Vorige week publiceerden we al een handige contentkalender waarmee je een overzicht krijgt van belangrijke dagen waarop je kunt inspelen tijdens het creëren van content voor jouw bedrijf. Dit is een erg handige tool om inzichtelijk te maken welke content geproduceerd moet worden en het ondersteunt het creatieve proces dat hierbij komt kijken. Met de contentkalender ga je je plannen rondom contentcreatie concreet maken. Daarvoor zit eigenlijk nog een stap, namelijk het uitstippelen van de weg die je wilt inslaan met je content. Hiermee leg je de basis voor je contentproductie en dus de invulling van de contentkalender. In dit blog doen we daarom een stapje terug en vertellen we je meer over het creëren van een contentstrategie. We bespreken waarom goede content van belang is, wat een contentstrategie is en vertellen uit welke vier ingrediënten een goede contentstrategie volgens ons moet bestaan.

Trek publiek aan met relevante content

Contentmarketing is een vorm van marketing waarbij bedrijven goede content aanbieden waar het publiek naar op zoek is, omdat er door hen tegen een probleem wordt aangelopen. De content dient niet direct als reclame, maar is er om mensen echt verder te helpen. Dit moet ervoor zorgen dat het publiek zelf naar een bedrijf toetrekt, omdat deze hen content aanbiedt waar ze op zoek naar zijn.

Dit is anders dan het traditionele “afvuren” van reclameboodschappen op consumenten. Merkbinding met bestaande en nieuwe klanten door het aanbieden van goede content; dat is waar je zeker (ook) voor moet gaan als bedrijf anno 2020.

Wat is een contentstrategie?

Goede content is dus van belang en om ervoor te zorgen dat je als bedrijf goede content weet te produceren en in staat bent om dit te blijven doen, is het handig om een contentstrategie uit te denken. Met een contentstrategie bepaal je “hoe je waardevolle content gaat creëren, publiceren en gaat beheren” (Halvorson).

Wij hebben vier ingrediënten op papier gezet die volgens ons vereist zijn om een goede contentstrategie te ontwikkelen. We bespreken ze hieronder zodat je handvatten hebt om zelf een gouden contentstrategie voor jouw bedrijf op te stellen.

1. Ga na wie je bent en waarom ga je content gaat verspreiden

  • Formuleer wat je met het uitvoeren van contentmarketing wil bereiken, waar moet je contentstrategie toe leiden? Misschien wil je meer verkeer op je website, meer merkbekendheid of juist merkloyaliteit stimuleren? Formuleer je doelen en vertaal ze naar meetbare doelstellingen (KPI’s) door er bijvoorbeeld beoogde conversieaantallen aan te koppelen. Het doel om meer leads te genereren wordt een meetbare doelstelling als “x aantal keer een contactformulier ingevuld”.
  • Ga na waar je bedrijf voor staat. Wat zijn jullie hoofdwaarden en wat hebben jullie je publiek te bieden? Contentmarketeers spreken ook wel over de “Why”: waarom besta je als bedrijf? Wat wordt de terugkerende, onderliggende boodschap die je probeert over te brengen op je publiek? Wat zijn de thema’s waar jullie mensen echt iets over kunnen bijbrengen en waar het publiek ook in geïnteresseerd is?

Wij van Extendure geloven er bijvoorbeeld in dat we veel afweten van online marketing en dat we deze kennis kunnen inzetten om anderen te inspireren en te helpen op dit gebied. Wij hopen dat ons publiek ons weet te vinden wanneer ze op zoek zijn naar kennis, concrete tips en hulp op dit gebied. Mensen kunnen besluiten om ons te vertrouwen op basis van de projecten die we al succesvol hebben weten af te ronden en de kennis die ze misschien in het verleden op onze platforms hebben opgedaan.

2. Verwerk de buyer’s journey in je contentstrategie

Met een goede contentstrategie zorg je ervoor dat je relevante content aanbiedt aan de juiste doelgroep, waar en wanneer zij hier behoefte aan hebben. Om dit te realiseren moet je weten in welke fase van het aankoopproces je publiek zich bevindt. Zo kun je ze goede content op het goede moment aanbieden. Ga na wie je publiek is en welke verschillende doelgroepen je kunt onderscheiden. Waar bevinden zij zich in het aankoopproces, oftewel de buyer journey? Wat zijn de vragen of problemen waar zij tegenaan lopen in die fase?

In de buyer’s journey onderscheiden we de volgende drie fases die mensen doorlopen voordat we ze tot klant beschouwen:

  • Awareness fase: de consument ervaart ongemak, al weet deze misschien nog niet precies wat het probleem is. Hij of zij heeft vragen en gaat na wat er aan de hand is. “Mijn koffieapparaat werkt niet optimaal”
  • Consideration fase: de consument weet wat het probleem is waarmee hij worstelt en gaat opzoek naar mogelijke oplossingen. “De watertank is kapot, deze moet ik laten repareren of vervangen. Ik kan ook een nieuw apparaat kopen”
  • Decision fase: consumenten weten wat hun probleem is en hoe ze het willen oplossen. Bedrijven die zo’n oplossing bieden, proberen ervoor te zorgen dat juist hun bedrijf door de consument wordt uitgekozen om het probleem op te lossen. “Ik bestel een nieuwe watertank voor mijn koffiezetapparaat. Ik ga hiervoor naar reparateur X, Y of Z. Reparateur X is het goedkoopste, bij Y krijg ik de snelste service”.

Pas je content aan op de fase waarin je beoogde doelgroep zit. Mensen in de awareness fase kun je bekend maken met je bedrijf door hen te informeren over hoe bepaald ongemak voorkomen kan worden of te vertellen welke gevaren erbij komen kijken. Mensen in de consideration fase trek je aan door hen te informeren over mogelijke oplossingen voor hun probleem. Leg in de content die je verspreidt uit hoe jij dit als bedrijf kan doen voor hen of werk case-studies uit. Consumenten in de decision fase kun je overtuigen door hen een try-out aan te bieden of met een vergelijkingstool uit te lichten wat jouw bedrijf uniek maakt ten opzichte van concurrenten.

3. Benut meerdere contentvormen en kanalen

Content kun je in verschillende vormen publiceren. Een whitepaper biedt bijvoorbeeld gelegenheid om je publiek wat uitgebreider te informeren over een onderwerp waar jij als bedrijf in gespecialiseerd bent. Met een infographic bied je een visuele weergave van data, bestaande uit illustraties en tekst. Gebruik verschillende vormen van content om je beoogde doelgroep zo goed mogelijk te kunnen helpen.

­­­­Verspreid je content via meerdere kanalen waar je publiek actief op is. Stem de content wel af op het kanaal waarop je deze verspreidt. Een lange lap tekst, zoals een blogartikel, past niet in het concept van social media, maar misschien dat een tijdelijke Instagram story met swipe-up functie die naar je blogsite leidt, wel weer past. Je Instagrampagina kan je gebruiken voor inspiratieposts. Hierin verwerk je bijvoorbeeld een mooie afbeelding van je product of dienstverlening.

4. Evalueer je contentstrategie, leer ervan en implementeer inzichten

Verdeel taken, wijs verantwoordelijken aan per onderdeel, vul de contentkalender in en zorg dat je in de gaten houdt of de doelstellingen bereikt worden. Bepaal wat er eventueel voor zorgt dat dit niet lukt en implementeer geleerde lessen door je strategie of de aanpak hiervan aan te passen. Jullie bedrijf, de omgeving en de kanalen waarop jullie doelgroep actief is, zullen constant in beweging zijn. Hierdoor is het verstandig om de contentstrategie regelmatig kritisch te bekijken en eventueel bij te stellen.

Hopelijk heb je iets gehad aan onze uitleg over de termen contentmarketing en contentstrategie en de vier ingrediënten waarmee je volgens ons een gouden contentstrategie samenstelt. Ga je zelf aan de slag het ontwikkelen van een contentstrategie, maar kun je wel wat advies gebruiken over het creëren en het succesvol verspreiden van je content? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.