Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is de laadsnelheid van een website. Want bezoekers verwachten tegenwoordig dat ze snel de gevraagde pagina te zien krijgen. En als dit niet gebeurd? Dan zijn ze weg. Bezoekers vinden het over het algemeen acceptabel als ze 1 seconde moeten wachten voordat de pagina geladen is. Het is zelfs zo belangrijk geworden dat het een rankingfactor is voor de zoekmachine. Dus is je paginasnelheid niet in orde, dan wordt je website hierop afgerekend. We geven je daarom een aantal tips om je pagespeed te verbeteren.

Allereerst is het verstandig om een nulmeting te doen. Waar sta je op dit moment met je pagina? Met een handige tool van Google is de snelheid eenvoudig te meten. De paginasnelheid verschilt per pagina omdat niet iedere pagina van dezelfde inhoud is voorzien.

paginasnelheid

Belangrijke tips om je paginasnelheid te verbeteren

Om je paginasnelheid te verbeteren geven we je graag een aantal praktische tips hoe je dit kunt doen.

Tip 1: Optimaliseer afbeeldingen

Heb je veel en/of grote afbeeldingen op je pagina staan? Dan neemt het downloaden van deze afbeeldingen relatief veel tijd in beslag. Comprimeer daarom afbeeldingen zodat deze zo snel mogelijk gedownload kunnen worden. Er zijn meerdere tools waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren maar wij hebben hier een erg handige tip voor. Als je de pagespeed tool gebruikt en je scrollt omlaag kun je de gecomprimeerde afbeeldingen van die pagina automatisch downloaden.

paginasnelheid verbeteren

Tip 2: Verklein CSS en Javascript

Wanneer deze bestanden worden ingeladen staat de rest van de pagina on hold. Oftewel in de wachtrij. Hoe kleiner de CSS en Javascript bestanden zijn, hoe eerder de site geladen wordt. Ook hier geeft ze pagespeed tool je suggesties voor.

website sneller maken

 

Tip 3: Browser caching

Met browser caching geef je aan dat bronnen voor een bepaalde tijd in het geheugen mogen blijven zitten. Dit is ideaal als je de pagina een volgende keer bezoekt omdat niet alles dan wederom gedownload hoeft te worden. Deze instelling wordt uitgevoerd op de server. Neem hiervoor contact op met je IT beheerder.

Dit zijn drie concrete tips waarmee je je paginasnelheid aanzienlijk verbeterd. En vergeet niet dat de paginasnelheid onderdeel is van de ranking factoren en ook een belangrijke rol speelt in de gebruiksvriendelijkheid van je site. Naast paginasnelheid zijn er nog vele andere factoren die rol spelen. Hier lees je meer over andere ranking factoren.

Succes met het verbeteren van je snelheid. Als je nog vragen over dit artikel hebt, neem dan gerust contact met ons op.