Iedereen heeft wel een aantal films gezien waarin hackers toeslaan. Ze voeren een paar regeltjes code in en ze kunnen een computer geheel overnemen. Nu is dat natuurlijk een film en gaat het er in het echte leven een stuk lastiger aan toe, maar toch waren daar in een keer de cyberaanvallen die de computers van bedrijven versleutelden met ransomware. Je wilt natuurlijk voorkomen dat dit jouw bedrijf overkomt. Maar hoe kun je het eigenlijk voorkomen? En hoe krijg je het van je computers af? Je gaat het allemaal lezen in ons nieuwste blog over ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware betekent dat hackers zichzelf toegang hebben gegeven tot het netwerk van een bedrijf. Ze hebben vervolgens alle computers die op het netwerk zijn aangesloten versleuteld. Dan heeft niemand meer toegang tot zijn of haar bestanden. De hackers vragen vervolgens een bepaald geldbedrag en alleen dan krijg je weer toegang tot je bestanden. Ze richten zich specifiek op bedrijven aangezien ze weten dat bedrijven afhankelijk zijn van hun computers. Wil jij graag voorkomen dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van ransomware? Lees dan verder.

Personeel voorlichten over ransomware

De eerste stap om te beveiligen tegen ransomware is je personeel duidelijk te maken dat hackers nou eenmaal actief zijn op het internet. We hoeven er niet bang voor te zijn, maar we moeten er zeker rekening mee houden. Vraag je medewerkers om langere wachtwoorden te gebruiken en deze ook met regelmaat te veranderen. Een wachtwoord langer dan 10 tekens en één keer per half jaar veranderen maakt het voor hackers al een stuk lastiger.

Hackers maken vaak gebruik van e-mails om binnen te komen bij bedrijven. Dus laat je personeel goed opletten bij het ontvangen van e-mails van rare bedrijven of bedrijven die hun e-mail adres niet kunnen hebben. Bijvoorbeeld van een bank waar ze geen klant van zijn. Deze e-mails kunnen zogenaamde .exe bestanden bevatten en de kans is groot dat in dat bestand ransomware zit. Als dat zo is dan is het belangrijk deze e-mail meteen te verwijderen en de rest van het bedrijf erop te attenderen deze e-mail niet te openen. Daarnaast is het belangrijk om geen bestanden te downloaden van onbekende websites. Dit lijken allemaal simpele dingen, maar het lukt hackers nog steeds om op deze makkelijke manieren ransomware te plaatsen bij bedrijven.

Computers beveiligen tegen ransomware

Naast het goed voorlichten van je personeel zijn er nog een aantal zaken die ransomware kunnen voorkomen. Een beveiligingsprofessional en beveiligingsonderzoek laten uitvoeren is er daar een van.  Zo kun je een keer heel je bedrijf onderzoeken en weten waar kansen voor hackers liggen. Investeer ook in een goede virusscanner. Een goede virusscanner kan al een heleboel virussen voorkomen. Update deze ook regelmatig om zo steeds het minste risico te lopen. Installeer ook altijd de nieuwste software updates van de grotere en betrouwbare bedrijven zoals Windows. Deze bedrijven zijn elke dag druk bezig om hun software te beschermen tegen ransomware en andere virussen. Als je wil weten hoe jouw computer ervoor staat kun je ScanCircle inschakelen. Dit is een online tool die je gehele computer scant en kijkt of je computer risico’s loopt.

Toch ransomware op je computers?

Mocht het hackers toch gelukt zijn om ransomware op je computer te plaatsen, dan raden wij ten alle tijden af om te betalen. Dit financiert alleen maar de hackers en het geeft geen garantie dat je weer toegang krijgt tot je bestanden. Door regelmatig een back- up te maken zorg je er in iedergeval voor dat je gegevens niet verloren gaan. Zo was de ransomware Petya gericht op het vernietigen van gegevens. Zonder een back-up kun je heel veel gegevens in een keer kwijtraken.

Maar als je ransomware op je computer hebt staan wil je er natuurlijk van af. In eerste instantie kun je de website No More Ransome proberen. Dit is een website die de Nederlandse politie samen met onder andere Interpol en Kaspersky heeft opgezet. Je kunt hierop software downloaden die een aantal varianten van ransomware van je computer kunnen verwijderen.

Mocht dat niet werken dan zal je een stap verder moeten gaan. Met HitmanPro is de kans zeer groot dat het lukt om ransomware van je computers te verwijderen. Dit doe je door HitmanPro te downloaden op een andere computer en te installeren op een USB stick. Vervolgens plaats je de USB stick in de geïnfecteerde computer en de software zal zijn werk doen.

Het lukt hackers vooral bij kwetsbare bedrijven om ransomware te plaatsen. Dit zijn bedrijven die hun software niet updaten, het personeel slecht voorlichten en niet investeren in een goede virusscanner. Met de methodes in deze blog kun je voorkomen dat je geen kwetsbaar bedrijf meer bent en dat de kans verkleind wordt dat er ransomware wordt geplaatst binnen jouw bedrijf. Kortom we moeten vooral niet bang zijn voor hackers, we moeten er alleen wel rekening mee houden dat ze nou eenmaal actief zijn.