Wellicht heb je er iets van mee gekregen of heb je het zelfs gemerkt. Maar in de afgelopen maanden zijn er weer twee Google algoritme updates geweest. Een relatief grote, Google Medic Update, en een relatief kleine update, Google Birthday Update. In dit blog zullen wij bespreken wat wij weten over de update, zoals wie er vooral geraakt zijn door de update en hoe nu verder.

Google Medic update

Laten we beginnen met de eerste en de grootste update die heeft plaats gevonden; de Google Medic Update. Google heeft aangegeven dat dit een brede, wereldwijde kern update is, maar het blijkt dat de focus vooral op gezondheids, medische en YMYL (Your Money or Your Live) sites lag. Volgens Google heb je een YMYL site wanneer er content op staat dat iemands gezondheids, geluks, veiligheids en financiële toestand kan beïnvloeden. Ondanks dat andere sites ook geraakt zijn door de update zijn dit toch wel de sites waar de update de meeste impact had. Dit is dan ook de reden waarom het de Google Medic Update wordt genoemd.

Sommige sites hebben posities verloren in de SERP’s (search engine result page) en sommige zijn gaan stijgen. Google gaf aan in een officieel statement dat je niks ingrijpends kan doen om je site te verbeteren als deze minder goed is gaan presteren. Het enige wat je kan doen is je focus houden op het maken van goede content en het bruikbaar maken van je (mobiele) website.

Google Birthday update

De tweede update die plaats vond binnen het Google Search algoritme was de Google Birthday Update. Dit is een relatief kleinere update. Dit is dan ook een reden waarom Google, in tegenstelling tot de Google Medic Update, vrijwel niks naar buiten heeft gebracht over de update. Deze update heet de Google Birthday Update omdat die plaatsvondt op 27 september, de verjaardag van Google.

Omdat Google vrijwel niks naar buiten heeft gebracht over de update is het wat lastiger om duidelijk aan te geven wat de update precies inhield en wie er door getroffen zijn. De update wordt relatief klein genoemd omdat er een kleiner percentage websites geraakt zijn door de update. Ben je wel ” geraakt ” door de update dan kan het toch best wel een flinke klap zijn geweest met betrekking tot je Google Ranking. Google geeft wel aan waar je aan kan gaan werken wanneer je verlies hebt geleden door de update, en net zoals bij de Google Medic Update gaat dit vooral over het verbeteren van je content.

Conclusies van de algoritme updates

Uiteindelijk hebben sommige websites significante stijgingen gezien, maar helaas zijn er natuurlijk ook sites die een daling in de SERP’s ervaren. Het enige wat je kan doen om je site weer zo hoog mogelijk te krijgen is het verbeteren van je content, technische factoren en autoriteit en hopen dat je hierdoor beloond wordt in de zoekresultaten.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven