Online zijn om gezien te worden is als bedrijf zeker noodzakelijk voor de groei van je bedrijf. Met dagelijks meer dan 3,5 miljard (!) zoekopdrachten is Google nog steeds veruit de grootste search engine op de markt. Ook niet gek dat Google als grootmacht wordt gezien in vergelijking met andere zoekmachines. Dit maakt het Google platform dan ook de koning op het gebied van online advertenties met Google AdWords. Dit blijft niet ongezien door online marketeers die samen goed waren voor een omzet van 84.19 miljard euro voor Google in 2017.

Wil jij net zoals ieder bedrijf graag gevonden worden online? Met Google AdWords kun je bovenaan de zoekresultaten van Google komen zodat je, je naamsbekendheid kunt vergroten en nieuwe klanten naar je website kunt halen. Google biedt zelf trainingen aan met bijbehorende certificaten om een goede start te kunnen maken met het gebruiken van Google Adwords. In dit blog ga je lezen over wat de certificeringen van Google voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen.

Search

Wat houden deze certificaten nou precies in?

AdWords certificaten worden uitgereikt aan personen die via de Google Acadamy de toetsen weten te behalen met minimaal 80% correcte antwoorden. De eerste toets vormt de basis van AdWords en heet “AdWords Fundamentals”. Google biedt zelf de benodigde materie aan om te studeren voor alle Google Acadamy toetsen. Hierin wordt de gehele basis van AdWords doorgelopen zoals de verschillende soorten advertenties die er zijn en welke advertentie strategie het beste past bij jouw bedrijf.

Dit examen halen is de vereiste voordat je meer geavanceerde toetsen mag afnemen. Na het behalen van de toets kan je starten met de specialisatie in de verschillende advertentievormen. Alle AdWords examens die Google aanbiedt zijn:

  • Search advertising voor het optimaliseren van je search ad campaigns. Dit zijn de gebruikelijke tekstadvertenties wanneer gezocht wordt op Google.
  • Display advertising voor het creëren van impactvolle visuele advertenties. Denk hierbij aan banners aan de zijkanten van websites.
  • Mobile advertising voor advertentiecampagnes die via mobiele telefoons te zien zijn.
  • Video advertising voor het verspreiden van advertenties in video’s zoals bij YouTube.
  • Shopping advertising voor het maken van advertenties waar producten uit je online webwinkel gelijk te zien zijn, deze staan bovenaan bij een Google zoekopdracht.
  • Specialisaties kunnen in elk gewenste volgorde worden behaald. Maak hier dus voor jezelf een lijst met welke soort advertenties je denkt te gaan gebruiken en welke de meeste impact kunnen vormen voor je bedrijf.

Voordelen van Google AdWord certificaten

Een groot voordeel van het behalen van certificaten is ten eerste de erkenning vanuit Google, je bedrijf wordt namelijk nu als Google Partner beschouwd. Dit biedt je bedrijf de kans om gevonden te worden binnen het Google Partner platform. Binnen dit platform kunnen potentiële klanten naar bedrijven zoeken die gespecialiseerd zijn in de gewenste categorie. Zeker dus geen verkeerde lijst om gevonden te worden.

Daarnaast krijgen Partners een speciaal logo (zoals hieronder) wat ook weer vertrouwen wekt bij potentiële klanten. Het kan je bedrijf onderscheiden van concurrenten die zich richten op dezelfde doelgroep.

Kortom, de certificaten bieden je de kans om alle onderdelen omtrent advertenties één keer gezien te hebben wat een goede basis vormt om van start te gaan in online marketing.

Nadelen van Google AdWord certificaten

Een nadeel aan de certificaten is dat er een groot scala aan websites bestaat die de antwoorden van de examens online heeft staan. Tijdens het examen wordt niet gekeken naar andere tabbladen die eventueel openstaan waardoor het dus mogelijk is tussentijds de antwoorden over te nemen. Je mag wel het internet gebruiken om dingen op te zoeken tijdens de examens, maar van antwoorden overnemen leer je niks.

Zijn AdWord certificaten iets voor jou?

Of certificaten iets voor jou zijn ligt sterk aan wat je ermee wilt bereiken. Het behalen van certificaten is pas echt het begin van de rit naar hoe je succesvol online marketingcampagnes kunt opzetten. Zo kunnen deze certificaten goed vergeleken worden met bijvoorbeeld een rijbewijs. Het geeft aan dat je de weg kent die gereden moet worden, maar daadwerkelijk een goede chauffeur worden vergt nog heel wat inspanning en tijd. Bij Extendure zijn we hier dan ook sterk van bewust en we gebruiken de certificaten meer als startbasis voor beginnende werknemers.

Mits je al veel ervaring hebt in online marketing en AdWords is het belangrijk om naast de certificaten ook een goed portfolio te hebben. Met deze combinatie kun je laten zien dat je de materie rondom AdWords goed begrijpt en dat je er ook resultaten mee behaald. Verder is het belangrijk om de Partner badges, de Partner logo’s, te plaatsen op je website. Tot slot blijft het gevonden kunnen worden op het Google Platform natuurlijk een groot pluspunt.

Certificaat

Alternatieven certificaten

Sinds 2016 biedt Google ook nog een ander spectrum aan certificaten aan, namelijk Google digitale werkplaats. Dit platform is voornamelijk gericht op persoonlijke verbetering op het gebied van online groei. Het pakket werd voorheen alleen aangeboden aan kleine ondernemers en zzp’ers en dat is ook nog steeds de doelgroep voor deze certificaten. Echter is het pakket ook aan te raden aan iedereen die zich wil verbeteren in het online zakendoen. Het programma is verdeeld over 80 kleine video’s met daarbij bijbehorende toets momenten om zo de certificaten te behalen.

Kosten van Google certificaten

Waar in 2013 nog $50,- werd gerekend voor het afnemen van een examen is dat op dit moment niet meer het geval. De kosten van het behalen van alle genoemde certificaten zijn nu geheel gratis. Dit is gedaan om het aantrekkelijk te maken voor iedereen die wil beginnen met Google AdWords.

Extendure als Google Partner

Extendure is zelf in het bezit van certificaten en mag zich dan ook met trots Google Premier Partner noemen. Natuurlijk gaat specialisatie in online marketing verder dan de Google certificaten. Extendure streeft er daarom naar om het blijven verbeteren in online marketing en te blijven groeien samen met onze klanten. Wil jij graag meer weten over hoe Extendure succesvolle advertenties opzet? Bezoek dan onze Google Ads pagina. Wil je liever je online marketing uitbesteden? Neem contact op met SEA Eindhoven specialist.