De META Titel van je pagina, hoe werkt het, hoe belangrijk is het nou eigenlijk en wat kan je eraan doen om ervoor te zorgen dat je titel optimaal toegepast wordt voor zo veel mogelijk websitebezoeken? Dit en meer lees je in dit blog.

Wat is een META Titel?

Een META Titel is een andere benaming voor een SEO-titel van je pagina. De META Titel zie je verschijnen bovenaan in de titelbalk van je browser. We nemen de landingspagina van Extendure even als voorbeeld hieronder.

Dit-is-een-meta-titel

De META Titel wordt niet alleen in de titelbalk weergeven maar ook in de zoekresultaten van Google. Zie de afbeelding hieronder

Meta-titel-in-Google-SEO-

Als de META Titel goed is ingesteld zal je website hoger komen te staan in Google en zo ook meer bezoekers naar je website brengen. Daarom is het erg belangrijk dat je titel optimaal toegepast wordt, anders loop je veel bezoekers en/of potentiële klanten mis.

Ga je aan de slag met META Titels, een nieuwe pagina of artikel, of heb je al een META Titel die verbetering kan gebruiken? Houd dan rekening met de volgende punten:

Lengte van je META Titel

Het is belangrijk dat je META Titel niet al te lang is. Wanneer je pagina te lang is zal deze niet of minder hoog worden weergeven in Google. Google werkt officieel niet met aantal tekens maar met pixels, zo nemen bijvoorbeeld de letters M en W meer ruimte in beslag dan I of F. Houdt daar rekening mee met opstellen van je titel. 580 pixels is de breedte dat je kan aanhouden. We raden aan om ongeveer 55-60 tekens in je titel aan te houden. Zorg er wel voor dat je je zoekwoord(en) en de belangrijkste informatie vermeldt in je titel.

De META Titel hieronder is te lang, dit moet je vermijden wanneer je je titel wilt optimaliseren.

Lengte-van-je-meta-titel

Wat je beter kan vermijden in je META Titel

  • Wanneer je META Titel eindigt met je bedrijfsnaam kan dit ervoor zorgen dat je titel de maximale lengte overschrijdt. In deze situatie is het beter om je bedrijfsnaam weg te laten.
  • Vermijd woorden die niet van belang zijn zoals ‘Home’ in je META Titel. Google ziet deze inhoud als niet relevant en zal ervoor zorgen dat je lager scoort.
  • Vermijd ook synoniemen. Veel mensen denken dat dit een positief effect heeft, maar dit maakt je tekst juist minder leesbaar voor Google.

Zoekwoorden in je META Titel

Het beste is om je belangrijkste zoekwoord of zoekwoorden zo ver mogelijk vooraan in je titel te zetten. Zo kun je eerder gevonden worden door bezoekers. Een zoekwoord dat vooraan staat is belangrijker dan een zoekwoord dat achteraan in de titel staat. Wat verder handig kan zijn is het belangrijkste zoekwoord van je website in te stellen als titel op je homepagina. Dit is meestal ook meteen een goede beschrijving van je bedrijf.

Gebruik getallen

Wanneer je gebruik maakt van getallen in je META Titel zorgt dit voor een hoger doorklikpercentage. Bijvoorbeeld “Herenschoenen kopen? Bekijk 215 modellen | Herenschoenen.nl”. De consument heeft haast en gaat niet op zijn gemakje iedere titel in Google lezen. Het is dus belangrijk om op te vallen en een gemakkelijke manier om dat te doen, is om gebruik te maken van getallen.

META Titel voor je webshop

Als webshop zorg je ervoor dat alle paginatitels een wervende tekst krijgen en dat ze allemaal de juiste lengte hebben. Voor categorie en subcategorie pagina’s kun je bijvoorbeeld dit format aanhouden: “Categorie of Subcategorienaam + kopen | Bedrijfsnaam.”

Neem het zoekwoord van je productpagina’s op in je META Titel. Bij de naam van een product kun je een meer uitgebreide beschrijving nemen. Bijvoorbeeld in plaats van iPhone 11 gebruik je: Apple iPhone 11 zwart 64GB. Het is dus belangrijk om de kenmerken en eigenschappen te benoemen, omdat dit ook zoekwoorden zijn. De naam van het product en het merk zijn namelijk vaak zoektermen die veel gebruikt worden. Wil je meer duidelijkheid over de meest gebruikte zoektermen? Maak dan een zoekwoordenonderzoek.

Niet weergeven META Titel

Het kan zijn dat Google je titel niet relevant of uniek genoeg vindt, dit kan ervoor kan zorgen dat je META Titel niet automatisch wordt aangepast. Probeer een andere variant te maken en wacht enkele dagen zodat Google de kans krijgt je META Titel opnieuw te beoordelen.

Test en experimenteer

Verder is het belangrijk om te blijven experimenteren met META Titels. Kijk bijvoorbeeld ook naar andere pagina’s die hoog in Google staan en/of veel clicks hebben ontvangen. Deze informatie kan je vinden in Google Analytics en Google Search Console. Rank je bijvoorbeeld wel goed met een pagina in Google, maar zie je dat er weinig bezoekers binnenkomen via die pagina? De kans is dan groot dat je kansen laat liggen op je META Titel.

Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact met een SEO Specialist van Extendure op. Veel succes met het optimaliseren van je META Titel!