Bezoekers leiden naar je landingspagina is één ding, je landingspagina zo optimaliseren dat je ook alles uit deze bezoekers haalt, is een ander verhaal. We geven je vijf simpele tips waarmee je jouw landingspagina optimaliseert en jouw bezoekers aanzet tot actie. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

Waarom een landingspagina optimaliseren belangrijk is

Een landingspagina maken, doe je vaak met één doel voor ogen. Je wilt dat je bezoekers een actie ondernemen op de pagina. Dat kan zijn het bekijken van een video, het kopen van een product, het achterlaten van gegevens of bijvoorbeeld het downloaden van een bestand. Om dat doel te bereiken, is het belangrijk je landingspagina geoptimaliseerd te hebben voor datgene wat je wilt bereiken. Door het maken van een aantal aanpassingen, en de focus te leggen op de belangrijkste call-to-action, kan je landingspagina beter presteren en de conversie worden verhoogd.

1. Opvallende call to action

Hoewel het misschien voor de hand liggend is: je call to action is het belangrijkste element van je landingspagina. Zodra mensen moeten zoeken naar de call to action, haken ze af. Deze moet dus opvallend, duidelijk en straight to the point zijn. Een knop, of actie die zijn doel zo kort mogelijk kenbaar maakt. De actie moet zich onderscheiden van de rest van de landingspagina, gebruik hiervoor dus een opvallende kleur, een grote knop en duidelijk leesbare tekst.

2. Richt je niet altijd op verkoop

Heb je een landingspagina waarin je bepaalde dingen wil verkopen? Dan kan het lonen om de bezoeker eerst een ‘freebie’ ofwel, een soort verleiding aan te bieden. Sommige aankopen doe je niet zomaar, en vooral bij B2B kan een gratis whitepaper of andere interessante gratis content leiden tot een lead- die uiteindelijk kan converteren in een betalende klant.

3. Besteed tijd aan het ontwerp

De look and feel van de landingspagina is belangrijk, en kan het verschil maken of een bezoeker wel of geen actie onderneemt. Een landingspagina wordt soms snel gemaakt om een campagne of doel te ondersteunen. Daardoor wordt de opmaak vaak niet geoptimaliseerd.

Punten waar je in de opmaak rekening mee moet houden:

  • Doelbewust: zorg dat de opmaak je leidt naar de call to action
  • Rust: maak het niet te druk en gebruik geen overbodige elementen
  • Uitlijning: zorg dat alles op dezelfde manier is uitgelijnd om de rust te bewaken
  • Focus: Bepaal welke elementen meer focus moeten krijgen, zorg voor zo min mogelijk afleiding
  • Afbeeldingen: Gebruik afbeeldingen die aansluiten bij de landingspagina en niet afleiden van de call to action

4. Houdt rekening met het ‘eye-path’

Het eye-path- ook wel eye-tracking genoemd is het pad dat je ogen volgen op de pagina en kan bepalend zijn voor je conversie. Je zorgt er hiermee voor dat je bezoeker weet waar hij moet kijken en op de juiste manier door de pagina wordt geleid naar de call to action toe.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een afbeelding te gebruiken met een persoon die kijkt naar je call to action. Wij als mensen, volgen dan de ogen van de afbeelding en worden automatisch naar de call to action geleidt. Dit kan ook door de houding, door te wijzen, of andere elementen worden gedaan.

landingspagina optimaliseren

5. Optimaliseer met testen en heatmaps

Als je er echt wat dieper op in wil gaan, is het gebruiken van heatmaps een belangrijke toevoeging. Een heatmap laat zien waar de meeste clickactiviteit is en waar bezoekers daadwerkelijk naar kijken. Dat levert waardevolle informatie op om je landingspagina te optimaliseren. Zo weet je snel of je opmaak en je focus op de juiste plek ligt, of dat je nog wat aanpassingen in het ontwerp moet doen.

Om het nog verder te optimaliseren kun je gebruik maken van A/B testen. Je maakt hierbij twee versies van de landingspagina, waarin je steeds verschillende dingen test. Bijvoorbeeld de opmaak van de call to action button, of de positionering van bepaalde elementen. Een A/B test vergt wat meer tijd en moeite en heeft over het algemeen ook alleen zin als je meer verkeer hebt op je landingspagina.

Mocht je nog CRO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een CRO Specialist van Extendure