Het is al een paar dagen hot news. Vanaf maandag 7 december start de nieuwe YouTube zender #FIRST. Een op zijn minst opvallende stap van Ziggo en de YouTube influencers.  Waar de traditionele media graag de online wereld willen ontdekken zijn de jonge YouTube makers de tegenovergestelde weg aan het bewandelen. Bovendien zullen de YouTube influencers het volledige uur show zelf bepalen en invulling geven. FIRST Gaming en het entertainmentprogramma AAA!!! zijn de door Ziggo en de YouTubers uitgekozen als paradepaardjes van de zender. Waar liggen de kansen en de uitdagingen voor deze gewaagde overstap? Wordt het een storm in een glas water of een doorslaand succes? Voordat de eerste minuut nog is uitgezonden nemen we een voorproefje op wat er mogelijk komen gaat.

YouTube bereik vertalen naar TV succes

Een ding staat al vast voor de start van #FIRST, de YouTubers nemen mogelijk velke honderdduizenden abonnees mee van verschillende social media kanalen. Mocht zelfs maar een fractie de overstap maken van YouTube naar TV, dan zal dit een grote verschuiving in het medialandschap kunnen veroorzaken.

Waar vaak overheen wordt gekeken is dat ondanks dat het internet een tijdloze wereld is, men toch stipt op tijd de nieuwste video’s van de YouTubers wil zien. Dit kenmerk zal wel eens de sleutel kunnen zijn tot het succes van Ziggo’s keuze. Als de YouTube fans de overstap willen maken van online kijken naar lineaire TV kunnen ze net als vroeger gewoon weer klaar gaan zitten voor hun favoriete programma. Echter blijft de vraag of slechts een paar uur tv zendtijd per week volstaat om de online kijker te overtuigen. Een succes van #FIRST kan betekenen dat er eindelijk een weg is geopend voor independent content creators en YouTube influencers om de overstap van online naar TV te maken.

Commercials kijken op TV wordt leuk

De ervaring van een vrij platvorm als YouTube vertalen naar een wereld vol van netmanagers en reclamebureaus is een grote uitdaging. Om de veelal bloedirritante reclame van de reguliere tv-zenders te verbannen heeft #FIRST iets bedacht. Het standaard zapmoment van het commercialblok wordt tegen gegaan door alleen goedgekeurde custom #FIRST advertenties uit te gaan zenden. Dit nieuwe format moet er volgens de makers voor zorgen dat het bij Ziggo kanaal 13 leuk wordt om commercials te blijven kijken.

Tv commercials kijken aantrekkelijk maken, de reguliere tv is het in haar hele historie niet gelukt. Hier ligt dus een gigantische uitdaging voor Ziggo en de YouTubers. Het mogelijk ontbreken van reclame-inkomsten in 1 uur zendtijd zal voor Ziggo geen catastrofe betekening. Voor de levensvatbaarheid van #FIRST is het wel cruciaal om de reclamemakers  warm te maken voor het creëren van gepersonaliseerde content. Mocht de zender #FIRST verder willen uitbreiden zullen reclamemakers moeten meegaan anders is het idee financieel niet houdbaar op termijn. De oplossingen die dan kunnen komen zijn, terug gaan naar de conventionele methode of het genereren van inkomsten uit een andere bron dan reclame.

Stuk TV als voorbeeld van hoe het moet

De jonge heren Giel, Stefan en Thomas gaan telkens weer stuk voor hun kijkers. Het idee van hun YouTube kanaal is dat je kunt als kijker/volger een opdracht kan indienen en zij voeren het uit. Met ruim 825.000 vaste abonnees bereiken ze een gigantische groep mensen per filmpje. De heren van Stuk Tv organiseren eigen events en zijn ook te zien bij het Tv-programma Roadtrippers op RTL 5. Door op Youtube video’s consequent te plaatsen weten ze hun, vaak jonge kijkers, te binden. Wie weet ligt er binnenkort wel een eigen tv-programma voor hun op de rol? Ze zijn in elk geval de hit van RTL 5.

Een dappere zet moet beloont worden

Wij omarmen dappere initiatieven als deze van #FIRST van harte . Zelf ook een droom of ambitie online? Neem dan contact met ons op. Wie weet ben jij de verrassing van morgen.