Het is één van de meest gemaakte fouten bij social media management: het bijhouden van de sociale kanalen zonder duidelijk plan. Maar hoe maak je een social media plan en welke stappen dienen gevolgd te worden? Extendure heeft de antwoorden!

Je kan er bijna niet meer omheen: social media gaat een steeds duidelijkere rol spelen in ons (sociale) leven. Dit geldt zowel voor jou als individu als voor de grootste bedrijven ter wereld. Sterker nog, die grote bedrijven, dat zijn hedendaags de sociale netwerken.

Maar ook alle andere bedrijven, van groot tot klein, zijn zichtbaar op de sociale media. Niet gek, aangezien 96% (!) van de Nederlanders actief is op één of meerdere social media. Gemiddeld wordt er daarbij dagelijks 98 minuten besteed aan social media, terwijl de jongeren, de toekomst, dat aantal aardig opkrikken. Social media is booming.

Waar begin je met je social media plan?

De grootte van de social media is tegelijkertijd ook de valkuil. Je kan er in theorie namelijk bijna alles mee, waardoor je het risico loopt dat je als een kip zonder kop begint aan je social media. Met deze aanpak ben je na luttele dagen al het overzicht kwijt, het O-woord in dit blog. Overzicht is hét belangrijkste bij het bijhouden van je social media. In dit blog behandelen we zeven stappen, die doorlopen moeten worden om jouw social media-strategie een zetje in de juiste richting te geven.

Stap 1: Doelstellingen bepalen

Om je bedrijf of jezelf succes te laten hebben met social media is het cruciaal om eerst doelstellingen op te stellen. Wat is jouw doel met social media en hoe kan het een positieve stimulans geven aan je bedrijf? Denk hier goed over na en stel ze concreet op. Enkele voorbeelden van mogelijke doelstellingen voor jouw onderneming:

  • Merkbekendheid laten groeien: ervoor zorgen dat je onderneming beter bekend is, lokaal of internationaal.
  • Merk lading geven: meer van je merk laten zien aan potentiële klanten, zodat deze een gevoel krijgen bij je merk.
  • Meer verkopen: wil je er simpelweg voor zorgen dat je meer verkoopt?
  • Contact: meer interactie met de doelgroep of deze informeren over het wel en wee binnen je organisatie.

Het kan hierbij helpen om KPI’s op te stellen. Een Key Performance Indicator, waarbij je bijvoorbeeld stelt dat je een X aantal volgers op een bepaalde datum wilt hebben of een X aantal likes op een bepaald bericht. Maar dat is afhankelijk van jouw bedrijf en de kant die je op wil.

Stap 2: De concurrentie

De tweede stap is het analyseren van concurrentie of potentiële concurrentie. Hierbij valt aan te raden om te letten op best practices: bedrijven of personen die het naar jouw mening goed doen of mooie posts plaatsen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, dat principe. Let op, neem nooit alles over. Het succes zit hem in de combinatie van goede voorbeelden en de unieke aspecten van jouw onderneming.

Om te kunnen beoordelen of een bedrijf of iemand het ‘goed doet’ op social media, is het handig om de volgende zaken in de gaten te houden:

  • Op welke kanalen wordt er gescoord/actief geplaatst?
  • Welke berichten doen het goed en welke juist niet?
  • Hoe komen ze aan het aantal volgers? Wordt hier naar verwachting speciaal aandacht aan besteed?
  • Hoe vaak wordt er content geplaatst?

Hierbij is het goed om out-of-the-box te denken. De kans is redelijk aanwezig dat je veel informatie haalt uit iets of iemand die normaal totaal niet dicht bij je in de buurt staat, juist omdat je er dan je eigen unieke draai aan kunt geven.

Stap 3: Je doelgroep

Stap drie draait voornamelijk om de mensen die je wilt bereiken, je zogenoemde doelgroep. Die zijn misschien voor je gevoel redelijk voor de hand liggend, maar het helpt altijd als je ze toch uitwerkt. Enkele kenmerken die aan te raden zijn:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Woonplaats
  • Achtergrond
  • Werk
  • Hobby’s

Al deze dingen lijken op zichzelf misschien niet direct relevant, maar samen kunnen er interessante patronen ontdekt worden, waar je in de latere fase van je social media plan alleen maar voordeel aan gaat beleven. Het kan daarnaast ook helpen om een zogenoemde ‘social persona’ op te stellen, een fictief persoon die de doelgroep als het ware vertegenwoordigd of in ieder geval op de grote lijn uitstraalt.

Doelgroepen social media

Stap 4: Welke kanalen?

Vanuit de onderzoekende fase van het social media plan maken we hier de stap naar de besluitfase, waarin er knopen doorgehakt moeten worden. Daarbij begin je met de kanalen: welke social media kanalen zie jij als kans?

Ga hierbij niet uit van de gedachte ‘We pakken alles maar mee, dan zal er vast wel iets gaan lopen’, want dat is niet de juiste aanpak. Probeer eerder gericht enkele kanalen te kiezen waarop jij kansen ziet en wilt knallen, en waarvoor je een unieke aanpak kan bedenken. Want dat is de clue met de verschillende social media: uniek zijn op elk kanaal is belangrijk, maar je moet wel hetzelfde uitstralen. Makkelijker gezegd dan gedaan, overigens.

Houd er rekening mee dat er, vooral in het begin, veel tijd gaat zitten in het opstarten en bijhouden van een fatsoenlijk social media-kanaal. Probeer vooral dus niet te veel hooi op de vork te nemen, want zodra je een pagina bent begonnen is er moeilijk een weg terug.

Stap 5: De stijl

Deze stap is misschien wel de leukste in het geheel, aangezien je hier je creativiteit naar ratio kan benutten. Je hebt waarschijnlijk al vele plannen in je hoofd gehad gedurende de eerste stappen, die je nog niet volledig hebt kunnen uitwerken. Daar is vanaf nu wel tijd en ruimte voor, graag zelfs!

Er zijn heel wat elementen die terug dienen te komen als het gaat om ‘branding’, waarbij je moet proberen om deze constant in je achterhoofd te houden. Ze vormen namelijk de basis van je social media-plan en strategie. Enkele voorbeelden van stijlpunten die je dient te overzien:

  • Kleur en afbeeldingen: wat worden de hoofdkleuren en op welke wijze wil je je content vormgeven?
  • Tone-of-voice: Hoe ga je tekstueel de doelgroep benaderen? Op een informele, formele manier, door middel van grapjes en inhakers of juist door informatieve tekst? Afwegingen genoeg…
  • Smileys: Wat doe je met smileys-gebruik of wil je dit juist voorkomen?
  • Wat je niet wil laten zien: Het is goed om veel na te denken over wat je allemaal wil laten zien op je socials, maar het is ook het overwegen waard om na te denken over wat je niet wil laten zien.
  • Huisstijl: Heel belangrijk om regelmaat voor jezelf te kweken is een huisstijl. Welk lettertype gebruik je, welke kleuren en hoe verhoudt dit zich allemaal tot elkaar.

Wij raden hierbij aan om eerst enkele voorbeelden op te stellen of zelfs een oefenaccount aan te maken, waarop je kan testen hoe je feed eruit ziet of wat jij van je plannen vindt als ze uitgewerkt zijn. Toets dit ook bij enkele mensen in je directe omgeving voor het beste resultaat.

Stap 6: Contentkalender

Bij de volgende stap staat de contentkalender centraal. Dit is de eerste sprong in het diepe, want je gaat bedenken wat je gaat plaatsen op welke kanalen, de eerste bouwsteen van jou social media kanaal. Maar ook hoe vaak je wilt posten, op welke momenten van de dag en wie je daarmee idealiter allemaal mee wil bereiken.

Daarnaast moet je goed bedenken welke vormen van content je allemaal wilt plaatsen. Houd je het bij ‘simpele’ berichten of wil je verder de diepte in met bijvoorbeeld blogs en video’s, het serieuzere werk zeg maar.

Probeer een gezonde balans te vinden tussen inplanbare dingen en spontane berichten, dit zorgt ervoor dat je zowel structuur als actualiteit terug kan brengen op je kanaal.

Lees hier meer over de Facebook bedrijfsmanager!

Contentkalender social media

Stap 7: Analyse

Elk begin is moeilijk, zo ook het opzetten van een planning omtrent je social media. Belangrijk is dus dat je blijft analyseren, verbeteren en leren hoe jij je social media het beste kan vormgeven. Doe dit zoals je bij puntje 2 bij de concurrentie deed, met een scherpe blik. Dat kan zowel via kanalen als Google Analytics of het aantal volgers of likes dat je binnenhaalt, maar ook door je eigen interpretatie of die van anderen.

Lees hier meer over de mogelijkheden van Google Analytics!

Wat ook kan helpen, is een soort meetmomenten instellen. Op deze dag ga je dan kritisch na wat er goed gaat of wat er nog beter kan, zodat je uiteindelijk het beste resultaat bereikt met jouw social media-werkzaamheden.

Heb je hulp nodig? Onze specialisten staan altijd klaar om je verder te helpen op het gebied van social media en andere online marketing-uitingen! Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan of benader ons via de telefoon of e-mail!