Ook weer in 2020 blijft SEO zeer belangrijk voor ieder bedrijf. En de afgelopen jaren zijn er enkele grote veranderingen geweest. De consument gebruikt Google op een andere manier dan enkele jaren geleden. Daarbij heeft Google een grote update doorgevoerd die invloed kan hebben op je huidige posities. Beide veranderingen zorgen ervoor dat je een nieuwe SEO strategie in 2020 moet ontwikkelen. Wij vertellen je wat er verandert in 2020 en hoe je erop kunt inspelen.

Google BERT update

Google voert jaarlijks meerdere updates uit zonder daarover iets te zeggen, maar nu kondigde ze de BERT update aan. Deze algoritme update helpt Google om beter te begrijpen wat er in de tekst staat. Deze update hebben ze doorgevoerd omdat de gemiddelde zoekopdracht een stuk langer is dan een aantal jaar geleden. Zo typt de consument gemiddeld meer vragen in en gaan we steeds specifieker zoeken. Dit komt mede door de stijging in het aantal gesproken zoekopdrachten. Om specifieke antwoorden te geven op de vragen van de consument, heeft Google de BERT update doorgevoerd. Google weet nu beter wat er letterlijk in je tekst staat en wanneer jouw website relevant is voor een zoekopdracht. Een goede tip is dus om vragen te beantwoorden in je tekst. Op het moment dat een vraag dan overeenkomt met die van de consument, is de kans groter dat jouw website weergegeven wordt.

Wil je meer weten over de BERT update? Bekijk ons blog om erachter te komen wat een kwalitatieve site is volgens Google.

Focus op longtail zoekwoorden

Wist je dat 70% van de zoekopdrachten een longtail zoekwoord is? We maken regelmatig mee dat we een blog schrijven over een zoekwoord waar ong. 100 keer per maand op gezocht wordt. Vervolgens zien we dat er iedere maand ruim 1.000 bezoekers op dat blog binnenkomen en dat we er ruim 10.000 weergaven op hebben. Denk dus vooral niet dat een zoekwoord met slechts 100 zoekvolume voor jou niet interessant is. De meeste zoekopdrachten rondom dat zoekwoord zijn longtail en het aantal maandelijkse klikken en weergaven kan dus aardig oplopen. Focus dus met je blogs op een enkel onderwerp en voeg daarbij sub onderwerpen toe. Op deze manier vindt Google jouw blog ook relevant bij allerlei longtail zoekwoorden. Dit is zeker een SEO-trend die we aanraden om in 2020 mee aan de slag te gaan.

SEO 2020 FAQ

Technische SEO

Voor al meerdere jaren gebruiken we massaal dagelijks het internet. Bij de begindagen kon je nog goed ranken doordat je weinig concurrentie had. Tegenwoordig is bijna alles te vinden op het internet en dat betekent dat de concurrente een stuk hoger ligt. Je kunt simpelweg niet de concurrentiestrijd aangaan met bijvoorbeeld enkel een desktopwebsite. Je website moet goed werken op desktop, tablet en mobiel. Verder moet je website snel laden, goed leesbaar zijn voor Google en de gebruiker moet iedere pagina snappen. Het stukje technische SEO moet in 2020 simpelweg in orde zijn om boven je concurrenten te komen.

Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid

Je kunt als bedrijf zijnde honderd keer tegen de consument vertellen dat je te vertrouwen bent, de kans blijft klein dat ze je gaan geloven. De Nederlandse consument, inclusief ouderen, weet steeds beter wat er online te vinden is en gaat online op zoek naar de beste mogelijkheden. Ze gaan vaak op zoek naar verhalen die klanten vertellen over jouw bedrijf. Dit betekent dat ze reviews lezen bij je Google Mijn Bedrijf profiel, reviews lezen op je review pagina en reviews lezen bij je producten. De kans is klein dat een consument automatisch een positieve review achterlaat, terwijl een negatieve ervaring bijna altijd zorgt voor een negatieve review. Het is dus belangrijk om positieve klanten aan te sporen om ook een review achter te laten. Wij zetten momenteel succesvol meerdere methodes in om klanten aan te sporen een review achter te laten. Wil je graag weten hoe? Neem dan contact op en vraag naar de mogelijkheden.

SEO tips reviews

Wil je meer weten over hoe een kwalitatieve site ontwikkelen? Bekijk ons blog.

Structured data om Google te helpen

Tuurlijk heeft Google zich door de jaren heen sterk verbeterd, maar nog steeds willen ze graag dat je ze een handje helpt. Maar hoe kun je nou aan Google laten weten wat er letterlijk tekstueel staat? Dit doe je gemakkelijk door het gebruiken van structured data. Je kunt bijvoorbeeld aangeven aan Google dat op een plek de vraag staat en op een andere plek het antwoordt. Op het moment dat iemand dan de vraag intypt in Google, wordt de kans vergroot dat jouw pagina als relevant zoekresultaat wordt weergegeven. Dankzij structured data wordt zelfs de kans vergroot om de zogeheten featured snippet, positie 0, te behalen. De consument krijgt dan meteen het antwoord te zien boven de zoekresultaten met een linkje daarbij naar jouw pagina.

Wil je meer weten over structured data? Wij leggen hier uit wat structured data is en wat je ermee kan.

Voice search

Hey Google; wordt steeds vaker gezegd in de Nederlandse huiskamer. Hiermee activeer je de voice searchoptie op je smartphone of Google Home. Wist je dat bijna een derde van de totaal 3,5 miljard dagelijkse zoekopdrachten via voice search gebeurt? Het grote verschil tussen een zoekopdracht typen en spreken, is dat gesproken zoekopdrachten veel langer zijn en vaker in vraagvorm zijn. Het wordt dus steeds interessanter om bijvoorbeeld blogs te schrijven die zich focussen op longtail keywords. Dit zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Door specifieke vragen te beantwoorden die consumenten stellen krijg je een hoop meer websitebezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat Google jouw antwoord voorleest aan de gebruiker?

  • Ten eerste kun je structured data inzetten om aan Google te laten zien wat er staat;
  • Ten tweede is het inzetten van bullet-point lijstjes een goede methode;
  • Ten derde kun je het antwoordt bovenaan in de tekst te zetten.

Meer weten over voice search? Lees dan ons blog over voice search.

SEO 2019 voice search

Zet lokale SEO in

Niet iedereen vindt het een prettige gedachte, maar Google weet behoorlijk goed waar alle bedrijven zich bevinden en waar jij je als consument bevindt. Gelukkig zitten daar wel meerdere voordelen aan. Als je bijvoorbeeld door Eindhoven loopt en op zoek bent naar een restaurant krijg je niet in je zoekresultaten de beste restaurantwebsites van Nederland te zien. Je krijgt dan alleen websites te zien van restaurants in Eindhoven. Google weet precies wanneer het belangrijk is om een lokaal zoekresultaat te laten zien. Het is dus belangrijk voor jouw bedrijf dat Google precies weet waar je zit en wat consumenten bij jou kunnen doen. Zo kun je flink je lokale SEO verbeteren.

Meer weten over lokale SEO? Lees hier meer over lokale SEO.

Influencer marketing voor meer bereik

Mensen geeft het niet graag toe, maar we zijn erg gemakkelijk te beïnvloeden. We volgen massaal influencers en andere bekende personen en proberen dan net zoals hun te zijn. Een goede manier om als bedrijf zijnde daarvan te profiteren is het inzetten van influencer marketing. Je vraagt simpelweg aan een persoon die veel gevolgd wordt om iets te zeggen over jouw merk of product. Je hoeft niet meteen duizenden euro’s uit te geven om een BN’er aan je merk te koppelen. Je kunt ook specifieker kijken naar iemand die belangrijk is voor jouw branche. Enkele duizenden volgers op Instagram kan al genoeg zijn om jouw doelgroep te bereiken.

Lees hier meer informatie over influencer marketing

SEO 2019 influencer marketing

Waardevolle backlinks verzamelen

Reviews is één van de manieren om je reputatie te verbeteren, een andere manier is het verkrijgen van waardevolle backlinks. Het woord ‘waardevolle’ is hierin zeer belangrijk. De tijd is voorbij dat Google waarde geeft aan startpagina’s of algemene platformen. Bedrijven kunnen zich daar gratis aanmelden en ontvangen dan een linkje vanaf die pagina. We beginnen nu zelfs te merken dat het aanmelden bij startpagina’s minpunten begint op te leveren voor je betrouwbaarheid.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je wel waardevolle backlinks ontvangt? Een goede manier is om unieke content te creëren die zeer relevant is voor jouw branche. Andere websites willen dan graag jouw kennis delen met hun lezers. Hierdoor krijg je al meteen een heleboel waardevolle backlinks. Een andere manier is om actief op zoek te gaan naar pagina’s die relevante content maken voor jouw website. Je kunt ze vervolgens contacteren en vragen wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Lees hier hoe je meer backlinks kan verzamelen

Responsive websites

Is jouw website nog steeds niet mobiel vriendelijk? Dan krijg je flinke minpunten in de ogen van Google. De kans is groot dat ongeveer de helft van je websitebezoekers via een mobiel apparaat binnenkomt, dus je website moet minimaal mobiel vriendelijk zijn. Het liefste heeft Google dat je website responsive is. Dit betekent dat je website zich aanpast naar iedereen formaat scherm. Snelheid is een andere belangrijke factor. Je krijgt al flinke minpunten van Google als je website te lang doet over het laden, maar de kans is ook groot dat de bezoeker weg klikt.

Meer weten over waarom mobile first de toekomst is? Lees ons blog.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven