Magento, het meest populaire e-commerce platform ter wereld heeft na lang wachten een nieuwe versie. Met de Magento 2 update krijgt het platform nog meer mogelijkheden dan voorheen om je online business succesvol te laten draaien. De update naar Magento 2 is ook voor ons als specialisten een bijzondere mijlpaal. Op dit moment is overstappen van Magento 1 naar Magento 2 nog een keuze. Echter stop de officiële support voor Magento 1 op november 2018. Zo zijn er dus een aantal vragen die tijdig moeten worden beantwoord. Is het een totaal nieuw platform? Welke plug-ins zijn er beschikbaar? Wat is het verschil tussen Magento 1 en Magento 2? We hebben het voor je uitgezocht en komen tot een aantal opmerkelijke inzichten.

1. Meer snelheid

De nieuwe Magento 2 heeft een slimmer systeem dan zijn voorganger. De snelheid verbeteringen zijn doorgevoerd in de verschillende interface-elementen van de modules. Deze verbeteringen worden geregeld door de modules zelf. Hierdoor zijn de thema’s een stuk lichter en daarmee aanzienlijk sneller. Verder heeft Magento 2 standaard ‘Varnish’ geïntegreerd om de serverbelasting omlaag te halen. Bovendien kan er nu ook makkelijk gebruik worden gemaakt van full page caching.

2. Magento 2 staat voor nog meer veiligheid

Het platform heeft een aantal aanpassingen gemaakt in de bestandstructuur, dit heeft als voordeel dat Magento 2 hierdoor een stuk veiliger is geworden. De nieuwe “pub” map heeft hier een belangrijk aandeel in. Via deze map is de root van Magento nog steeds te bereiken, maar niet meer met HTTP requests. Zo kan de Magento ontwikkelaar makkelijker en sneller de code beschermen. Dit voorkomt eventuele veiligheidslekken in het systeem.

Magento 2 staat voor nog meer veiligheid

3. Responsive webdesign

Het is 2017, een responsive webdesign kan niet meer ontbreken. Magento 2 ondersteunt nu volledige responsive webdesigns. De interface van het basis Magento 2 thema is ook helemaal responsive. Dit geeft het geheel een strakke look en werkt erg prettig. Door deze ontwikkeling is het systeem beschikbaar en goed bruikbaar op verschillende apparaten van desktops tot mobiele telefoons. Erg handig!

4. Een geheel vernieuwde interface

Magento 2 is in onze beleving veel gebruiksvriendelijker dan de vorige versie. Alle website onderdelen zijn nu veel beter beheersbaar door de duidelijke tweedeling van systeembeheer en shopbeheer. Zo krijg je bij Magento 2 een shopbeheer menu met producten, marketing en content. Dat werkt overzichtelijk en snel.

Bij systeembeheer krijg je toegang tot onder andere de configuratie en algemene voorwaarden. De geoptimaliseerde layout zorgt er daarnaast voor dat ook het aanpassen van producten in het systeem veel gebruiksvriendelijker is.

Nieuwe Magento 2 techniek

5. Nieuwe techniek

In de nieuwe Magento 2 vind je nieuwe ondersteuning zoals die van PHP 5.5, standaard less CSS preprocessor en ondersteuning van jQuery. Dit is een hele verbetering ten opzichte van Magento 1. Bovendien is er door de nieuwe techniek ook veel mogelijk in de visuele mogelijkheden van het systeem. Door bijvoorbeeld het gebruik van HTML5 kunnen de gebruikte thema’s helemaal responsive worden gemaakt. Verder liggen er voor de ontwikkelaars veel visuele mogelijkhden klaar door CSS3. Bovendien zijn er ook veel nieuwe extensies beschikbaar.

6. Visual Design Editor (VDE)

Eindelijk heeft Magento ‘drag and drop’ functie door de nieuwe Visual Design Editor. Zo kun je als Magento webshopeigenaar gemakkelijk zelf, geheel visueel aanpassingen doorvoeren in je thema in het CMS. Hierdoor ben je met Magento 2 veel minder afhankelijk van je webdeveloper dan voorheen.

Meer snelheid

7. Testen

Nu wordt het even technisch. In het nieuwe systeem zijn er ongeveer 2,600 integratie, 7,700 unit, 100 JavaScript unit en 100 statische testen om je overall performance te verbeteren. Zo kun je snel en overzichtelijk, voordat de site live gaat, al alle kinderziektes uit je systeem halen. Verder is er ook een optie voor developers om eigen tests te ontwikkelen. Hiermee kun je het hele systeem optimaal laten presteren voor je eigen doeleinden.

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2?

Het is belangrijk te overwegen of de kosten opwegen tegen de baten van het nieuwe Magento 2 systeem. Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten voor de mogelijkheden voor jouw webshop.