Google Shopping werkt voor webshops! Maar je Google Shopping Feed kan altijd wel een upgrade gebruiken. Daarom geven we een aantal direct toepasbare Feed optimalisatie tips & tricks om alles uit je Google Shopping campagnes te halen. We leggen stap voor stap uit hoe je zonder grote aanpassingen van je campagnes of budgetten in Google AdWords je Google Shopping Feed optimaal kunt laten presteren voor jou.

Hierom is je Google Shopping Feed belangrijk

In het vorige blog is uitgebreid besproken hoe Google Shopping in het algemeen werkt. In dit blog ligt de focus op de optimalisatie van de productfeed, maar wat betekent dat precies? Een productfeed is in principe een complete lijst met alle producten die worden aangeboden in je webshop, zoals Google dit graag ziet. Een Google Shopping Feed bestaat uit veel verschillende attributen. De volgende attributen zijn verstandig om mee te nemen:

 • ID
 • Title
 • Description
 • Price
 • Image
 • URL
 • Google Product Category
 • Product type

5 tips voor Google Shopping feed optimalisatie

1. Goede titel en beschrijving

De juiste zoekwoorden matchen met je titels en beschrijvingen is cruciaal voor je Google Shopping Feed. Zorg er dus voor dat de gekozen zoekwoorden altijd matchen. Een sterke woordcombinatie is telkens weer de sleutel tot succes. Zoek dus altijd in de zoekwoordplanner in je Google AdWords account naar de combinaties die voor jou werken. Verkoop je bijvoorbeeld een ‘Electrische fiets’ van het merk ‘Gazelle’ en het type ‘Orange C8 Hybrid F?’ Dan heb je daar al een aantal zoekwoorden om je aan vast te houden met je titel en beschrijving.

Verder is ‘schoon werken’ een belangrijk onderdeel. Dit betekend zoveel als je producttitels vrij houden van speciale tekens en symbolen. Dit maakt het verwarrend voor de lezer en voor Google.

2. Duidelijke en unieke afbeeldingen

Als je product dan eenmaal mooi en correct in de shopping feed staat is het nog een hele kunst om met je afbeelding op te vallen tussen alle soortgelijke producten. Het is bij de afbeeldingen van de shopping feed een kwestie van opvallen, of afvallen.

Buitensauna

Als je bijvoorbeeld zoekt op de term: ‘ buitensauna’. Dan zijn er een aantal sauna’s die worden gepresenteerd in een natuurlijke buitenomgeving. Het gebruik van unieke afbeeldingen in een shopping feed is veel sterker dan een emotieloze stockfoto.

2. Voeg zoveel mogelijk productinformatie toe

Om de optimalisatie van je Google Shopping Feed nog een stapje sterker te maken is het toevoegen van veel goede productinformatie belangrijk. Google geeft je de optie om je feed uit te breiden met extra informatie, maak hiervan gebruik. Deze extra ruimte voor productinformatie kan er voor zorgen dat je feed nog meer gaat opvallen. De volgende onderdelen geven je Product Feed een ware boost:

 • Voeg extra afbeeldingen toe: Als je naast punt 2 nog een aantal extra afbeeldingen hebt die de aandacht op jouw product kunnen vestigen, dan kun je deze gemakkelijk toevoegen via de kolom ‘additional image link’.
 • Kleur toevoegen: Je hebt ook de mogelijkheid om met een unieke kleur op te vallen. Heb je de kleur gekozen? Dan kun je deze toevoegen via de logische kolom ‘color’.
 • Productkorting: Wil je met een speciale aanbieding opvallen? Dan kun je met ‘sale price’ een kortingsprijs toevoegen. Als dit je concurrenten nog niet overdonderd, dan kun je ook nog uniek zijn op het gebied van;
 • Je materiaalgebruik, via ‘material’ kun je aangeven van welk materiaal of welke materialen je product is gemaakt. Ideaal als jouw combinatie uniek is.

 

4. Merk en GTIN / EAN

Het GTIN nummer is een unieke code die bij een bepaald product hoort. De GTIN code is ook wel bekend als EAN code (Europees). Elk product heeft specifieke eisen waaraan het moet voldoen in de product feed. De onderdelen zijn:

 • ‘GTIN’; De unieke productcode die je toevoegt aan je product
 • Merk’; het merk van je product vermelden
 • ‘MPN’; Dit is het zogenaamde Manufacturer Product Number. Dit is wederom een uniek nummer dat door de fabrikant wordt meegegeven aan je product.

Het is momenteel (sinds 16 mei 2016) verplicht om waar mogelijk een GTIN code mee te geven met je producten in de Google Shopping Product Feed. Echter is het voor sommige producten die bijvoorbeeld stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt in kleine oplage nog mogelijk om met alleen een MPN code de producten te plaatsen. Echter biedt Google je extra mogelijkheden wanneer je de GTIN code koppelt aan je producten in de feed. Je mag van Google dan extra informatie toevoegen aan je advertenties. Met betere en specifiekere advertenties tot gevolg. Door de code kan je advertentie worden vertoont in Google, Youtube en andere aan Google gelieerde partnersites.

5. Controleer regelmatig het Google Merchant Center account

Last but not least is het aan te raden om je Google Merchant account goed bij te houden. Dit is een belangrijk onderdeel voor je Google Shopping Feed Optimalisatie. Loop met enige regelmaat je Google Merchant door om eventuele ‘fouten’ voor te zijn. Gelukkig geeft Google je meldingen die je vooruit kunnen helpen. De drie types zijn:

 • Fouten: Dit klinkt heel streng, maar Google wil je slechts helpen. Dit zijn de problemen die direct aandacht nodig hebben, omdat hierdoor je producten worden afgekeurd. Er zijn veel ‘problemen’ die hier onder vallen. Probeer ze zo veel mogelijk weg te werken. De ultieme consequentie kan namelijk zijn dat niet alleen je producten niet getoond worden, maar dat tevens je Google Merchant Center account wordt opgeschort. Voorkom dit dus tijdig.
 • Waarschuwingen: Dit zijn geconstateerde problemen die niet direct voor afkeuring van je producten zorgen. Deze kunnen echt later uitgroeien tot ‘Fouten’. Wees er dus op tijd bij. Hoe schoner (weinig fouten en waarschuwingen) je shopping feed heeft, hoe beter je Shopping campagnes worden gewaardeerd.
 • Meldingen: Meldingen zijn tips van Google om je Product Feed nog verder te optimaliseren. Hieronder vallen kleine dingen met een relatief lage prioriteit. Deze meldingen zijn de kersen op de taart.

Nog meer Google Shopping Feed Optimalisatie tips?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!