Je hebt urenlang gewerkt aan een tekst in de hoop dat je gaat scoren in de zoekresultaten. Je hebt een goede zoekwoord analyse gedaan en hebt de tekst zo geoptimaliseerd dat jouw pagina wel zou moeten gaan ranken. Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen ook op jouw pagina klikken en de geweldige content lezen? Dat heeft niet te maken met de content op de site, maar met de meta omschrijving die de mensen zien. In dit artikel zullen wij bespreken wat een meta omschrijving is, waarom deze zo belangrijk is en wat nou een goede meta omschrijving is.

Wat is een meta omschrijving?

De meta omschrijving is een omschrijving van de pagina in enkele regels die men terugziet in de zoekresultaten. Hieronder kun je een voorbeeld zien van een meta omschrijving van Extendure.

Meta omschrijving optimaliseren

Hierbij is de tekst in het blauw de meta titel, de groene tekst de URL en de grijze tekst is de meta omschrijving. Deze tekst is zelf te bepalen en hoeft niet zichtbaar te zijn op de pagina zelf. Het laat de potentiële bezoeker weten wat ze kunnen verwachten op de site.

Waarom is een meta omschrijving belangrijk?

Zoals hierboven al vermeld staat, vertelt de meta omschrijving de potentiële bezoeker wat hij of zij kan verwachten wanneer hij of zij op de site komt. Wanneer we dit vanuit de website kunt bekijken is de meta omschrijving dus een kans om potentiële bezoekers te activeren om jouw site te bezoeken.

Waar voorheen men nog wel eens dacht dat een goede (geoptimaliseerde) meta omschrijving direct belangrijk was voor de ranking in een zoekmachine is dit achterhaald. Echter heeft een geoptimaliseerde meta omschrijving wel indirect invloed op de ranking in een zoekmachine. Dit komt omdat een goede meta omschrijving zorgt voor een hogere CTR (Click Through Rate) en een hoge CTR heeft wel invloed op de ranking. Het doel van een zoekmachine is dan ook dat men de juiste site vinden en een hoge CTR (en een lage bounce percentage) is bewijs dat het de juiste site is.

Hoe schrijf ik een goede meta omschrijving?

Een meta omschrijving is dus als het ware een kleine pitch om potentiële bezoekers te activeren om jou site te bezoeken. Deze pitch moet dus in principe twee dingen doen: opvallen en overtuigen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw meta omschrijving opvalt en overtuigt. Daarvoor hebben wij hieronder enkele tips op een rijtje gezet:

  1. De juiste lengte

Ten eerste is het zeer belangrijk dat de meta omschrijving de juiste lengte heeft. Is de meta omschrijving of paginatitel te kort zal deze niet snel opvallen en laat je ruimte kwijt om extra informatie te plaatsen. Is de meta omschrijving of paginatitel te lang zal Google deze afkorten.

  1. Gebruik de zoekterm

Naast de juiste lengte van je meta omschrijving en paginatitel adviseren wij ook om de zoekterm terug te laten komen waar je op wilt ranken. Google maakt namelijk het ingevoerde zoekterm dikgedrukt in de titel en meta omschrijving. Wanneer men het zoekterm dikgedrukt zien staan zullen ze sneller het gevoel hebben dat dit een geschikte site is.

  1. Gebruik een CTA

Omdat een belangrijk doel van de meta omschrijving het overtuigen en activeren is, is het slim om een CTA te gebruiken in je paginatitel of meta omschrijving. Door gebruik te maken van een duidelijk CTA zal de CTR hoger worden. Uit een onderzoek blijkt dat de meest gebruikte CTA’s worden zoals ‘Koop’, ‘Shop’ of ‘Nu’ bevatten. Dit kan zowel in de pagina titel als in de meta omschrijving.

  1. Schep de juiste verwachtingen

De meta omschrijving is een klein stukje tekst wat de verwachtingen voor de potentiële bezoeker bevat. Zorg er dan ook voor dat je de juiste verwachtingen schept. Wanneer je verkeerde verwachtingen schept zal men snel je website weer verlaten en zal je bounce percentage hoger worden. En zoals je eerder al hebt kunnen lezen zorgt een hoge bounce percentage voor een lagere ranking op Google.

Heb jij hulp nodig in het opstellen van een sterkte meta omschrijving of ben je benieuwd wat onze SEO specialisten nog meer voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en wij kunnen bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op