Je hebt een geweldig product of uitstekende dienstverlening, een uiterst fanatiek sales team op de weg en traditionele marketingkanalen worden volop benut. Door de ontwikkelingen in technologie worden ook de online kanalen langzaamaan gevuld. Echter heeft online marketing voor een B2B bedrijf totaal geen zin. Althans, dat blijkt uit recentelijk onderzoek onder 500 B2B-adverteerders wanneer gevraagd wordt naar het rendement van online campagnes. 71% geeft aan dat doelstellingen niet behaald worden. Een groter bereik wordt gerealiseerd, maar toch wordt de doelgroep onvoldoende aangesproken.

Wat wil je bereiken?

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat 89% toegeeft dat online marketing geen effect heeft, omdat de digitale marketingmix niet ideaal is, laat staan onderdeel van het bedrijf is. Het succes van online marketing wordt in de B2B markt doorgaans bepaald door conversie ratio en de kosten per vertoning. Maar wat is conversie? Voordat een online traject gestart wordt, is het daarom van belang te bepalen wat je met online marketing wil bereiken. Mogelijke doelstellingen zijn het bereiken van nieuwe doelgroepen, het informeren van de huidige doelgroep of het genereren van leads. Standaard vragen die nu volgen zijn: wat moet ik investeren en wat is mijn ROI?

Meten met Google Analytics

Om te bepalen of je online campagne succesvol is, dien je te bepalen wat succes is. Denk bij het genereren van leads aan meetpunten als het downloaden van een brochure, het aanvragen van een offerte, het invullen van het contactformulier of sturen van een bericht via de chatmodule. Door je website op de juiste manier in te stellen, kun je met Google Analytics precies achterhalen hoe vaak iemand een bepaald doel heeft voltooid. Nu heb je dus je online campagne meetbaar gemaakt. Uiteraard is het aanvragen van een offerte nog niet direct te vertalen naar omzet, maar dat is ook niet het doel van je online campagne. Je koude lead is nu een warme lead. Tijd voor je fanatieke salesteam om er bovenop te duiken.

 

Opvolgen van koude leads

Het beslissingsproces van de doelgroep is op de zakelijke markt vaak een lange termijn proces. Met online campagnes kan de doelgroep in een kort tijdsbestek op verschillende manieren voorzien worden van informatie. Eerder hadden we het overigens al over B2B lead generation via Google Analytics. Wanneer leads voort komen uit de online campagne, is het de taak van het salesteam om deze lead op te volgen. Zij bepalen uiteindelijk dus het online succes! Na enkele maanden testen zal je zien dat uit online marketing activiteiten en de opvolging door het sales team een conversieratio ontstaat. Op basis van dit ratio wordt een winstgevende ROI bepaald. Is online marketing voor de B2B markt nog steeds nutteloos?

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!