Een term die regelmatig voorbij komt in de online wereld is ‘’ linkbuilden ‘’. Plat vertaald betekent dit het verzamelen van verwijzingen. Wat is linkbuilding precies en waarom kom je deze term vaker tegen? We geven je hier graag antwoord op. Je linkprofiel is je online reputatie/imago. Hoe meer (relevante) verwijzingen je van anderen krijgt, hoe beter dit is voor je reputatie.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is tweeledig. Het is zowel intern als extern. Allereerst kijken we naar de externe linkbuilding. Dit is het verkrijgen van links op andere websites naar jouw eigen domein. Het doel hiervan is om een sterk linkprofiel te genereren en een autoriteit binnen je niche te worden. Linkbuilding is namelijk een SEO rankingfactor die je online zichtbaarheid vergroot. Het genereren van een sterk linkprofiel is niet gemakkelijk en het vergt veel tijd en geduld.

Interne linkbuilding is erop gericht je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten voor de bezoeker. Plaats interne link naar andere pagina’s binnen je website, zodat de bezoeker makkelijk door je website navigeert, en zorg ervoor dat hij/zij niet in een doolhof belandt. De interne linkstructuur is ook een factor die invloed heeft op je organische zichtbaarheid.

Terug naar de externe links. Eerst leggen we je uit waarom linkbuilding een rankingfactor is. De visie van Google is  ‘’ het leveren van relevante zoekresultaten uit alle gegevensbronnen waarbij het gebruiksgemak voor de eindgebruiker centraal staat’’. Het linkprofiel geeft je online reputatie weer. Heb jij relevante content op je website én een sterk linkprofiel, dan moet je, in de ogen van Google, wel een grote speler binnen je markt zijn. Dit heeft een zeer positief effect op je online zichtbaarheid.

sterk linkprofiel

Wat is een sterk linkprofiel?

Het hebben van een sterk linkprofiel is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goed linkprofiel is divers. Dit betekent dat je externe links genereert van zakelijke sites (bij voorkeur binnen je branche), websites van partners, social sharings, startpagina’s (Nederland is een van de weinige landen waar startpagina’s nog acceptabel zijn) en blogpagina’s. Zorg er voor dat je niet alleen maar links hebt van één bepaald onderdeel, maar dat je hierin zoveel mogelijk varieert. Als je een pagina naar jouw website laat linken dan is de ankertekst (het klikbare woord dat naar jouw pagina leidt) ook een belangrijk onderdeel. Om dit te visualiseren geven we je een voorbeeld hoe je de ankertekst wel en niet dient te gebruiken.

Do: Bekijk dit artikel als je meer tips wil over hoe je een marketing communicatieplan schrijft.

Don’t: Bekijk dit artikel als je meer tips wil over hoe je een marketing communicatieplan schrijft.

Probeer ook te variëren met je ankerteksten, dus gebruik niet overal dezelfde term. Verwerk meerdere interessante zoektermen in je ankertekst.

Tips voor het genereren van links

Nu je een beeld hebt wat linkbuilding is en wat is een sterk linkprofiel is geven we je graag ook nog een aantal tips hoe je (relevante) links genereert.

  • Start met het delen van je content op je social media kanalen
  • Meld je aan op (relevante) startpagina’s die betrekking hebben op je branche
  • Schrijf een relevant artikel die op je een zakelijke website (binnen je branche) mag plaatsen
  • Meld je aan op online bedrijfsgidsen
  • Reageer op fora binnen je nichemarkt
links genereren

Het is belangrijk dat je zorgvuldig links kiest en niet random links genereert

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken die je meer informatie geven over linkbuilding.

Do’s:

  • Link niet alleen naar je homepage maar ook naar andere belangrijke pagina’s
  • Gebruik een afwisselende ankertekst
  • Zorg voor een afwisseling tussen je type links (blogs/startpagina’s/socials)
  • Probeer links van zowel oudere als nieuwe domeinen te genereren

De twee termen die centraal bij linkbuilding staan en blijven zijn; relevantie en natuurlijkheid. Het linkprofiel dient te allen tijde natuurlijk en relevant te zijn, zodat Google je hiervoor kan belonen. Er zijn ook organisaties waar je links kunt kopen. Doe niet NOOIT. Dit is in eerste instantie tegen de richtlijnen van Google en het is eerder nadelig dan voordelig voor je site.

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op

.