Jouw producten bovenaan zichtbaar in Google? Het lijkt een marketingdroom, maar Google Shopping laat deze droom uitkomen. Extra conversie met je webshop halen is door Google Shopping nu binnen handbereik. Google Shopping is een relatief nieuw onderdeel van Google. Door Google Shopping kunnen potentiële klanten simpel je product vergelijken met de concurrenten. Je bent hierdoor extra goed zichtbaar in de Google zoekmachine. Is de prijs van je producten ook nog eens gunstig t.o.v. je concurrenten? Dan is het helemaal kassa! Wil je weten hoe jij dit echt winkelgevoel ook kunt creëren?

Hoe ziet Google Shopping er uit?

Een Google Shopping Campagne heeft verschillende uiterlijkheden. Zoals afbeelding 1 en 2 laten zien kan de advertentie zowel boven als naast de zoekresultaten worden weergegeven. Het vergelijken wordt zo voor de consument gemakkelijk gemaakt en overzichtelijk. Wil de consument echter direct alles vergelijken met elkaar, dan is er een speciale Shopping optie. Zoals je ziet in de afbeelding hieronder, wordt een uitgebreide Google Shopping lijst getoond incl. specifieke zoekopties zoals prijs.

Hoe werkt Google Shopping precies?

Nu wordt het even technisch: Google Shopping werkt met een ‘product feed’, met deze product feed kun je via het Google Merchiant Center en Google Adwords direct je advertentie tonen in de Google zoekresultaten. Om het helderder te maken werkt Google Shopping met de volgende stappen:

  1. Je moet een product feed gaan maken. In deze feed plaats jij je producten die je wilt aanbieden. Als je dit gestructureerd doet dan kan Google de zoekresultaten op je product prefect koppelen met je assortiment.
  2. Maak vervolgens een Google Merchant Center account aan. Dit account is als het ware de lijm tussen je product feed en je Google Adwords. In dit account kun je een (goed opgezette) product feed uploaden. Deze kan dan weer gekoppeld worden aan je Google Adwords. Nu ben je bijna klaar, maar niet voordat je
  3. Een Google Shopping Campagne hebt aangemaakt in AdWords. Wanneer je alle stappen hebt doorlopen kun je eindelijk Google Shopping Campagnes gaan maken. Dan is het zaak om de bekende max CPC’s en dagbudget optimaal in te stellen.

Waarom Google Shopping inzetten?

Stel je zelf de vraag wat je precies wilt bereiken met het inzetten van Google Shopping. Wij kunnen wel een aantal dingen bedenken waarom Google Shopping wat voor jou is.

Promoot je producten op een uniek podium

Elke campagne is uniek met zijn eigen instellingen, budgetten en tracking van prestaties. Je eigen top
advertenties met productvermeldingen kunnen met behulp van Google Shopping worden weergegeven wanneer iemand op Google zoekt naar jouw product. De belangrijkste informatie, productfoto, prijs en winkelnaam worden allemaal in de bovenste regionen van de zoekresultaten getoond. Door het inzetten van specifieke tergetting en een scherpe bieding kun je effectief je doelgroep bereiken.

Betalen = Resultaat

Ook wij zien betalen meestal niet als iets dat direct iets positiefs is, bij Google Shopping is dit echter helemaal anders. Bij het inzetten van je Google Shopping advertenties worden alleen kosten in rekening gebracht als  iemand ook daadwerkelijk op je advertentie klikt en op je website/webshop komt. Hierdoor betaal je alleen voor zeer relevant verkeer.

Prijsvechters winnen de strijd

Door het overduidelijk aangeven van de prijs in Google Shopping is dit een ideale marketingtool om je product aan de man te brengen. Door de harde prijsconcurrentie die hierdoor ontstaat winnen de prijsvechters het meest aan terrein. Kun je dus niet concurreren op prijs dan is het dus maar de vraag op Google Shopping de beste optie is om te gebruiken.