Een SEO-tekst schrijven is moeilijk? Met de juiste SEO-tekst handleiding en een beetje schrijfvaardigheid kom je al een heel eind. Zeker als je de volgende tips eenmaal onder de knie hebt. Het is een kunst die je eigenlijk feilloos moet beheersen, want een top SEO-tekst zorgt voor een top positie in Google. Als jij je SEO-teksten niet optimaliseert, dan haalt de concurrentie je zonder pardon rechts in. Met de volgende stappen schrijf jij straks een top tekst waar je concurrenten jaloers op worden.

Wat is SEO schrijven of copywriting precies?

SEO copywriting gaat in de kern over het optimaliseren van de content op de website. Hierbij is het overbrengen van een belangrijke boodschap in een leuke verpakking de sleutel tot succes. Niet het eindeloos herhalen van ‘sterke zoekwoorden’ of focussen op de wil van Google. Natuurlijk wil je gevonden worden in de Google zoekmachine, maar zonder goede content brengt dit niet het gewenste effect.

1 Step 1

Download SEO creatief schrijven

Laat je gegevens achter in het onderstaande formulier en kom er gratis achter hoe jij zowel creatief als SEO gericht kan schrijven.

reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Schrijf je content voor jouw doelgroep

‘Een zoekwoordje hier, een zoekwoordje daar.’ Dat is niet hoe je moet beginnen. Stap 0 bij het schrijven van een top SEO-tekst is het bepalen voor wie je schrijft en wat het doel is van de tekst. Bepaal dus direct voor welke speciale persoon jij een tekst gaat SEO schrijven. Schrijf altijd in de taal van de lezer en kies of je wilt informeren, verkopen, delen of welk ander doel dat je voor ogen hebt. Wanneer dit voor je duidelijk is ga je naar de eerste stap, namelijk het zoekwoorden onderzoek.

zoekmachine vindbaarheid

Stap 1: Zoekwoorden noteren met een zoekwoordenonderzoek

Hoeveel we ook van elkaar kunnen verschillen, op het internet zijn veel gedragingen vrij voorspelbaar. Zo zijn zoekopties in Google meestal tussen de 2 en 3 woorden lang. Het is dus belangrijk om zorgvuldig het zoekgedrag in te schatten voordat je je tekst gaat schrijven. Optimaliseer je tekst op een hoofd zoekterm en 2 ondersteunende zoektermen. Ook een paar synoniemen voor je zoekwoorden kunnen helpen met schrijven. Zo heb je een mooie mix tussen verschillende woorden en zinnen. Door de variatie komt je tekst direct minder SEO geoptimaliseerd over, maar jij weet inmiddels wel beter.

Wanneer je begint met schrijven houdt dan altijd een centrale regel in gedachte. Schrijf voor je bezoeker en niet voor Google of voor jezelf. Kruip in de huid van iemand die het onderwerp minder goed kent dan jij en die daar graag bruikbare informatie over wil hebben. Vind je het lastig om dit te bepalen? Een handige tool om te bekijken waar mensen op zoeken binnen je branche is answerthepublic.

Maak onweerstaanbare content

Content is een van de on-site onderdelen van zoekmachineoptimalisatie. Wederom is de belangrijkste regel; schrijf voor je bezoeker. Denk na over wat de bezoeker wil weten over jouw business. Probeer dit vertalen in nuttige content. Naast dat de content nuttig moet zijn voor de bezoeker is het ook slim om creatieve content te schrijven. De focus van Google ligt op het leveren van de beste informatie omtrent jouw zoekopdracht. Ze laten pagina’s waarvan ze denken dat deze het meest relevant zijn voor de zoekopdracht bovenaan staan. De content speelt hierin dus een belangrijke rol.

Een paar relevante tips voor content schrijven

 • Schrijf vanuit een zoekwoord en probeer dit met een dichtheid van 3/4% terug te laten komen op de pagina;
 • Geef de titel van de pagina een H1 kop en overige koppen H2 en H3, voorzie deze koppen met relevante keywords;
 • Begin je alinea’s met het keyword van de betreffende alinea;
 • Werk met synoniemen van het zoekwoord;
 • Beantwoord klantvragen over het onderwerp van het keyword;
 • Vermijdt overoptimalisatie (te vaak het zoekwoord gebruiken);
 • Gebruik relevante plaatjes en optimaliseer deze met een concrete bestandsnaam en alternative tag;
 • Schrijf een onweerstaanbare (commerciële) metaomschrijving en title tag met USP’s.

Stap 2: Let op je koppen en titels

Goede SEO-titels vertellen de lezer wat deze kan verwachten van je zorgvuldig uitgewerkte verhaal. Verwerk je gekozen zoekwoorden netjes in je titels (in H1, H2 en H3) Naast je hoofdzoekterm gebruik je zogenoemde modifiers. Dit is niets anders dan versterkende woorden die mensen triggeren om je tekst te gaan lezen. Voorbeelden van deze modifier zoekwoorden zijn: Gratis, Voordelen, Handleiding, Info, Jaartallen, Tips etc.

Stap 3: Schrijf, denk en werk als een SEO copywriter

Een SEO-tekstschrijver overtuigt en houdt je aandacht vast, voor zolang dat mogelijk is online. Door het ‘slecht’ lezen van bezoekers online is het belangrijk direct te overtuigen en een goed verhaal klaar te hebben. Pak een webpagina die je hoger in Google wilt laten scoren en beantwoord de volgende vragen:

 • Welk probleem lost deze pagina op?
 • Welke behoefte vervult deze pagina?
 • Welke vraag beantwoord deze pagina?

Wanneer geen van deze vragen echt goed beantwoord kan worden gebruik dan de volgende tips bij het schrijven van de tekst

 • Specificaties interesseren alleen echte nerds, schrijf over de voordelen van een actie of product. Dit overtuigt mensen meer en zet ze aan tot actie.
 • Wissel harde- en emotieve argumenten met elkaar af. Zo komt je product of dienst goed naar voren. Dit allemaal zonder de bezoeker te pushen.
 • Verwoord de gevoelens die de lezer heeft t.o.v. een product of dienst. Zo laat je op een organische wijze zien dat je weet waar de lezer mee zit.
 • Schuif hier en daar heel handig een paar USP’s tussen de regels door. Zo laat je zien waarom jij veel interessanter bent dan je concurrenten.

Stap 4: Visuals scoren bij Google én de lezer

Tijd = Kwaliteit. Hoe langer een bezoeker op je pagina is, hoe beter je zult scoren in de Google zoekmachine. De kwaliteitsscore van je pagina is namelijk één van de pijlers van Google die het succes hiervan bepaald. Om de viewtime zo lang mogelijk te maken is het verstandig om slim gebruik te maken van visuals. Youtube-video’s, infographics, afbeeldingen, alles mag hierbij. Bij SEO-tekst schrijven gaat het meer dan alleen een ‘goed verhaal’. Visuals zorgen voor de nodige aandacht voor je SEO-tekst. Zo kun je de lezer boeien met meer dan alleen maar woorden.

Klaar met optimaliseren van de website voor Google?

Wanneer je de bovenstaande 4 stappen toegepast hebt en je content helemaal SEO hebt geschreven staan je nog 2 belangrijke vragen te wachten.

 • Kan de zoeker direct zien dat jij hem verder kunt helpen?
 • We worden steeds ongeduldiger en een gemiddelde bezoeker heeft binnen 2 seconden besloten of hij op jouw pagina blijft of niet. Zorg dus dat de bezoeker met zijn eerste blik op de pagina zijn vraag/antwoord ziet.
 • Vindt jij de pagina nu de beste over dit specifieke onderwerp in Nederland?
 • Dit is het hoofddoel van een pagina optimaliseren, wanneer jij de beste pagina hebt, zal jouw pagina als beste scoren in Google.

Succes! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten

seo tekst schrijven