De strijd om de absolute SEO topposities in de Google zoekmachine is een strijd die als maar heviger wordt. De grote jongens die top money betalen voor de top betaalde zoekresultaten krijgen bovendien steeds meer ruimte van Google. Dit is een uitdaging voor webshops en marketeers over de hele wereld. In dit eerste deel van SEO toptermen VS longtail zoekwoorden gaan we verder in op de voor- en nadelen van SEO toptermen. ‘SEO toptermen VS longtail’ is zoiets als ‘vliegtickets Zuid-Afrika VS Goedkope vliegtickets naar Krugerpark in Zuid-Afrika bestellen ’. Wees niet bang, we gaan het uitleggen.

Wat zijn SEO toptermen?

Bij SEO toptermen kun je denken aan Google zoekopdrachten zoals, ‘pindakaas kopen’, ‘online eten bestellen’, ‘vakantie in Duitsland’ of ‘iPhone kopen’. Deze SEO toptermen hebben extreem hevige concurrentie. Deze focus op SEO toptermen is er eentje die al een tijdje terug gaat. Op de vraag: ‘Waarom wil je op die zoekterm op positie 1 staan?’ is vaak het antwoord: ‘Dat doen mijn concurrenten ook, en dat is wat wij ook gewoon doen.’ Dit voorbeeld is exemplarisch bij veel bedrijven. Soortgelijke SEO topterm argumenten zijn natuurlijk niet erg sterk te noemen.

SEO toptermen de voordelen

SEO toptermen = top zoekverkeer. Op de algemenere zoektermen is een hoop meer verkeer dan zeer specifieke longtails. Om op het voorbeeld terug te komen de SEO topterm: ‘vliegtickets Zuid-Afrika’ geeft maar liefst 204.000 resultaten in Google en de concurrentie is hevig. De kosten en tijdinvestering zijn dan wel een stuk hoger om hierop goed te ranken, het zoekverkeer zal echter ook navenant zijn. Wil je en kun je dus meedoen met de grote jongens, dan kun je met de focus op de juiste SEO toptermen flink wat extra verkeer op je website genereren. Er zijn echter ook een aantal flinke nadelen aan SEO toptermen.

vakantie zuid afrika

SEO toptermen de nadelen

SEO toptermen, iedereen wil er op gevonden worden. Het is dus een drukte van jewelste bovenin Google op SEO toptermen. De tijdinvestering is vaak groot en zoals vrijwel altijd met SEO, duurt het even voordat de resultaten van je harde werk zichtbaar zijn. Verder zijn er al een tijdje niet 3, maar 4 advertenties te zien bovenaan in Google. Niet echt een vooruitgang als je zo hard hebt geknokt om bovenaan in de organische resultaten te komen op een SEO topterm.

Wat bereik je met SEO toptermen?

Tot slot is de vraag, wat bereik je nu precies met een hoge positie op een topterm? Hierover zijn de meningen verdeelt. Voor grote bedrijven zoals, Funda, Belvilla, Kras etc. is het een strategie om super zichtbaar te zijn online. Dan is het ranken op SEO toptermen natuurlijk een goede strategie. Zo komen potentiele klanten vanaf het begin van hun zoektocht al uit bij jouw bedrijf.

Echter geldt vaak een andere vuistregel. De gebruikte SEO toptermen zijn meestal veel te generiek. Wat is nou echt de meerwaarde van een hoge ranking op deze woorden? Veel bedrijven kunnen deze vraag niet beantwoorden.

Toch longtails proberen?

Mochten SEO toptermen voor jou niet optimaal werken, dan is een longtail strategie misschien wat voor je. Lees er alles over in het volgende blogbericht. Dan krijg je direct helderheid over die vakantie in Zuid-Afrika. V

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure