Ben jij ondernemer en heb je een website of webshop? Dan heb je vast weleens gehoord van Google Analytics. Voor het ene bedrijf de rode draad door de organisatie, voor het andere bedrijf nog vooral een complex stukje waar de marketingpartner het steeds maar weer over heeft. Want waar Google Analytics voor online marketeers en bureaus de heilige graal is, is het voor menig bedrijf wel even slikken wanneer je voor het eerst de tool opent. Een overkill aan informatie waarbij je direct denkt:

Waar moet ik kijken? Waar moet ik klikken?

Natuurlijk super dat je al zover bent en een kijkje hebt genomen! In onderstaand artikel geven we uitleg over Google Analytics en hoe je het beste de data kan interpreteren.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website verzamelen en deze gedetailleerd weer te geven. Het doel is om de websitebeheerder een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Dat is tenminste hoe Google het zelf omschrijft. Of het daarmee voor iedereen direct duidelijker wordt, daar bestaan enkele twijfels over. Het is namelijk een heel karwei om alles te snappen. Het begint daarom met het bepalen van je bedrijfsdoelen, om vanuit daar dieperliggende informatie naar boven te halen om inzichtelijk te maken wat het rendement is van je inspanningen.

Met behulp van Google Analytics kan je dus inzien wat het profiel is van website bezoekers (matcht het met je doelgroep), welke pagina’s zij bezoeken en via welke (online) campagne zij terecht zijn gekomen op jouw website. Met behulp van deze gegevens kan je gefundeerde keuzes maken omtrent je bedrijfsstrategie en helpt je bij het overtuigen van collega’s.

Hoe werkt Google Analytics?

Na ons af te vragen wat we moeten met Google Analytics en gelezen hebben wat het betekent, is het tijd om te starten met de uitleg over hoe Google Analytics werkt. Dit doen we aan de hand van de opbouw van de tool, welke bestaat uit een homepage en een groep ‘aanpassing’, maar we nemen je voor nu graag mee naar de meest relevante onderdelen, namelijk de rapporten:

  • Realtime: je kunt zien wat er op dit moment gebeurt op je website.
  • Doelgroep: Anonieme en algemene informatie over jouw bezoekers.
  • Acquisitie: Hoe komen jouw bezoekers op jouw website? Via welke websites?
  • Gedrag: Welke pagina’s worden er bezocht? Hoe vaak? Hoe lang?
  • Conversie: Als je doelen hebt ingesteld, dan kun je hier informatie vinden hoe vaak jouw doelen worden bereikt. En op welke pagina’s.

Bekijk de video voor meer uitleg over bovenstaande punten in of lees onder de video verder.

Realtime rapporten
Om te zien wat er realtime, precies nu dus, gebeurd op je website, kijk je bij het rapport ‘Realtime’. Hier zie je direct hoeveel bezoekers je op het moment op de website hebt, op welke pagina zij zich bevinden en hoe lang zij zich op die pagina bevinden. Erg leuk om eens een tijdje in de gaten te houden, maar voor het maken van keuzes op strategisch niveau is dat natuurlijk niet handig. Je wilt immers je keuze maken op basis van gefundeerde informatie, over een langere periode. Vanuit de volgende rapporten krijg je daar meer houvast in.

Doelgroep rapporten
Wil je weten wat voor ‘soort’ mensen zich bevinden op je website? Komt het profiel overeen met de doelgroep die je in gedachte hebt, of voor een speciale campagne geformuleerd hebt? Het rapport Doelgroep geeft je antwoorden op deze vragen. Zo kan je zien waar website bezoekers vandaan komen, in welke leeftijdscategorie ze vallen, of ze een mobiel of tablet gebruiken en zelfs specifiek wel model ze gebruiken.

Acquisitie rapporten
Het gedeelte Acquisitie is misschien wel het leukste stukje uit Google Analytics, zeker wanneer je een webshop runt. Hier zie je je namelijk de ontwikkeling van je omzet tot stand komen, of van je leads wanneer het gaat om een website. Een essentieel onderdeel zelfs van je inspanningen in het onlinemarketingveld. Zetten we de juiste kanalen in? Zien we seizoens- of maandinvloeden terugkomen? Behalen we genoeg rendement uit onze Google Ads of Facebookcampagnes en hoe verhoudt zich dat tot de inspanning die we ervoor leveren? Via het onderdeel Acquisitie krijg je antwoord op al dit soort vragen.

Gedrag rapporten
Nadat je achterhaald hebt wie er op je website is en via welk kanaal zij bij je terecht zijn gekomen, wil je natuurlijk weten wat je website bezoekers op je website doen! Dit kan bij het rapport Gedrag. Hier zie je welke pagina’s het beste presteren, hoe lang mensen de pagina’s bekijken maar ook welke pagina’s je niets opleveren. Aan de hand daarvan kan je de marketinginspanningen weer bijsturen.

Conversie rapporten
Een conversie is voor een webshop duidelijke taal: Verkoop van producten. Bij websites ligt dat iets genuanceerder, maar praten we over het algemeen van conversies als zich een lead heeft aangedragen via het contactformulier. Denk bij conversies ook aan indirecte acties die bijdragen aan omzetgroei, zoals het inschrijven op de nieuwsbrief, het downloaden van een fact-sheet of het registreren voor een evenement.

Door de conversie rapporten houd je grip op de zaken. Je ziet hoeveel doelen er in een bepaalde periode zijn voltooid, hoeveel dat aandeel is ten opzichte van het totaalaantal website bezoekers en zie je uiteraard ook waar je juist kansen op leads of omzet misloopt. Heb je een goed product of dienst én dit goed doorvertaald op je website, maar blijven de nieuwe klanten uit? Dan is de kans groot dat je in de conversie rapporten achterhaald waar dat mis gaat.

Aan de slag met Google Analytics?

Nu weet je waar je moet zoeken, het is nog steeds een heel gedoe hoor ik je denken. Want we hebben nu een Google Analytics uitleg gegeven, maar wordt ook alles correct gemeten in je account?
Wij zorgen ervoor dat je hele account netjes staat ingesteld en creëren een handig Google Analytics dashboard voor je. Daarmee kan je realtime informatie opvragen en ben je altijd up to date van de belangrijkste statistieken, zonder dat je die er afzonderlijk bij moet halen. Roept dat vragen op? Dan duiken we samen in de dieperliggende statistieken om tot de oorzaak te komen.