Wat betekent dubbele content?

Dubbele content of “duplicated content” is een veelvoorkomend SEO-probleem. Maar wat betekent het nu? Het houdt in het kort in dat de content op de pagina die jij bekijkt ook ergens anders op het internet staat, het is dus gekopieerd. Dit kopiëren kan op meerdere manieren worden gedaan en heeft verschillende gevolgen voor je vindbaarheid in Google. Wil jij jouw website optimaliseren waardoor je hoger scoort in Google? Lees dit blog en wellicht doe je een paar stapjes omhoog nadat je duplicated content oplost en in de toekomst voorkomt.

Wat is dubbele content?

Het eerste wat in je op komt is waarschijnlijk dat een persoon een tekst van een andere website heeft gekopieerd en deze op zijn of haar website heeft geplaatst. Dit is externe duplicated content en is de minst voorkomende vorm van duplicated content. Want ja, goed gejat is natuurlijk beter dan slecht bedacht toch? In het geval van een zoekmachine is dit niet, Google (bijvoorbeeld) beloont alleen de website die de content bedacht heeft.

Maar duplicated content kan ook voorkomen binnen 1 website, dit noemen we interne duplicated content. Hierover gaan we het hebben in onder de volgende kop Technische dubbele content. Het voorkomen van duplicated content op je website is ten alle tijden aan te raden. Valt herhaling binnen 1 website niet uit te sluiten, probeer dan in ieder geval de titel of de afbeeldingen te wisselen of wijzigen. Is dit echt geen optie, vraag dan je websitebouwer een canonical tag in de webpagina te plaatsen. Deze tag voorkomt dat de Google bot naar die pagina kijkt.

dubbele content duplicated slecht

Technische dubbele content

Dit is de meest voorkomende vorm van dubbele content, de meerderheid van de websites kent deze vorm van dubbele content. Hieronder 5 vormen die voorkomen moet worden:

  • Voorkom dat meerdere categoriepagina’s naar hetzelfde product linken, los dit op door de URL’s te verkorten. In het volgende voorbeeld wordt het product door 2 URL’s getoond waardoor er duplicated content is: www.domein.com/broeken/skinny/broekA en www.domein.com/merk/broekA oplossen door www.domein.com/broekA;
  • Voorkom dat je website bereikbaar is zowel zonder www als met. Hierdoor heb je twee pagina’s voor iedere pagina op je website. Kies een voorkeursdomein, dit kan je in Google Search Console instellen;
  • Voorkom dat je pagina’s zowel met als zonder “/” op het eind van de URL bereikbaar is. Hierdoor heb je twee pagina’s;
  • Voorkom dat je /index.php pagina getoond wordt door deze te redirecten naar je home pagina. Dit kan je controleren door naar je home pagina te gaan en /index.php erachter te typen (Voorbeeld: www.domein.com/index.php);
  • Voorkom dat je URL’s hoofdletter gevoelig zijn, zorg dat er hiervoor een redirect staat ingesteld.

Door deze fouten op te lossen merk je al snel dat je website uit minder pagina’s bestaat wat een positief effect heeft op je zoekmachine resultaten waardoor je hoger in Google scoort.

Is dubbele content slecht?

Om hier heel direct en plat antwoord op te geven of dubbele content slecht is voor jouw website dan is het antwoord nee, je krijgt namelijk geen strafpunten als je een tekst kopieert. Indirect heeft het wel nadelig effect op andere vlakken waardoor je duplicated content wilt voorkomen. Wanneer Google je website bezoekt om deze te indexeren heeft hij een “budget” opgesteld voor je website. Dit budget kan bijvoorbeeld 100 pagina’s indexeren zijn, wanneer je website heel veel dubbele pagina’s heeft (interne dubbele content) dan indexeert de Google bot niet je gehele website waardoor niet je gehele website bekend is bij Google en daardoor bezoekers mis gaat lopen. Wil je dus met al je pagina’s gezien worden door een zoekmachine, voorkom dat er dubbele content staat op je website.

Hoe controleer ik dubbele content?

Het controleren van dubbele content is heel gemakkelijk, ben je benieuwd of jouw stuk tekst op een andere website is gebruikt of ben je bang dat 1 van je medewerkers een tekst niet zelf geschreven heeft? Kopieer de tekst en plak deze in Google om het te controleren. Wanneer er meer websites naar voren komen dan alleen jouw website dan weet je dat er gekopieerd is. Wil je heel je website controleren op dubbele content, zoek even in Google naar “duplicated content checker”, deze tools checken je gehele website op dubbele content.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op