Social media is ideaal om op een laagdrempelige manier in contact te komen met consumenten, hen te interesseren en de interactie met hen aan te gaan. Uiteindelijk hoop je ze te binden aan je merk of bedrijf. Voor je met social media aan de slag gaat, is het verstandig om een social media strategie op te stellen. Zo ga je goed voorbereid en gestructureerd te werk en kun je na een tijdje vaststellen wat goed gaat en bij welke onderdelen van je strategie nog verbetermogelijkheden liggen. Hieronder volgen 5 stappen die je kunt doorlopen om een strak social media plan te ontwikkelen en vervolgens zelf de voordelen van social media te ervaren.

Stap 1. Bedenk een doelstelling

Stel eerst doelen op die je als bedrijf met het gebruik van social media wilt realiseren. Je kunt het publiek direct proberen aan te zetten om een bezoek te brengen aan je bedrijfswebsite, een brochure aan te vragen of een aankoop te doen. Naast het direct promoten van je dienstverlening, producten of acties, leent social media zich ook voor het trekken van aandacht van potentiële klanten. Men kan op een gemakkelijke manier kennismaken met je bedrijf door bijvoorbeeld een kijkje te nemen op het bedrijfsaccount op Facebook. Daarnaast kun je door het aanbieden van behulpzame of grappige content en het aangaan van interactie op social media, bestaande klanten behouden en de connectie met hen versterken zodat ze echte fans worden.

Stel concrete doelen op bij je social media strategie en check regelmatig of je goed op weg bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door streefaantallen (zoals bezoekersaantallen, weergaves etc.) vast te stellen die je doel vertegenwoordigen. Hoeveel mensen heb je bereikt met een post en hoe vaak is erop de bijgeleverde link geklikt?

social media strategie doelstelling

Stap 2. Kies je doelgroep

Kies een gedeelte van het online publiek uit dat interessant is voor jouw bedrijf en dat via social media bereikt kan worden. Probeer je doelgroep goed in beeld te krijgen. Hoe ziet hun leven eruit? Wat houdt hen bezig? Wanneer checken ze social media? Welke kanalen gebruiken ze? Hoe worden ze graag aangesproken door bedrijven online? En wat heeft jouw bedrijf hen te bieden? Deze inzichten kun je in je social media strategie verwerken door er tijdens het creëren en verspreiden van content op in te spelen.

Stap 3. Kies kanalen

Afhankelijk van je doelstelling en de doelgroep, kies je de social media kanalen die je bij de uitvoer van je social media strategie gaat inzetten. Het ene kanaal is nu eenmaal geschikter om een bepaalde doelgroep op te bereiken dan het andere. Zorg dat je weet wat de belangrijkste kanalen zijn voor jouw doelgroep en word daarop actief. Onderzoek door Newcom Research laat bijvoorbeeld zien dat het dagelijks gebruik van Facebook onder jongeren en mensen tussen de 20 en 39 jaar afneemt, maar dat het dagelijks gebruik van Instagram onder deze doelgroep juist toeneemt.

Verder heeft elk kanaal ook specifieke eigenschappen die je kunt benutten. Pinterest leent zich bijvoorbeeld voor co-creatie: laat consumenten zelf met je product aan de gang gaan en afbeeldingen uploaden. Zo creëer je aandacht voor je merk of product die aangedreven wordt door consumenten zelf. Facebook is weer geschikt om de interactie aan te gaan wanneer men vragen of opmerkingen plaatst onder een bedrijfspost.

social media strategie kanalen

Stap 4. Zorg voor goede content

Uiteindelijk hoop je dat het publiek iets voor jouw bedrijf doet, of dit nu in de vorm van het onthouden van je bedrijfsnaam is, het liken en delen van jouw content of het bezoeken van de bedrijfswebsite om een herhaalaankoop te doen. Het publiek heeft een trigger nodig om deze gewenste actie bij hen uit te lokken. Die trigger kan gevormd worden door goede content.

Zo kun je het publiek triggeren door hen te vermaken met een leuke inhaker in een post op social media. Of je benut de expertise binnen het bedrijf door informatieve content te delen. Zorg ervoor dat je content creëert waar het publiek naar op zoek is. Houd eventueel in de gaten wat populaire zoektrends zijn binnen je expertisegebied, zodat je zeker weet dat je content verspreidt die jouw doelgroep ook graag wil zien of lezen.

Verder is het aangaan van interactie cruciaal voor een succesvolle social media strategie. Zorg ervoor dat mensen je content gaan delen in hun eigen netwerk. Dit kun je doen door hen te stimuleren om anderen te taggen of om het bericht te delen. Zo wordt jouw bericht -en daarmee je merk- onderdeel van het gesprek in het dagelijkse (online) leven van potentiële klanten! Laat reacties, vragen of opmerkingen vanuit het publiek op social media niet onbeantwoord. Dit geldt ook wanneer er klachten worden gepost onder je bericht of op de bedrijfspagina. Door netjes en snel te reageren op klachten en eventueel een oplossing te bieden, kun je alsnog een goede indruk achterlaten op de klagende consument en het meelezende publiek. Bovendien dient social media als een directe lijn met de consument: de reacties kunnen gebruikt worden om je content, producten of dienstverlening te verbeteren.

Een laatste tip is om je planning met betrekking tot de content op social media vast te leggen in een contentkalender. Zo behoud je het overzicht en kun je inspelen op actualiteiten.

Stap 5. Evalueer en verbeter

Ga regelmatig na of de doelstellingen die het fundament vormen van je social media strategie, bereikt worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de vooraf vastgestelde streefaantallen te vergelijken met het daadwerkelijke bereik van je content, of het aantal mensen dat je middels posts naar je webshop hebt weten te leiden. Zo zie je ook welke content het goed doet en welke minder. Op die manier ontdek je wat beter kan en kun je je content of de aanpak optimaliseren.

Meer communicatie met je klanten leidt tot meer verkeer naar je website en uiteindelijk tot meer verkoop. Met de juiste social media strategie kun je jouw merk laten opbloeien tot een community. Laat je online netwerk groeien en ervaar de kracht van social media marketing.

Als je zelf niet zo thuis bent in het gebruik van social media of niet op de hoogte bent van social media trends voor bedrijven, kun je de social media uitbesteden door een social media bureau in te schakelen. Toch is het verstandig om zelf alvast na te denken over de achterliggende social media strategie. Zo krijg je een beter beeld van wat je wil, wat er nog moet gebeuren, wat mogelijk is en wanneer de strategie geslaagd is.

Vrijblijvend brainstormen over jouw groeimogelijkheden? Laat je gegevens hier rechts achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.