Vanaf heden wordt er opeens massaal vanuit thuis gewerkt en naar alle waarschijnlijkheid blijven we dat de komende weken of misschien zelfs maanden nog wel langer doen. Niet iedereen is in staat om zijn werk vanuit thuis te doen. Kijk bijvoorbeeld naar een bouwvakker, die kan moeilijk thuiswerken en voor iemand een keuken in elkaar zetten. Maar met een beetje dringende oproep van de overheid om thuis te werken ontdekt een groeiende groep werkers de voordelen van thuiswerken. Er zitten namelijk een hoop voordelen verbonden aan het werken vanuit huis, zo scheelt het een hoop reistijd, het is rustiger op de weg en je dag in deling kan een stuk efficiënter ingedeeld worden. En zo zijn er nog wel meer voordelen aan vanuit thuis werken. Maar kan het ook de werkzaamheden binnen een bedrijf en je sociale leven enigszins ontregelen. In dit blog bespreken we enkele tips en tricks om het thuiswerken net even wat makkelijker en efficiënter te maken.

Zorg voor een fijne werkplek

Om goed te kunnen werken is het belangrijk dat je thuis een goede werkplek hebt. Net als op bijvoorbeeld je kantoor heb je een opgeruimd bureau met een stoel die op de juiste manier is afgesteld. Probeer bij thuiswerken ook zo’n soort plekje te creëren voor jezelf. Zo zorg je ervoor dat je langer klachtenvrij kan doorwerken.

Thuiswerken tips

Vergeet niet om pauzes te nemen wanneer je vanuit thuis werkt

Als je alleen werkt en niet wordt onderbroken is je concentratie vermogen en IQ velen malen hoger waardoor je veel effectiever te werk kan gaan. Op de werkvloer komt het vaak voor dat je wordt afgeleid door collega’s die iets van je willen weten of die bezig zijn met andere dingen. Daarnaast heb je als je wordt onderbroken ook nog eens 5 tot 10 minuten nodig om je concentratie weer op hetzelfde niveau te krijgen als voor de onderbreking. Doordat je nu al die afleidingen niet hebt kan het zijn dat een normale pauze er ook wel eens bij in schiet. Dit kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van je werk. Probeer er dus echt aan te denken om zo nu en dan toch even een klein rondje te lopen weg van je werkplek, denk daarbij aan werkblokken van 1 tot 2 uur.

Hou je normale werktijden aan tijdens thuiswerken

Om enigszins structuur in je werkdag te houden is het belangrijk om zoveel mogelijk je vaste werktijden aan te houden. Begint je werkdag normaliter om 8 uur ’s ochtends, probeer dit dan ook aan te houden als je thuis werkt. Het is niet erg om tussen door pauzes te nemen of even een rondje te lopen maar probeer je niet te veel af te laten leiden door huishoudelijke taakjes. Dit kan een grootdeel van je werkdag innemen waarvoor je dit in de avond weer gaat compenseren.

Probeer sociale contacten te onderhouden

Communicatie is van groot belang binnen een bedrijf en dat wordt het alleen maar meer als er vanuit thuis gewerkt dient te worden. Zorg ervoor dat je contact houdt met je collega’s, dit kan tegenwoordig heel handig met verschillende digitale technieken zoals Skype of Facetime. Zo kunnen vergaderingen en besprekingen (in wellicht een andere vorm) toch doorgaan en kan alles goed met iedereen gecommuniceerd worden. Naast vergaderingen kan je op deze manier als er animo voor is ook nog samen lunchen en de VrijMiBo door laten gaan zo houd je de sfeer ook een beetje op peil tijdens het thuiswerken en voorkom je eenzaamheid en isolatie.

Yoga thuiswerken

Zorg goed voor jezelf

Het werken vanuit thuis heeft dus een hoop voordelen maar heeft ook zo zijn kanttekeningen. Twee dingen die vaak het slachtoffer lijken te zijn van thuiswerken is het eet- en bewegingspatroon van mensen. De fietstocht of wandeling naar het werk word je door deze werkwijze toch ineens ontnomen. Het fit zijn en genoeg bewegen is juist erg belangrijk voor het functioneren en een goede energie het is dan ook belangrijk dat je dit op een andere manier op pakt. Zo zou je bijvoorbeeld in de pauze even naar de plaatselijke supermarkt of bakker kunnen lopen om een lekkere lunch te halen of probeer elke dag ergens tussen het werken door een uurtje in te plannen om te gaan sporten of hardlopen.

Mocht je thuis aan het werk zijn en heb je advies nodig omtrent online marketing? (SEO / SEA / E-mail / Social / Shopping) Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder!