Niets ruikt zo goed als het aroma van vers gemalen koffiebonen. Zelfs mensen die niet van koffie houden vinden de geur vaak heerlijk. Een zakje luxe koffiebonen wordt tegenwoordig dan ook steeds vaker als cadeau gegeven. Maar wat moet je nu met koffiebonen, als je geen bonenmachine hebt? Geen paniek—er zijn genoeg manieren om de bonen klein te krijgen. Met als eindresultaat: je heerlijk zelf gebrouwen, verse bakje koffie. We laten je zien hoe!

Hoe maal je de bonen?

Er zijn verschillende manier om de bonen te malen. Die zullen we hieronder tonen vanuit verschillende methodieken. We laten jullie zien hoe dat kan met andere keukenapparaten en zelfs hoe je zonder apparaat de bonen toch klein kan krijgen.

Methode 1:

In een bonenmachien zit in principe simpelweg een roterend mes, wat de bonen fijnmaalt. Een keukenmachine of blender is eigenlijk gewoon een motorisch aangedreven, draaiend mes, wat hier op lijkt. Hoewel deze messen in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn, maakt het bij koffiebonen niet veel uit.

Methode 2:

Gebruik een vijzel en stamper. De beste manier om dit te doen is te beginnen met een paar bonen per keer, anders kun je er vanuit gaan dat de bonen je om de oren vliegen. Misschien kost je dit in het begin wat moeite—zeker om de bonen tijdens het stampen in de vijzel te houden, maar oefening baart kunst!

Methode 3:

Gebruik een hamer. Het basisidee hierbij is om je bonen te vermalen tot een korrel of fijn poeder. De gemakkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is door iets te gebruiken dat hiervoor bij uitstek geschikt is: een hamer!

  • Doe je favoriete bonen in een plastic diepvrieszak van goede kwaliteit of een paar lagen bakpapier, en doe er een handdoek omheen. Met behulp van een vleeshamer of zelfs een gewone hamer, plet je de koffiebonen met korte, gelijkmatige slagen. Behalve als je een heel erg vast hand hebt zullen de gemalen korrels niet dezelfde grootte hebben. Ze zullen waarschijnlijk niet zorgen voor het beste kopje koffie dat je ooit hebt gezet, maar je kunt ze prima gebruiken.

Methode 4:

Bewerk je bonen met een deegroller. Het gebruik van een deegroller werkt subtieler dan met een hamer. Gebruik een plastic broodzak van goede kwaliteit of bakpapier en dunne handdoeken, en rol met de deegroller over de zak waarbij je genoeg druk uitoefent om de bonen fijn te malen. Blijf rollen tot je de gewenste maling hebt verkregen. Heb je geen deegroller, dan kun je het ook proberen met een stevige fles of etensblik.

Hoe zet je de koffie?

Koffie zetten is niet meer dan het samenbrengen van koffie en water. In de wereld is er zo’n diversiteit aan koffiezetapparatuur, en bestaan er veel verschillende manieren om de uiteindelijke koffiesmaak te beïnvloeden. Ooit heeft er iemand bedacht om koffiebessen en water samen te koken. De Turkse Ibrik is waarschijnlijk de eerste echte zetmethode met gemalen koffie. Hieronder een overzicht van de bekendste manieren om koffie te zetten:

  1. Al Fresco
  2. Koffiekan
  3. Cafetière

1. Al Fresco: 

De verhouding koffie versus water
Voor al fresco koffie neem je best 10 eetlepels of 70 gram vers gemalen koffie per 1 liter water.

  1. Zorg dat je een maatbeker, steelpan en zeef bij de hand hebt.
  2. Met de maatbeker zorg je voor de juiste hoeveelheid water. Voeg een klein beetje extra water toe voor de absorptie.
  3. Giet het water in de steelpan en zet het op het vuur.
  4. Voeg vlak voor het bereiken van het kookpunt de gemalen koffie toe. Als de gemalen koffie is toegevoegd, neem je meteen al roerend de steelpan van het vuur. Roer het geheel goed door elkaar. Laat de koffie brei nu 4 minuten rusten, waarna het door de zeef ingeschonken wordt.

Tip: Bij een fijne maling maar 3 minuten laten rusten. Houd er wel rekening mee dat onderaan elk kopje koffiedik zal achterblijven.

 

2. Koffiekan

De verhouding koffie versus water
Als je koffie zet met een koffiekan heb je 10 eetlepels koffie nodig per 1 liter water. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram.

  1. Zorg dat je de koffiekan en zeef bij de hand hebt.
  2. Gebruik de kan als maatbeker. Warm het water op met een waterkoker of een steelpannetje.
  3. Verwarm de koffiekan door hem te vullen met heet water. Giet de kan leeg en zorg dat die goed droog is.
  4. Schep de gemalen koffie in de droge kan.
  5. Giet het water, als het bijna kookt, over de koffie. Als het water al kookte, zet het vuur uit en wacht heel even.
  6. Roer het water en de koffie goed door elkaar met een houten pollepel.
  7. Wacht in totaal zo’n 4 minuten vooraleer je de koffie door de zeef in voorverwarmde kopjes schenkt.

 

3. Cafetière

De verhouding koffie versus water
Als je koffie zet met een cafetière heb je per 1 liter water 10 eetlepels koffie nodig. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram gemalen koffiebonen.

De cafetière of French press, weegschaal, waterketel, thermometer, koffiemolen, timer, bij voorkeur licht gebrande koffiebonen en voorverwarmde kopjes.

Koffie zetten met een cafetière doe je zo voor 4 koppen

  1. Verwarm de glazen cilinder met heet water.
  2. Schenk het water in de cilinder in een maatbeker en bereken daarmee de hoeveelheid koffie die nodig is.
  3. Maak de glazen cilinder goed droog.
  4. Weeg 20 gram licht gebrande bonen af en maal ze heel grof.
  5. Plaats de cafetière op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0.
  6. Schep de gemalen koffie in de droge cilinder.
  7. Verwarm het water. Heeft het water het kookpunt al bereikt, zet dan het vuur uit en wacht heel even. Het water moet zo’n 92°C zijn.
  8. Start de timer. Giet een beetje water op de gemalen koffie zodat het kan bloomen. Let op en gebruik slechts de hoeveelheid water die nodig is om de koffie te bevochtigen.
  9. Wacht 20 seconden en giet vervolgens water op tot dat de weegschaal 340 gram aangeeft.
  10. Zodra de timer 1 minuut en 30 seconden aangeeft, roer je heel rustig door de koffie. Aan het oppervlak vormt er zich een korst. Als deze gevormd is, breek je de korst door te roeren met een lepel. Hoe verser de koffie, hoe meer de koffie bovenaan zal blijven drijven en hoe moeilijker het water verzadigt. Blijf roeren voor een goede verzadiging. Het kan zijn dat er bij heel licht gebrande koffiebonen geen korst wordt gevormd. De zeef onder het deksel scheidt nu het koffiegruis van de vloeistof.
  11. Neem het deksel met de zuiger. Plaats het deksel op de cilinder en wacht tot de timer maximaal 3 tot 4 minuten aangeeft. Dit is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
  12. Als de koffie is getrokken, hou je met één hand het deksel op zijn plaats om de zuigerhouder te stabiliseren.
  13. Duw nu met je andere hand de zuiger langzaam en recht helemaal naar beneden.
  14. Schenk de cafetière zo snel mogelijk volledig leeg om te voorkomen dat de koffie en het water met elkaar in contact blijven. Drink de koffie meteen.

Tip: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, kan je de koffie de volgende keer iets korter of langer laten trekken.

 

Kom je er niet helemaal uit?

Je kan de koffiebonen natuurlijk altijd nog als cadeautje weggeven aan een andere koffieliefhebber! Maar nog leuker om bij ons op de koffie te komen toch?

Wij zetten dan een heerlijk vers bakje koffie met de speciale koffiebonen!