De term SEO is bij een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking bekend. SEO, dat staat voor Search Engine Optimization, is een combinatie van factoren waarmee je een bepaalde positie in de zoekmachine bewerkstelligd. Een positie die steeds fluctueert waar je deels wel en deels geen invloed op hebt. Je eigen website kun je natuurlijk helemaal updaten volgens SEO technieken maar dan heb je altijd nog met concurrentie te maken. Waar veel mensen al vaker hebben gehoord van SEO en hier ook verstand van hebben is lokale SEO wat minder bekend. In dit blog gaan we dieper inspelen op lokale SEO. Hoe kan de slijterij om de hoek SEO technieken efficiënt inzetten om mensen in de buurt te triggeren naar de winkel te komen?

Allereerst een korte inleiding waarom deze slijterij juist lokaal zichtbaar wil, en misschien wel moet, zijn. Vandaag de dag is de invloed van mobiel steeds groter geworden dan bijvoorbeeld in 2010. Waar het aantal internetters via smartphone toen op 27% lag is dat aantal nu aanzienlijk gestegen naar ruim 75% (bron: Marketingfacts). Maar waarom is mobiel dan een belangrijke factor voor lokale SEO? Lokale SEO speelt erg in op de locatie van de gebruiker. Dankzij updates in het zoekalgoritme wordt je locatie steeds nauwkeurig gedefinieerd. Dus wanneer mensen een mobiele zoekopdracht uitvoeren als ‘’ Rode wijn kopen ‘’ wanneer ze in de buurt zijn dan wil jij met je slijterij lokaal zichtbaar zijn en bovenaan ranken. Maar hoe doen we dit?

Stap 1: Google My Business

Meld je als bedrijf aan bij Google My Business. Dit is een soort online telefoonboek waar je natuurlijk zichtbaar wilt zijn. Maar welke informatie kun je hier allemaal toevoegen?

 1. Adresgegevens
 2. Contactgegevens
 3. Openingstijden
 4. Reviews
 5. Foto’s
 6. Links naar je pagina

Lokale SEO

Stap 2: Voeg je NAW gegevens toe in je broncode

De zoekmachine leest alle woorden en nummers op een webpagina maar leest het niet zoals een mens dat doet. Het begrijpt de combinatie wel maar de betekenis niet. Dus wij weten dat 06 – 12345678 een mobiel nummer is maar voor de zoekmachine is het een reeks getallen. Door aan de zoekmachine aan te geven wat je NAW gegevens betekenen scoor je beter lokaal. Op Schema.org vind je codes waarmee je dit realiseert. Je vindt hier codes voor bijvoorbeeld het adres, telefoonnummers, stad, postcode en bedrijfsnaam. Wanneer een potentiele klant in de buurt is en hij zoekt naar slijterij Eindhoven dan wordt je middels deze codes lokaal zichtbaar. Een voorbeeld van een code is:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
<p itemprop=”name”>Bedrijfsnaam</p>
<p itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
<p itemprop=”streetAddress”>Adres</p>
<p itemprop=”addressLocality”>Stad</p>,
<p itemprop=”addressRegion”>Provincie</p>
<p itemprop=”postalCode”>Postcode</p.
<p itemprop=”telephone”>Telefoonnummer</p>
</div>

(bron: Searchengineland)

Stap 3: Lokale SEO tips voor je content 

Content is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is één van de pijlers waar je website op wordt beoordeeld. Wil je dus echt lokaal zichtbaar zijn, speel hier dan middels bepaalde content factoren slim op in. Maar welke aspecten kun je zelf dan realiseren?

 1. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op een paginatitel (Slijterij Eindhoven)
 2. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op de H1 van deze pagina (De beste slijterij van Eindhoven)
 3. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de URL (voorbeeld.nl/slijterij-eindhoven)
 4. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de content van de pagina
 5. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord aan de alt tag van de afbeeldingen
 6. Een Google maps afbeeldingen toevoegen op de pagina

lokale SEO

 

Stap 4: Linkbuilding

Externe links van lokale relevante pagina’s geven je lokale zichtbaarheid ook een boost. Denk hierbij aan online telefoonboeken of bedrijfsgidsen (lokale bedrijven, gemeente, lokale verenigingen). Met tools als Majestic of Ahrefs kun je ook bekijken welke links je concurrenten gebruiken. Ook daar liggen zeker kansen. Zij ranken immers niet zomaar zo hoog…

Maar het is natuurlijk ook een mogelijkheid om een gastblog te schrijven op een relevante pagina om je ranking te stimuleren. Linkbuilding stimuleert de reputatie van je website.

Conclusie

Wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd zul je merken dat je lokaal steeds beter zichtbaar wordt. Maar heb geduld. SEO is een long term strategy dus verwacht niet dat je morgen al meteen de hoogste plek hebt veroverd. Met het uitvoeren van de bovenstaande lokale SEO tips zul je ongetwijfeld stappen gaan maken in je lokale zichtbaarheid. Heel veel succes met lokale SEO. Mocht je hulp nodig hebben met uitvoeren van de stappen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.