Google blijft altijd bezig om hun bestaande online marketing tools te blijven updaten. 14 oktober was Google Analytics aan de beurt en kwamen er vier functies bij om marketeers betere keuzes te laten maken en beter om te laten gaan met hun ROI (Return on Investment). In dit blog vertellen we je wat de vier nieuwe functies van Google Analytics zijn en wat je ermee kan.

Data trends voorspellen

Met de laatste update van Google Analytics, kan Google voorspellen wanneer de vraag bij consument omhoog gaat. Analytics kan bijvoorbeeld nu een inschatting maken hoe groot de kans is dat klanten terugkomen. Hierdoor weet je beter waar je je budgetten en tijd aan uit moet geven. Met deze nieuwe feature kun je nieuwe aangepast doelgroepen maken die je specifiek kunt targeten.

Google Analytics data

Inzichten Google Ads

Met de aangepaste doelgroepen die je eerder zelf hebt gemaakt in Google Analytics, kun je die nu targeten in Google Ads. Hierdoor ontstaan er unieke doelgroepen waar niemand anders toegang tot heeft.

Een andere verbetering is dat nu de verschillende interacties op het internet als op apps beter wordt gemeten. Dit betekent niet alleen dat je nu betere inzichten hebt wie zowel via de YouTube app als op de website zelf van YouTube naar jouw video’s hebben gekeken. Je kunt ook beter onderscheid maken via welke kanalen zoals YouTube, Gmail, social media, Google Search en betaalde jou bereikt hebben.

Google Analytics weergave

Data gefocust op klanten

Waar Google Analytics eerst nog een tool was waarmee je inzichten kreeg in apparaat en platform, is het getransformeerd naar platform waarmee je inzichten in klanten krijgt. Doordat je nu inzichten krijgt in individuen, krijg je een beter beeld van de gehele customer life cycle. Waar komt de klant vandaan, welke interacties heeft die gehad en op welk platform doet die zijn aankoop is een stuk duidelijker geworden.

Data controleren

De laatste nieuwe functie is dat Google Analytics nu beter is in het overzien en behouden van data. Met deze extra mogelijkheden ontstaan er nieuwe kansen voor adverteerders. Om alle data overzichtelijk te houden, raadt Google aan om een nieuwe property aan te maken. De zogeheten Google Analytics 4-property. In deze overview kun je je nieuw verzamelde data gemakkelijk inzien zonder dat je eerder verzamelde data vervuilt wordt.

Stappenplan App & webproperty en gegevensstream toevoegen

 1. Login bij Google Analytics;
 2. Klik op Beheerder;
 3. Klik in de kolom ‘Account’ en vervolgens op ‘Property maken’;
 4. Selecteer de optie ‘App & Web beta’ en op doorgaan;
 5. Voer een naam in van de property;
 6. Selecteer de branchecategorie;
 7. Selecteer de tijdzone voor rapportage;
 8. Selecteer je gewenste valuta;
 9. Klik op ‘maken’;
 10. Je kunt nu de gegevensstream instellen. Selecteer als eerste ‘Internet’ en later kun je nog andere streams toevoegen;
 11. Voer de URL van je website en naam in;
 12. Je kunt eventueel ‘Verbeterde meting’ aanvinken. Met die functie wordt automatisch het aantal paginaweergaven, scrolls, klikken op uitgaande links, zoekopdrachten en andere gebeurtenissen verzameld;
 13. Klik op ‘Stream maken’.

Wil jij graag meer uit halen uit jouw bestaande klanten of compleet nieuwe klanten aanspreken via o.a. Google Analytics? Op zoek naar een online marketing bureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op met onze SEA specialisten.