Bij alle onderdelen van online marketing staat data centraal. Je wilt constant op de hoogte zijn wat er binnen de doelgroep speelt en hoe zij zich gedragen in de online wereld. Zonder data werving is gerichte online marketing onmogelijk en wordt alles gedaan op basis van natte vinger werk. Daarom geven we in dit artikel uitleg hoe jij net zoals onze SEO specialisten data uit Google Analytics haalt. En hoe je deze data vervolgens weer effectief kunt inzetten voor je SEO strategie.

relevante data

De bestemmingspagina

Waar je als SEO’er natuurlijk erg benieuwd naar bent is via welke pagina de bezoeker jouw website is binnen getreden. Is dit ook de pagina die je voor ogen hebt? Om erachter te komen welke pagina dit geweest is volg je de volgende stappen;

 • Open de Google Analtyics Master View van je klant
 • Kies rechtsboven de gewenste periode
 • Ga naar het tabblad ‘’ Gedrag ‘’
 • Kies vervolgens het onderdeel ‘’ Site content ‘’
 • Klik op ‘’ Bestemmingspagina’s

Nu zie je overzichtelijk welke bestemmingspagina’s je bezoekers hebben gebruikt, echter is het nu nog niet specifiek op basis van het medium. Naast de organische bezoekers staan ook de bezoekers die via Adwords of e-mail binnen zijn gekomen er tussen. Om je specifiek op de organische bezoekers te richten maak je een secundaire dimensie aan. Hoe doe je dit?

 • Klik in het overzicht boven bestemmingspagina op ‘’ Secundaire dimensie ‘’
 • Typ ‘’ bron ‘’ in en kies de optie ‘’ Bron/Medium’’
 • Vervolgens klik je aan de rechterkant op ‘’ Geavanceerd ‘’
 • Kies de dimensie ‘’ Bron/medium ‘’ en geef aan; bevat –> organic
 • Kies nu ‘’ Toepassen ‘’

Het overzicht dat je nu ziet geeft een goed beeld over de verdeling van je organisch verkeer. Vallen je bezoekers uit het organisch verkeer een beetje tegen? Bekijk dan hier wat extra SEO tips.

data werving

Uitstappagina’s

Een ander item dat je goed kunt gebruiken is het tegenovergestelde van de bestemmingspagina namelijk de pagina waar mensen je site verlaten. Waarom is dit belangrijk? Omdat het een indicatie geeft op welke pagina mensen besloten om weg te gaan. Analyseer de betreffende pagina. Waarom gaan ze hier weg? Is de content niet toereikend? Of is er geen vervolgstap voor de bezoeker? Je wilt als SEO’er mensen zo lang mogelijk op de site houden en ze naar een bepaald doel leiden. Dus kijk daarom ook kritisch naar de uitstappagina’s. Hiervoor volg je dezelfde stappen als bij het onderdeel ‘’ Bestemmingspagina’s ‘’ alleen kies je nu dus voor ‘’ uitstappagina’s ‘’.

Commerciële doeleinden

Heb je een webshop? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de verkopen uit het organisch verkeer. Om dit te achterhalen gaan we eerst naar het onderdeel ‘’ Productprestaties ‘. Om hier te komen volg je de volgende stappen;

 • Kies het onderdeel ‘’ Conversies ‘’
 • Ga daarna naar ‘’ E-commerce ‘’
 • Kies dan ‘’ Productprestaties ‘’

Ook nu weer zie je de prestaties gekoppeld aan meerdere kanalen dus om dit specifiek op het organisch verkeer te richten maak je weer een secundaire dimensie aan volgens dezelfde stappen als bij ‘’ Bestemmingspagina ‘’.

Dit zijn alvast drie belangrijke manieren om SEO gerelateerde data uit Google Analtyics te werven. Er zijn natuurlijk nog veel meer data die je uit technische tools kunt verwerven door bijvoorbeeld Google Analytics aan Search Console te koppelen.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven