Het doel van een websitebezoek is bijna nooit het websitebezoek zelf. Je wilt iets gedaan krijgen van je bezoekers. Hoe zorg je er nou voor dat bezoekers naar je site komen, blijven en converteren? Het antwoord: een goede landingspagina.

Het nut van een landingspagina maken

Waarom is een landingspagina maken nou zo belangrijk? Een korte introductie.

Je hebt uitstekende AdWords campagnes en je website wordt goed gevonden. Mensen klikken vaak op je advertentie. De volgende stap is zorgen dat bezoekers daadwerkelijk converteren. Dat lukt alleen met een goede landingspagina. De landingspagina is de pagina waar je bezoekers op terecht komen als ze op je advertentie of organisch zoekresultaat hebben geklikt. Het is dus dié pagina waar ze ook echt naar op zoek zijn. Op de landingspagina besluiten bezoekers of ze willen blijven, weggaan, doorklikken, converteren of niet converteren. Zorg er daarom voor dat deze goed is. Bovendien is het soms al een investering om bezoekers op je landingspagina te krijgen, dan is het natuurlijk van belang te zorgen dat deze pagina goed functioneert. Je wilt tenslotte iets gedaan krijgen van je bezoekers, meestal in de vorm van een bestelling of het invullen van een formulier.

Goede landingspagina maken

Er bestaan genoeg lijstjes en tips over een goede landingspagina. Wil jij ook een goede landingspagina maken? Lees dan deze 10 dingen die je vooral niét moet doenvoor een goed resultaat.

1. De homepage gebruiken als landingspagina
Landingspagina maken? Kies nooit voor de homepage. Simpelweg omdat er vanuit de homepage te veel opties zijn. Bezoekers kunnen alle kanten op, waaronder zelfs weg van de website. Mensen raken door op de homepage terecht te komen bovendien vaak afgeleid en vergeten waarom ze op de advertentie klikte. Of ze zien andere artikelen wat ze juist aan het twijfelen kan brengen waardoor ze besluiten nog even na te denken. Het kan ten slotte ook dat mensen geërgerd raken doordat ze niet direct daarbij uit komen waar ze naar op zoek waren. Homepage als landingspagina? Niet doen dus.

2. Gebruikmaken van veel navigatiemogelijkheden
Aansluitend op punt 1, is het gebruik van navigatiemogelijkheden. Overweldig de bezoekers van je landingspagina niet met navigatiemogelijkheden. Je loopt het risico dat ze weggaan én je loopt het risico dat ze geërgerd raken door de eindeloze mogelijkheden en niet meer terugkomen. Beperk je dus tot een paar navigatiemogelijkheden zodat je landingspagina gebruiksvriendelijk en duidelijk blijft.

3. Heel veel doorklikken
Als je de navigatiemogelijkheden beperkt houdt, houd dan ook elke andere vorm van doorklikken beperkt. Je doet er goed aan om één duidelijke button (bijv. een bestelbutton) te plaatsen op de linkpagina. Maar zorg er dan voor dat de bezoeker niet na het klikken op de pagina nog zo’n drie keer door moet klikken. De kans is groot dat ze halverwege dit traject afhaken.

4. Lange tekst schrijven
Je wilt niet dat je bezoekers verveeld raken op je landingspagina. Door een lange tekst te plaatsen op de pagina met veel informatie daarin, slaat de verveling snel toe en zal het laat-maar gehalte hoogzijn. Benoem alleen de nodige informatie over bijv. een bepaald product. Als mensen productinfo krijgen over het product waar ze op doorgeklikt hebben, maak je de conversiekans groter. Als je er een hoop informatie bij geeft over bijv. de geschiedenis van het bedrijf, haken bezoekers snel af. Kies dus voor de juiste informatie en beperk de lengte van je tekst.

5. Tekst alleen richten op SEO
Om in de categorie ‘tekst’ te blijven; SEO is belangrijk, maar verlies jezelf er niet in. Een landingspagina moet natuurlijk goed gevonden worden, want ook zonder AdWords campagnes wil je bezoekers naar je site krijgen. De tekst op je landingspagina moet dus inderdaad SEO technisch zijn. Maar overdrijf niet. Een hele lap tekst met veel belangrijke zoekwoorden is dodelijk saai en wekt niet het vertrouwen en de interesse op bij je bezoeker om te converteren. Probeer er ook een stukje creativiteit in te stoppen, zodat mensen converteren, je pagina onthouden, terugkeren op je site of je site aanraden aan anderen.

6. Tekst alleen richten op creativiteit
Als aanvulling op nummer 5; verlies jezelf dan ook weer niet in creativiteit. Al je creatieve ideeën kunnen je funest worden als daardoor niet meer duidelijk is wat je bezoeker nu kan doen op je landingspagina. Bovendien moet je wel in je achterhoofd houden dat je landingspagina SEO technisch moet zijn. Het klinkt nogal tegenstrijdig, maar probeer een middenweg te vinden tussen SEO schrijven en creatief schrijven.

7. Landingspagina overstylen
Jezelf verliezen in creativiteit kan leiden tot het overstylen van je landingspagina. De landingspagina kan er met heel veel toeters en bellen uitzien als een circus waar bezoekers zich geen weg meer in weten te vinden. Behoed jezelf daar dus voor. Het risico is dat mensen letterlijk en figuurlijk ‘gek’ worden van jouw creatieve uitspattingen en de pagina verlaten nog voordat de conversie is gedaan. Gebruik vooral je creativiteit, maar verlies je zelf ook hier niet in.

8. Landingspagina maken voor een zo breed mogelijk publiek
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Maar houd altijd in je achterhoofd dat je een doel en een bepaalde doelgroep hebt waar je je op richt. Maak voor jezelf duidelijk wie die doelgroep is en spreek hen dan ook aan. Verkoop je rollators, kleed je landingspagina dan anders dan dat je festivalkaartjes verkoopt. Het risico dat bezoekers afhaken omdat de landingspagina ze niet aanspreekt is groot.

9. Standaard landingspagina maken
Er zijn genoeg websites en webshops die eenzelfde soort landingspagina maken. Je wilt er echter uitspringen en het liefst wil je ook nog dat bezoekers je website onthouden. Het eerste wat ze zien nadat ze jouw pagina gevonden hebben, is je landingspagina. Zorg dat deze opvalt, duidelijk is en in het geheugen blijft van je bezoekers. Kortom, maak je landingspagina interessant, grappig of zelfs, in positieve zin, schokkend.

10. Tevreden zijn nadat de klant een conversie heeft gedaan
Een Bezoeker heeft een conversie gedaan? Mooi! Ben je nu klaar? Nee. Ben niet te snel tevreden. Meet (bijv. met Analytics) het verkeer van en naar je website en speel hier slim op in. Bekijk op welk moment eerdere bezoekers afhaakten, bekijk waar de bezoeker heen is gegaan ná de conversie. Misschien is diegene nog wel even blijven hangen op je website. Op die manier kun je je landingspagina altijd blijven verbeteren.

Daarom dus een landingspagina

Met deze tien tips kun je een mooie, effectieve landingspagina maken. Lukt dat nou niet en ben je op zoek naar iemand die een effectieve landingspagina kan maken? Daar zijn wij natuurlijk voor!

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven