Een SEO-tekst schrijven is moeilijk? Met de juiste SEO-tekst handleiding en een beetje schrijfvaardigheid kom je al een heel eind. Zeker als je de volgende tips eenmaal onder de knie hebt. Het is een kunst die je eigenlijk feilloos moet beheersen, want een top SEO-tekst zorgt voor een top positie in Google. Als jij je SEO-teksten niet optimaliseert, dan haalt de concurrentie je zonder pardon rechts in. Met de volgende stappen schrijf jij straks een top tekst waar je concurrenten stik jaloers op worden.

Wat is SEO-tekst schrijven of copywriting precies?

SEO copywriting gaat in de kern over het optimaliseren van content. Hierbij is het overbrengen van een belangrijke boodschap in een leuke verpakking de sleutel tot succes. Niet het eindeloos herhalen van ‘sterke zoekwoorden’ of focussen op de wil van Google. Natuurlijk wil je gevonden worden in de Google zoekmachine, maar zonder goede content brengt dit niet het gewenste effect.

Stap 0: Schrijf je SEO-tekst speciaal voor iemand

‘Een zoekwoordje hier, een zoekwoordje daar.’ Dat is niet hoe je moet beginnen. Stap 0 bij het schrijven van een top SEO-tekst is het bepalen voor wie je schrijft en wat het doel is van de tekst. Bepaal dus direct voor welke speciale persoon jij een tekst gaat SEO schrijven. Schrijf altijd in de taal van de lezer en kies of je wilt informeren, verkopen, delen of welk ander doel dat je voor ogen hebt.

Stap 1: Zoekwoorden en nog eens zoekwoorden

Hoeveel we ook van elkaar kunnen verschillen, op het internet zijn veel gedragingen vrij voorspelbaar. Zo zijn zoekopties in Google meestal tussen de 2 en 3 woorden lang. Het is dus belangrijk om zorgvuldig het zoekgedrag in te schatten voordat je je tekst gaat schrijven. Optimaliseer je tekst op een hoofd zoekterm en 2 ondersteunende zoektermen. Ook een paar synoniemen voor je zoekwoorden kunnen helpen met schrijven. Zo heb je een mooie mix tussen verschillende woorden en zinnen. Door de variatie komt je tekst direct minder SEO geoptimaliseerd over, maar jij weet inmiddels wel beter.

Nu is het de kunst om je zoekwoorden uit de Google AdWords keywordplanner strategisch te verwerken in je SEO-tekst. Zo ziet Google je tekst als interessant voor de zoekmachine en de lezers krijgen nog steeds kwalitatieve content voorgeschoteld.

Stap 2: Let op je titels

Goede SEO-titels vertellen de lezer wat deze kan verwachten van je zorgvuldig uitgewerkte verhaal. Verwerk je gekozen zoekwoorden netjes in je titels (natuurlijk netjes in h1, h2, h3 enz.) Naast je hoofdzoekterm gebruik je zogenoemde modifiers. Dit is niets anders dan versterkende woorden die mensen triggeren om je tekst te gaan lezen. Voorbeelden van deze modifier zoekwoorden zijn: Gratis, Handleiding (ja hier ben ik ook schuldig aan) Info, Jaartallen, Tips etc.

Stap 3: Schrijf, denk en werk als een SEO copywriter

Een SEO-tekstschrijver overtuigt en houdt je aandacht vast, voor zolang dat mogelijk is online. Door het ‘slecht’ lezen van bezoekers online is het belangrijk direct te overtuigen en een goed verhaal klaar te hebben. Zo heb je een aantal onderdelen om je SEO-tekst te schrijven als een volleerde copywriter:

– Specificaties interesseren alleen echte nerds, schrijf over de voordelen van een actie of product. Dit overtuigt mensen meer en zet ze aan tot actie.

– Wissel harde- en emotieve argumenten met elkaar af. Zo komt je product, dienst óf ‘over ons’ pagina goed naar voren. Dit allemaal zonder de bezoeker te pushen.

– Verwoord de gevoelens die de lezer heeft t.o.v. een product of dienst. Zo laat je op een organische wijze zien dat je weet waar de lezer mee zit.

– Schuif hier en daar heel handig een paar USP’s tussen de regels door. Zo laat je zien waarom jij veel interessanter bent dan je concurrenten.

Stap 4: Visuals scoren bij Google én de lezer

Tijd = Kwaliteit. Hoe langer een bezoeker op je pagina is, hoe beter je zult scoren in de Google zoekmachine. De kwaliteitsscore van je pagina is namelijk één van de pijlers van Google die het succes hiervan bepaald. Om de viewtime zo lang mogelijk te maken is het verstandig om slim gebruik te maken van visuals. Youtube-video’s, infographics, afbeeldingen, alles mag hierbij. Bij SEO-tekst schrijven gaat het meer dan alleen een ‘goed verhaal’. Visuals zorgen voor de nodige aandacht voor je SEO-tekst. Zo kun je de lezer boeien met meer dan alleen maar woorden.

Maar er is meer, veel meer!

Er is echter nog veel meer! Denk hierbij aan linkbuilding, social sharing, url’s, meta omschrijvingen etc. Wil je hier meer over weten, of wil je wat extra hulp bij het schijven van SEO-teksten? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen.