De waarde van influencer marketing

Een veelvoorkomende marketingdoelstelling van bedrijven is: ‘’ het aantal volgers vergroten met … % of de naamsbekendheid vergroten met … % ‘’. Opzich niets mis mee alleen is altijd de hamvraag: welke strategie gaan we hiervoor inzetten? Een effectieve manier om de bovenstaande doelstelling te halen is influencer marketing. Maar wat is dat precies?

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is een manier om via invloedrijke mensen ( influencers ) in een bepaalde branche, jouw product, dienst of merk onder de aandacht te brengen bij de doelgroep en vervolgens een bepaalde waarde creëren hiervoor. Het speelt dus ( onbewust ) in op het gedrag van de doelgroep. Dit gebeurt voornamelijk via cross media ( verschillende media kanalen ). Deze influencers zijn bekend bij de doelgroep en vertegenwoordigen een hoge waarde in de branche. Zo zal een blog van financieel journalist Ronald Koopman over de stijging van de goudprijs door meer potentiele lezers als interessant beschouwd worden dan wanneer bijvoorbeeld cabaretier Bert Visscher het zou schrijven.

influencer marketing

Er zijn natuurlijk ook veel commercials met bekende personen erin maar zij zijn niet altijd bekend met de branche. Dit principe heet ‘’ celebrity endorsement ‘’ en wordt ook veel toegepast. Maar de influencers weten daadwerkelijk veel van het onderwerp dat ze promoten en zijn zo ook vaak bekend geworden. Deze strategie is zeer geschikt voor bepaalde branches zoals kleding, mode, beauty, wonen, eten & drinken, gadgets, sport en lifestyle.

Wat doet een influencer?

Een influencer wordt door het merk benaderd voor bijvoorbeeld het schrijven van een artikel of blog , het maken van een foto op Instagram video op YouTube ( vlog ). Deze wordt dan op de website van het merk geplaatst en via de sociale kanalen gedeeld of via de kanalen van de influencers zelf. En wanneer de post geplaatst is doet de olievlek genaamd social media de rest. Een absolute win-win situatie aangezien je doelgroep al bekend is met deze influencer en hij/zij daarom als betrouwbaar over komt. Cristiano Ronaldo is bijvoorbeeld een perfect voorbeeld. Hij heeft miljoenen volgers en wanneer Nike een nieuw model voetbalschoen op de markt brengt dan post hij er een bericht over op zijn Facebook of Instragram. Voornamelijk de jongere voetballers voelen zich erg aangetrokken door deze influencer want ze willen net zo goed worden met die schoenen. De verkoopcijfers van Nike zullen er vervolgens niet om liegen…

influencer ronaldo

 

Ontdek de waarde zelf!

Zoals eerder vermeld kan een influencer dus een behoorlijke invloed hebben op je business. Dit kan zijn door het vergroten van je doelgroep/volgers of soms nog beter, het zorgt voor meer verkopen. Er zijn zelfs bureaus waar je influencers kunt inhuren voor je business mocht niet de mogelijkheden hebben om ze te benaderen. Deze bureaus kijken wel streng naar een merk voordat ze besluiten het te laten aanprijzen. Dit wordt daarom ook uitvoerig met de klant en het bureau besproken. Maar voor nu gaan we er vanuit dat jij zelf bekend bent met influencers in jouw branche waardoor je geen duur bureau hoeft in te schakelen. We zijn benieuwd wie in jouw branche een influencer en of je hem/haar in gaat zetten om je doelstellingen te realiseren.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over influencer marketing? Wij beantwoorden ze graag.

2018-10-22T17:18:50+00:00