De kans is zeer groot dat je het zelf al een keer gehad hebt. Je typte een URL in of je klikte op een link en je kwam om een pagina waar groot op stond ‘404 Not Found’. Het kan zijn dat je de URL niet goed hebt getypt of dat de link verouderd is. Dit is natuurlijk erg balen voor jou, en natuurlijk ook voor het bedrijf. Want jij kan de pagina nu weg klikken en het bedrijf is zijn websitebezoeker kwijt. Daarom is het goed inrichten van een 404 pagina zeer belangrijk voor bedrijven. Hoe je dit het beste kan doen en waarom dit belangrijk is bespreken wij in dit blog.

Wat is een 404 pagina?

Wanneer je een URL intypt of klikt op een link, vraag je als het ware aan je webserver om via HTTP een specifieke webpagina te laden. Een 404 Not Found foutmelding is een standaard HTTP foutcode. Deze code krijg je te zien wanneer de URL niet naar een webpagina verwijst. Dit kan meerdere redenen hebben, zo kan het zijn dat:

  • De pagina (tijdelijk) is verwijderd;
  • De URL verkeerd gespeld is;
  • De linkstructuur van de website is veranderd;
  • De domeinnaam is veranderd;
  • Of één van de vele andere redenen.

Voor bedrijven is het zeer belangrijk om 404 foutmeldingen zoveel mogelijk te vermijden of goed op te vangen. Waarom en hoe lees je hieronder.

Waarom is een 404 pagina belangrijk?

Klanten houden er niet van om een URL in te typen of op een link te klikken en niet de pagina te zien die ze verwachten. Om je klant te helpen of dit mindere moment te verbeteren is het verstandig om je 404 pagina goed in te richten. Zo zorg je ervoor dat je klanten niet de site verlaten en uiteindelijk toch doorklikken op jouw website. Het is daarom verstandig om mogelijkheden te bieden aan de klant, stel bijvoorbeeld enkele relevante pagina’s voor. Door enkele relevante pagina’s voor te stellen kun je meteen een werken aan je interne linkbuilding. Wij adviseren vooral om de 404 pagina niet te redirecten naar de homepage. Wellicht weet de consument niet wat hij/zij fout heeft gedaan en is de klant nu stomverbaasd dat hij/zij op de homepage is.

Een 404 pagina goed inrichten

Maar hoe kun je nu het beste een 404 pagina inrichten? We hebben het net al even kort gehad dat het verstandig is om enkele relevante pagina’s voor te stellen, maar er is nog meer belangrijk bij het inrichten van een 404 pagina. Zo is het ook belangrijk om duidelijkheid te creëren voor de klant. Geef daarom duidelijk aan dat de pagina niet (meer) bestaat, ons advies hierbij is om het visueel te maken. Je kunt er ook voor kiezen om humor te gebruiken om dit duidelijk te maken. Zo maak je het toch een beetje gênante moment wat luchtiger. Het belangrijkste is dat het duidelijk is, dus probeer niet te veel humor te gebruiken wanneer het hierdoor niet goed duidelijk wordt. Maar kijk ook goed of dit binnen jouw bedrijf en concept past. Hieronder kun je enkele voorbeelden vinden over goed ingerichte 404 pagina’s.

404 pagina

Voorbeeld: 404 pagina van Telefoonwereld

404 pagina

Voorbeeld: 404 pagina van Hoofs feestkleding

Checklist 404 pagina inrichten

  • Geef aan dat de bezoekers op een 404 pagina terecht is gekomen
  • Geef aan wat er wellicht fout is gegaan
  • Geef de gebruiker een optie om terug te gaan naar de vorige pagina
  • Plaats links naar je belangrijkste pagina’s
  • Voeg eventueel producten toe voor een complete pagina

Tot slot nog een laatste tip. Het is goed om de pagina niet te laten indexeren in Google. Het is uiteraard niet zo relevant voor de bezoeker om op deze pagina binnen te komen. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen via de Yoast SEO plugin van WordPress.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure