is. Ook het taalgebruik is hierbij zeer belangrijk. Gebruik voornamelijk dagelijks taalgebruik en probeer moeilijke woorden en vakjargon te voorkomen.

Verhoog de laadsnelheid van je website

Naast goede content geeft Google aan dat de laadsnelheid van je website zeer belangrijk is. Niemand wil graag lang wachten als zij op zoek zijn naar een antwoord. Voor Google is het ook belangrijk dat zij gemakkelijk en snel het juiste antwoord aan de gebruiker kunnen geven. Dus wanneer je site niet snel genoeg laad, ga je lager gaan ranken en dan gaat Google het antwoord van een andere site halen. Ook al is het antwoord op jouw site wellicht beter. Let hierbij ook op dat veel zoekopdrachten buiten op straat met een mobiel worden gedaan. De verbindingen kan slecht zijn of telefoons kunnen al een paar jaar oud. Dit zijn allebei factoren die ervoor zorgen dat jouw website langzamer gaat laden.

Featured snippets

Een featured snippet is content van een externe partij die Google bovenaan de resultatenpagina toont wat het antwoord van de zoekopdrachten bevat. Deze snippet neemt relatief veel ruimte in beslag en zorgt voor een hoge zichtbaarheid. Bij voice search zoekopdrachten wordt vaak deze content gebruikt. Featured snippets zijn vaak te zien op Google wanneer de zoekopdracht een vraag zoals ‘hoe’ of ‘wat’ bevat. Volgens de documentatie van Google is het niet mogelijk om een pagina te markeren voor een featured snippet. Google gaat op basis van een combinatie van factoren bepalen welke pagina in aanmerking komt voor een featured snippet. Het is niet dat de nummer 1 positie in Google per se zorgt voor een featured snippet. De snippet is over het algemeen te vinden in de top 5.

Featured snippets

Blijf doen wat je doet

Maar uiteindelijk is het zeer belangrijk dat je blijft doen wat je al doet. Blijf je content optimaliseren en blijf bezig met het uitbreiden van een goede linkstructuur. Je reguliere SEO werkzaamheden gaan niet alleen de de reguliere ranking verbeteren, maar ook je voice search ranking.

Heb jij hulp nodig om goed te ranken met voice search? Wij als Extendure zijn dagelijks bezig met het optimaliseren van pagina’s, daarnaast houden wij de trends en ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Vraag of opmerking? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven