In het diepste geheim heeft Google de afgelopen tijd verschillende Google AdWords concepten getest. Eén daarvan is hoe ze in de toekomst moeten omgaan met advertenties voor zoekopdrachten voor Google AdWords, en dan met name via desktop. Eindelijk is het hoge woord eruit, Google zal niet langer advertenties in de rechterkolom tonen (Nee!). Verder komen er i.p.v. drie voortaan vier betaalde Google advertentie resultaten bovenaan de zoekmachine te staan. Hoe als online marketer om te gaan met de gevolgen van het verdwijnen van de advertenties aan de rechterkant? Onze SEA specialisten uit Eindhoven helpen je graag verder.

Google AdWords advertenties vanaf 2016

Neem even rustig adem. We kunnen je direct geruststellen, de AdWords advertentieruimte aan de rechterkant verdwijnt niet volledig. De uitzonderingen die Google maakt zijn, de door online marketers zo geliefde Google Shopping-campagnes en de knowledge graph boxes. Wel is het gevolg dat de AdWords advertenties bovenaan de pagina inmiddels uitgebreid zijn naar 4 stuks! Een extra uitdaging voor je organische zoekresultaten dus. Onze eerste tip is Google AdWords advertenties niet als heilig te beschouwen. Het gebruik van andere online kanalen is minimaal net zo belangrijk. Door het constant optimaliseren van je online kanalen en website leg je een sterk fundament. Vanuit daar kun ook jij concurreren binnen de Google zoekmachine.

Hoe omgaan met AdWords veranderingen

Ten eerste zullen er mogelijk minder impressies en kliks komen op je gemaakte Ads. Bij zeer competitieve zoekwoorden was tot voorkort de cost-per-click voor een advertentie de rechterkant in vergelijking met de top 3 lager. Echter werd je AdWords advertentie wel vaak vertoont, lekker goedkoop die impressies. Die tijd van het meeliften met de top drie is nu toch wel voorbij. De top drie die nu top vier wordt zorgt voor een nieuwe dynamiek in het strijden om de hoogste posities. Het grootste verschil zal hem zitten in het aantal kliks/impressies tussen de top vier en niet-top 4. Het is de uitdaging je zoekwoorden hier staande te houden. De competitie zal nog heviger worden op de competitieve zoekwoorden.

AdWords advertenties aan de rechterkant weg?  Hogere cost-per-click

Door de besproken concurrentie die toeneemt zal het echt dringen geblazen worden op de top zoekwoord posities. Zichtbaarheid helemaal bovenin de zoekmachine wordt nu belangrijker dan ooit te voren. Als direct gevolg van deze strijd zal ook je site inclusief landingspagina’s echt top moeten zijn om je te kunnen mengen in dit geweld. De cost-per-click gaat naar alle waarschijnlijkheid ook stijgen door de concurrentie als gevolg van het verdwijnen van de AdWords advertenties aan de rechter kant. Je zal dus sterk in je schoenen moeten staan en een strak plan hebben om op je sterke zoekwoorden omhoog te komen.

Eén organisch zoekresultaat minder op de eerste pagina

Het gaan van drie- naar vier advertenties bovenaan de eerste pagina van Google heeft als direct gevolg dat er een organisch zoekresultaat afvalt. Het is belangrijk hier toch op te blijven focussen. Jij wil natuurlijk de gene zijn die zijn/haar zoekresultaat boven de vouw heeft staan (desktop). Het spel om de optimale organische positie wordt dus nog heviger dan voorheen, en er zullen websites gaan afvallen. Blijf er dus goed op zitten en laat je harde werk niet verslonzen. Blijf goede content aanleveren en hou je site technisch helemaal up-to-date.