Heb je nog geen responsive website met bijpassend responsive webdesign? Of heb je nog nooit gehoord van adaptive webdesign? Dan gaat er nu een wereld voor je open.

Wat is responsive webdesign precies?

Responsive webdesign is een vorm van webdesign waarbij je werkt naar een optimale gebruikerservaring op verschillende apparaten. De gebruikerservaring van desktop tot telefoon en alles daar tussen. Het design van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm. Zo kan een site die goed leesbaar is op een laptop helemaal schalen tot een scherm van een telefoon, zonder de bruikbaarheid van de interface en de leesbaarheid geweld aan te doen.  Dit heeft als voordeel dat een geweldig template kan voorzien in een goede gebruikerservaring op elk platform.

De drie kern onderdelen van responsive webdesign:

– Een flexibele layout (voor meerdere platforms)
– Flexibele afbeeldingen/media, en
– Media queries (het laden van bepaalde onderdelendelen van de CSS van je website op verschillende scherm formaten.)

Allemaal heel interessant natuurlijk, maar het gaat vooral om de flexibiliteit van het design. Voor een relatief lage prijs kun je een website bouwen of aanpassen aan de behoefte van de moderne consument. Geen eindeloos in en uitzoomen, maar een goede gebruikerservaring op verschillende apparaten zoals handhelds en desktop pc’s. Vind je dit nog niet ver genoeg gaan in het creëren van een optimale online klantervaring? Dan is adaptive webdesign misschien een betere optie.

Content op iPad

Wat is adaptive webdesign?

Waar bij website optimalisatie responsive webdesign de eerste zeer belangrijke stap is kun je nu nog één stap verder gaan. In een tijd van mobile en tablet first is er meer nodig dan alleen het schalen van je website. Dit schalen geeft vaak een hogere laadtijd omdat de inhoud (het aantal kb’s of mb’s) niet wordt mee geschaald. Dit kan een probleem vormen bij iemand die snel iets wil opzoeken onderweg.

Aaron Gustafson was de aller eerste om deze kans aan te pakken met zijn kijk op adaptive webdesign. Een goed gemaakt adaptive webdesign heeft de kracht dat de functionaliteit van de website zich volledig aanpast aan het schermformaat (mobiel, tablet desktop etc.), locatie en tijdstip. Hierbij wordt dan het juiste template uit de kast gehaald voor een optimale gebruikerservaring. Zo heb je steeds weer een unieke template per format die exact aansluit op de behoefte van de gebruiker. Zo kun je de laadtijd omlaag brengen of de gebruikerslocatie inschakelen op mobiel en op desktop net even wat extra opties toevoegen. Duizenden unieke mogelijkheden om per platform nieuwe functionaliteiten te ontdekken dus.

Er is wel een ‘nadeel’ aan adaptive design. Waar een responsive webdesign op een template gebaseerd is die zich steeds aanpast per format is dit bij adaptive design anders. Het is extra werk (geld) om voor elk platform specifiek een template te maken. Het voordeel is wel dat je zo echt toekomstbestendig bent en je conversie een flinke boost kan geven. Verder zijn de gebruikers vaak erg content met specifieke templates, extra gemak loont!

Responsive webdesign v.s. adaptive webdesign?!

Ze hebben ontzettend veel gemeen. Beide design stromingen trachten een optimale gebruikerservaring te creëren op verschillende online platformen. Bovendien wordt er bij beide designs gebruikgemaakt van media queries. Het grootste verschil is dat adaptive webdesign net even een stapje verder gaat in het customizen van de inhoud per platform. Mobiel een knop toevoegen met een locatietag of op desktop een paar extra afbeeldingen? Dat kan, maar het prijskaartje is dan wel navenant. Of je nu kiest voor responsive webdesign of adaptive webdesign je bent altijd beter af dan een niet responsive website. Dat kan dus echt niet meer, echt niet.

Voor online tips of wil je op de hoogte blijven? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!