Een veelvoorkomende marketingdoelstelling van bedrijven is “Het aantal volgers vergroten met …%” of “De naamsbekendheid vergroten met …%”. Met deze marketingdoelstelling is niks mis mee, alleen de hamvraag is altijd ‘Welke strategie gaan we hiervoor inzetten?’ Een van de mogelijke strategieën is influencer marketing. Maar wat is influencer marketing precies en wat is nou daadwerkelijk de waarde hiervan? In dit artikel lees je wat influencer marketing betekent en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is een marketing vorm waarbij invloedrijke mensen (influencers) in een bepaalde branche jouw product, dienst of merk onder de aandacht brengen bij de doelgroep die jij wilt bereiken. Dit om uiteindelijk meer waarde te creëren voor jouw merk of product. Influencer marketing speelt dus (voornamelijk onbewust) in op het gedrag van de doelgroep. Dit gebeurt voornamelijk via crossmedia, dus via verschillende media kanalen zoals Instagram en Facebook. Influencers zijn bekend bij de doelgroep en vertegenwoordigen een hoge waarde in de branche. De doelgroep zal sneller luisteren naar een influencer binnen de branche dan een bedrijf waarbij de doelgroep direct een sales gevoel bij krijgt. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste influencer gebruikt voor de juiste doelgroep. Zo werkt influencer marketing niet wanneer je bijvoorbeeld cabaretier Bert Visscher een artikel over de stijging van goudprijs laat schrijven. Voor potentiële lezer is het juist interessant als een financieel journalist zoals Ronald Koopman het schrijft.

influencer marketing

Er zijn ook veel reclames op zowel televisie als op het internet waarin bekende personen voorkomen die helemaal niet bekend zijn met de branche. Dit is geen influencer marketing maar “celebrity endorsement”. Bij influencer marketing wordt er gebruikt gemaakt van influencers die daadwerkelijk veel van het onderwerp weten en ook worden gezien als vertegenwoordigers van het onderwerp. Vaak werken influencers die ook bekend zijn geworden dankzij het onderwerp het beste, zo valt het minder op, dit wordt ook wel sluikreclame genoemd. Influencer marketing is zeer geschikt voor bepaalde branches zoals kleding, mode, beauty, wonen, eten & drinken, gadgets, sport en lifestyle.

Wat doet een influencer?

Een influencer wordt door een merk benaderd om door bijvoorbeeld het schrijven van een artikel of blog of het plaatsen van een foto op Instagram of video op YouTube (vlog) het merk of product te benoemen. Naast dat de influencer vaak de content zelf nog plaatst op zijn of haar pagina wordt de content ook gebruikt op de pagina van het merk zelf. Wanneer de strategie goed werkt zal de content worden opgepikt door social media en zal het snel verspreid worden. Influencer marketing kan een absolute win-win situatie worden, dit omdat de doelgroep al bekend bekend is met de influencer en hij/zij daarom als betrouwbaar over komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cristiano Ronaldo voor Nike. Cristiano Ronaldo heeft miljoenen volgers en wanneer Nike een nieuw model voetbalschoen op de markt brengt en hij een bericht op zijn Facebook of Instagram pagina post, zal dit miljoenen jonge voetballers bereiken. Deze jonge voetballers voelen zich erg aangetrokken tot deze influencer en willen net zoals hem deze voetbalschoenen hebben. Of denk hierbij aan een modemerk dat via Monica Geuze in meerdere video’s naar voren komt. Jonge meiden willen net zoals Monica Geuze zijn en zullen sneller betrokken voelen bij het merk.

influencer marketing

 

Ontdek de waarde zelf!

Zoals eerder vermeld kan influencer marketing een grote invloed hebben op je business. Dit kan leiden tot het vergroten van je doelgroep of volgers, maar kan zelfs leiden tot meer verkopen. Er zijn zelfs bureaus waar je influencers kunt inhuren voor je business mocht je niet de mogelijkheden hebben om ze zelf te benaderen. Deze bureaus kijken wel streng naar een merk voordat ze besluiten het merk te laten aanprijzen. Dit wordt dan ook uitvoerig met de klant en het bureau besproken. Maar voor nu gaan we er vanuit dat jij zelf bekend bent met influencers in jouw branche waardoor je geen duur bureau hoeft in te schakelen. Wij zijn benieuwd hoe jij influencer marketing gaat inzetten en voor welke influencer jij kiest.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over influencer marketing? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.