Hoe kom ik hoger in Google is een vraag die veel ondernemers zich stellen. Zij zijn natuurlijk gespecialiseerd in hun vakgebied en willen dat graag laten zien middels een website. Maar die betreffende website moet wel gevonden worden door potentiële klanten. Om goed gevonden te worden in Google zijn twee opties; SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising). Het grote verschil is dat SEO gratis is en bij SEA betaal je per klik naar je website.

In dit blog geven we je de beste SEO tips. SEO wordt trouwens in Nederlandse termen ‘’ zoekmachineoptimalisatie ‘’  genoemd. Zoekmachineoptimalisatie is erg breed daarom nemen we de belangrijkste onderdelen met je door. Voordat we je meer tips geven is het belangrijk om te weten dat er vandaag de dag steeds vaker op mobiel gezocht wordt naar informatie. Zoveel dat de mobiele versie van je website als eerste wordt beoordeeld door zoekmachines. Controleer dus ook wekelijks de mobiele versie van je website en investeer hier indien nodig in.

Een nauwkeurig zoekwoordonderzoek

Wanneer je begint met schrijven houdt dan altijd een centrale regel in gedachte. Schrijf voor je bezoeker en niet voor Google of voor jezelf. Kruip in de huid van iemand die het onderwerp minder goed kent dan jij en die daar graag bruikbare informatie over wil hebben. Vind je het lastig om dit te bepalen? Een handige tool om te bekijken waar mensen op zoeken binnen je branche is answerthepublic.

Doe daarom vooraf altijd een uitvoerig zoekwoordonderzoek. Hier heeft Google een eigen tool voor; de zoekwoordplanner. Gebruik de zoekwoordplanner om je zoekwoorden te bekijken en het maandelijkse zoekvolume. Door middel van filters kun je dit nog specificeren. Doe daarom altijd een uitgebreid onderzoek naar welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn en waar je op wilt ranken. Een trend wat betreft zoekwoorden is Google Voice Assistent. Steeds meer zoekopdrachten (nu 20%) worden ingesproken (en zijn dus via mobiel). Vaak zijn dit dus langere zoekopdrachten ‘’ waar is de dichtstbijzijnde bakker ‘’. Hoe je je website hierop inricht lees je in het blog over Google Voice Assistent.

zoekwoordplanner gebruiken

Onweerstaanbare content

Content is een van de on-site onderdelen van zoekmachineoptimalisatie. Wederom is de belangrijkste regel; schrijf voor je bezoeker. Denk na over wat de bezoeker wil weten over jouw business. Probeer dit vertalen in nuttige content. Naast dat de content nuttig moet zijn voor de bezoeker is het ook slim om creatieve content te schrijven. De focus van Google ligt op het leveren van de beste informatie omtrent jouw zoekopdracht. Ze laten pagina’s waarvan ze denken dat deze het meest relevant zijn voor de zoekopdracht bovenaan staan. De content speelt hierin dus een belangrijke rol.

Een paar relevante tips voor content schrijven;

  • Schrijf vanuit een zoekwoord en probeer dit met een dichtheid van 2/3% terug te laten komen op de pagina
  • Geef de titel van de pagina een H1 kop en overige koppen H2 en H3
  • Begin je alinea’s met het keyword van de betreffende alinea
  • Schrijf een onweerstaanbare metaomschrijving en title tag
  • Werk met synoniemen van het zoekwoord
  • Vermijdt overoptimalisatie (te vaak het zoekwoord gebruiken)
  • Gebruik relevante plaatjes en optimaliseer deze met een concrete bestandsnaam en alternative tag

Navigeer met interne links

Interne links zijn belangrijk om je bezoekers eenvoudig door je site te laten navigeren. Gekeken naar SEO zorgen ze ervoor dat Google kan indexeren hoe belangrijk je pagina’s zijn. Als je veel interne links naar één specifieke pagina hebt dan ziet Google deze als een belangrijke pagina. Waar je deze interne links op de pagina zet maakt voor SEO niet veel uit. Het is niet zo dat een link bovenin de pagina meer waarde heeft voor Google. Een goede interne linkstructuur maakt het voor de Google bots ook makkelijker om je site te crawlen en pagina’s te bereiken.

interne links

Bouw aan je imago met linkbuilding

Linkbuilding is het verwerven van externe links naar jouw website. Door linkbuilding toe te passen bouw je aan het imago van je website. Hoe zien andere sites jou. Heb je veel relevante links naar jouw pagina, dan moet je wel belangrijk zijn. Zo denkt Google tenminste. Echter is de reputatie van de betreffende sites cruciaal hierin. Wanneer je bijvoorbeeld een site hebt over kleding en je hebt een link op de site van een grote kledingketen staan dan is deze veel waardevoller dan een link op de site van de lokale bakker. Hoe relevanter je links, hoe hoger in Google. Soms zijn er online aanbieders waar je 1000 links voor bijvoorbeeld €20 kunt kopen. Doe dit NOOIT. Een veel gebruikte tool voor linkbuildig is Majestic. Deze tool laat de reputatie van je website zien en hier zie je ook je volledige linkprofiel. Waar komen je links vandaan en wat is de reputatie van deze verwijzende domeinen. Deze reputatie wordt trust en citation flow genoemd. De trust flow staat over de betrouwbaarheid van je backlinks en de citiation flow staat voor de kwantiteit van de links. Een ideaal linkprofiel heeft deze cijfers zo dicht mogelijk bij elkaar staan.

De technische aspecten van SEO

De structuur van een website begrijpen is een vrij technisch verhaal. Toch zijn er een paar technische aspecten die Google zeker meeneemt bij het indexeren van je website voor zoekmachineoptimalisatie. Allereerst, koppel je website aan Google Analytics om te zien hoeveel bezoekers je website heeft, waar deze vandaan komen en welke pagina’s bezocht worden. Om een technische controle van je website te krijgen kun je Google Search Console gebruiken. In Search Console vind je veel technische informatie over je website. Hier kun je ook een sitemap indienen die Google kan indexeren.

Wat op technisch gebied belangrijk is is bijvoorbeeld de laadtijd van je pagina’s. Probeer er dus voor te zorgen dat je pagina’s snel geladen worden. Via de pagespeed tool kun je dit checken. Ook vindt Google het waardevol dat je zo min mogelijk pagina’s met foutmeldingen hebt zoals bijvoorbeeld een 404 pagina ( dit haal je uit de Search Console ). Een ander technisch aspect is dat er zo min mogelijk dubbele content op je website dient te staan. Denk hierbij aan zowel aan content op de pagina’s als metaomschrijvingen. Hoe check je dit? Duplicate content op je pagina kun je op meerdere manieren achterhalen. Via sites Copyscape of Siteliner of door een alinea uit je content te selecteren, rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor ‘’ Google doorzoeken op ….. ‘’.

Door deze tips te implementeren in je website ga je ongetwijfeld hoger ranken. Maar wij begrijpen dat dit ineens veel informatie is. En soms erg gespecifieerd. Daarom willen wij je graag op weg helpen wanneer je vragen hebt over zoekmachineoptimalisatie. Want hoger in Google komen lukt niet in één dag. Dit is een langdurig traject.

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure