Sinds begin mei heeft LinkedIn een nieuwe feature; de LinkedIn stories. Hoog tijd om na te gaan wat deze nieuwe feature inhoudt, hoe je LinkedIn stories plaatst en om in kaart te brengen welke kansen de LinkedIn stories met zich meebrengen. In dit blog lees je daarom alles over het nieuwe LinkedIn stories. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

Wat is linkedin stories?

Het concept “stories” zal je vast niet onbekend zijn. Ook LinkedIn stories bestaan uit tijdelijke content die vierentwintig uur te bekijken is door je connecties en volgers, voordat ze weer verdwijnen. LinkedIn stories bevinden zich nog in de testfase en Nederland is samen met Frankrijk het enige Europese land waarin je LinkedIn stories op het platform vindt. Dit betekent dat wij als Nederlanders nu al de kans krijgen om aan de slag te gaan met LinkedIn stories, maar hoe doe je dit?

Zelf een LinkedIn story maken

Je maakt eenvoudig een nieuwe story aan door bovenaan de startpagina van de app, op het plusje bij je profielfoto te klikken. Vervolgens kun je een foto of video (van maximaal 20 seconden) maken of bestaande content uit je galerij uploaden en op “verhaal delen” klikken. Je kunt net als bij Instagram tekst en stickers toevoegen en anderen taggen. De “rijkere” sticker-opties die we van Instagram kennen, zoals het opzetten van polls en het aanbrengen van locatietags, ontbreken helaas. LinkedIn stories van connecties en personen of pagina’s die je volgt, vind je ook onder hun profielfoto bovenin de app. Bovendien kun je bij je eigen stories meteen checken wie jouw verhaal heeft bekeken door op “kijkers” onderin je story te klikken. Verder kunnen LinkedIn stories gedeeld worden via een privébericht. Handig om te weten is dat alleen eerstegraads connecties kunnen reageren op de door jouw geposte LinkedIn stories.

Waarom en hoe LinkedIn stories gebruiken?

De introductie van LinkedIn stories is opvallend te noemen; LinkedIn is een platform dat vaak toch wordt gezien als een zakelijk sociaal medium. De content die erop verspreid wordt, moet dan ook passen bij de zakelijke, professionele context. Echter, zoals LinkedIn zelf aangeeft, hoeven stories er niet perfect uit te zien of blijvend aan de beeldvorming van je profiel bij te dragen; ze geven de mogelijkheid om op luchtige manier een update te geven. Misschien zijn LinkedIn stories daarom juist een ideale aanvulling op je vaste posts, waarmee je professionele content kunt verspreiden met een persoonlijke touch. Om passende LinkedIn stories te bedenken, kun je het volgende in je achterhoofd houden:

Als eerste kun je LinkedIn stories inzetten om op laagdrempelige manier werk gerelateerde content te verspreiden. Benut LinkedIn stories om te laten zien waar je je (op zakelijk gebied) mee bezighoudt. Deel updates, laat zien hoe je werkdag eruitziet, neem je publiek mee als je een event bezoekt, geef tips en tricks of breng belangrijke gebeurtenissen (zoals milestones) in beeld die gerelateerd zijn aan je werk. Bovendien kun je de stories gebruiken om een conversaties uit te lokken; reacties op je LinkedIn story belanden onder je privéberichten. Hier kun je de conversaties voortzetten.

linkedin stories

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met je publiek en het platform zelf; (potentiële)werkgevers, klanten, (ex-) collega’s en studiegenootjes zitten misschien niet te wachten op een LinkedIn story met je ontbijt of zondagmiddagborrel, maar kun je wel interesseren met relevante, leerzame content die hen verder helpt of uitnodigt om meer kennis bij jou in te winnen. Probeer daarbij de balans te vinden tussen het zakelijke karakter van LinkedIn en de informele aspect van stories. Ga je publiek niet spammen met productupdates, plaats ook niet te persoonlijke LinkedIn stories.

Ben jij overtuigd van het nut van LinkedIn stories en ga je ermee aan de slag? Als we mee kunnen denken over LinkedIn activiteiten voor jouw organisatie, of als je meer wilt weten over social media marketing, neem dan vrijblijvend contact met ons op.