Zoekmachines zijn dankzij updates door de jaren heen steeds intelligenter geworden. Door geavanceerde software en technieken te combineren wordt het mogelijk gemaakt de bezoeker steeds beter te begrijpen met zijn of haar zoekopdracht. Waar in de beginjaren keyword stuffing (het zoekwoord tot in den treuren op de pagina vermelden) zeer succesvol was, is dit nu niet meer denkbaar. Wat er vandaag de dag centraal staat is; relevantie. De missie van Google is sinds dag 1 nog steeds alle beschikbare informatie organiseren en universeel toegankelijk maken. En hierbij de gebruiker dus ook van de juiste informatie voorzien. Er zijn door de jaren heen vele updates geweest die hier een positieve bijdrage hebben geleverd, en in dit blog staan we stil bij een zeer geavanceerde update; Google Rankbrain.

google rankbrain

Wat is Google Rankbrain

Google Rankbrain bestaat uit vele geprogrammeerde computers die zichzelf talen en zoekopdrachten van mensen aanleren als het ware. Het is kunstmatige intelligentie die (op termijn) boven het menselijk brein gaat uitstijgen. En dat gaat ze nu al behoorlijk goed af kan ik je vertellen. Een term die gepaard gaat met Google Rankbrain is machine learning. Mede door middel van machine learning wordt je website beoordeeld qua relevantie voor de bezoeker. De website waar Google van verwacht die het meest overeenkomt met de wens van de bezoeker zal dus bovenaan staan.

Relevantie blijft dus de centrale boodschap. Daarin probeert Rankbrain dus zoekopdrachten te begrijpen. Iemand die bijvoorbeeld zoekt op ‘’ het weer ‘’, wil weten wat de weersomstandigheden zijn die dag en ook nog gespecificeerd op zijn nabije omgeving. Deze resultaten zullen dus bovenaan in de zoekresultaten komen te staan omdat Google dit begrijpt op basis van eerdere zoekopdrachten van bezoekers.

Wat betekent Rankbrain voor SEO?

Leg met al je online werkzaamheden de focus op kwaliteit. Er zijn honderden ranking factoren die de uiteindelijke positie in de SERP’s bepalen, maar plaats bijvoorbeeld geen content omdat een artikel van 1000+ woorden er interessant uit ziet. Schrijf interessante content omtrent het onderwerp van je website en plaats je in de gedachte van de gebruiker. Zorg er dus voor dat alles wat op je website staat in teken staat van relevantie. Verwacht wordt dat Rankbrain de meest invloedrijke SEO factor wordt over een aantal jaar, dus houdt dit centraal met je SEO strategie. Kwaliteit boven kwantiteit.

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op