Het verwerken van informatie door consumenten gaat al lange tijd niet meer via enkel platte tekst. Veel organisaties zijn achter de kracht van beeld gekomen en gebruiken dit veelvuldig voor het delen van content via hun website of social media kanalen. Wist je dat de mens visueel is ingesteld en beeld vele malen sneller opneemt dan tekst? Het duurt gemiddeld maar 1/10e van een seconde voor het brein om een visueel beeld te begrijpen. Daarnaast zijn we heel selectief in welke informatie we tot ons nemen. In de periode 1986 tot 2014 is de hoeveelheid aan informatie in vijfvoud toegenomen! Niet zo gek dus dat organisaties steeds vaker beeld gebruiken in hun communicatie. Maar hoe kun je er voor zorgen dat jouw informatie wordt gelezen door je doelgroep? Daarvoor kun je gebruik maken van een infographic! Hoe dat werkt leggen we je graag uit!

Infographic tools

Een eenvoudige manier voor het communiceren van informatie, versterkt door beeld is een infographic. Het is de ideale manier om informatie wat luchtiger te verpakken en visueel aantrekkelijker weer te geven. De inzet van sterke beelden versterkt de aandacht bij de lezer, zorgt ervoor dat informatie beter wordt begrepen én zorgt dat de informatie beter blijft hangen bij de ontvanger. Maar hoe maak je een sterke infographic, zonder daarvoor gebruik te hoeven maken van ingewikkelde designprogramma’s? Daar zijn een aantal interessante tools voor! Wij denken dat deze twee het meest gebruiksvriendelijk zijn voor het maken van je eerste infographic.

Piktochart: Beschikt over een gratis versie, een Lite versie & een pro versie. Het voordeel van de pro versie ten opzichte van de gratis versie zijn meer templates, symbolen en een hogere resolutie. Echter volstaat de gratis versie prima voor het ontwerpen van je 1e infographic. Een upgrade naar ‘pro’ kost je 29 dollar per maand.

Infogram: Ook deze tool kan gratis worden gebruikt en beschikt over 5 verschillende versies. Afhankelijk van hoe vaak je infographics wilt gebruiken kun je een versie kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen. Voor 19 dollar per maand kun je gebruik maken van een ‘pro’ versie waarin je toegang hebt tot meerdere templates en 1 miljoen afbeeldingen en symbolen. Deze afbeeldingen en symbolen zijn echter niet beschikbaar in de gratis versie.

Hoog share-gehalte

Graag geven we je nog een laatste tip: zorg ervoor dat de informatie die je gebruikt in je infographic een hoog share-gehalte heeft. Een infographic heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk te delen is op kanalen als Facebook, LinkedIn of Pinterest. Als de informatie in je infographic nuttig is, is de kans groter dat je doelgroep je bericht deelt. Zorg daarnaast dat je informatie gemakkelijk te begrijpen is, ook voor iemand die nog weinig kennis heeft van de markt waarin jij je bevind. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel of wil je graag meer informatie over het maken van een effectieve infographic? Neem gerust contact op met ons via +31 (0) 40 218 30 40 of mail ons op info@extendure.com.

Nog niet overtuigd van de kracht van infographics?

6 redenen waarom je infographics moet gebruiken in je online communicatie