In de onlinemarketingwereld vinden constant innovaties en veranderingen plaats. Google weet dit maar al te goed en heeft dan ook recent bekend gemaakt dat de ‘gemiddelde positie’ in Google Ads gaat verdwijnen vanaf 30 september 2019. De oude statistieken pasten niet meer bij de moderne gang van zaken. Er zijn nieuwe statistieken voor in de plaats gekomen waar adverteerders aan moeten wennen. Bedrijven en marketeers die de snel veranderende ontwikkelingen en technieken als eerst toepassen boeken de meeste resultaten. Lees hier wat de nieuwe Google Ads statistieken zijn en hoe je er het beste op in kan spelen.

Google Ads gemiddelde positie

Wat is de ‘gemiddelde positie’? 

Zoals het begrip zelf al zegt, geeft de ‘gemiddelde positie-statistiek’ inzicht op welke plek je advertentie gemiddeld is vertoond. De positie op de eerste plaats is hierbij het hoogst en op de zevende plaats is het laagst. De ‘gemiddelde advertentie-statistiek’ laat zien op welke positie je advertentie wordt vertoond ten opzichte van alle advertenties in de veiling. Het aantal beschikbare posities verschilt per advertentiepositie. Dit is grotendeels afhankelijk van het aantal adverteerders op een bepaald zoekwoord.

De zoekadvertentie positie is van groot belang op conversies en het doorklikpercentage. Hoe hoger je advertentie staat des te meer kans heb je dat er op je advertentie wordt geklikt. De ‘gemiddelde positie-statistiek’ werd door veel adverteerders en Google Ads specialisten gebruikt om biedingen te optimaliseren, maar dit gebruik komt met de nieuwe statistieken ten einde.

Waarom wordt de ‘gemiddelde positie’ afgeschaft? 

Google Ads biedt meerdere manieren om op advertenties te bieden, afhankelijk van wat voor bedrijf je hebt en wat hierbij je doelstelling is. De meeste adverteerders richten zich bij het plaatsen van advertenties op klikken, vertoningen, weergaven of conversies. Het is hierbij waardevol om te weten welke positie je advertentie heeft ingenomen om hier vervolgens een analyse op te doen.

Toen Google Ads, des tijds Google AdWords, 15 jaar geleden werd gelanceerd gaf de ‘gemiddelde positie’ relevante inzichten. Er is echter veel veranderd, waardoor de oude statistieken verwarring veroorzaken en niet meer relevant genoeg zijn. Wanneer je de eerste ‘gemiddelde positie’ bezit, houd dit in dat je bijna altijd boven alle andere advertenties staat. Het betekende dus niet dat je met de eerste positie altijd organisch/boven aan de pagina hebt gestaan. Het is soms namelijk het geval dat alleen advertenties onder de organische resultaten worden weergegeven. Je had dan nog steeds de eerste positie, maar bent alleen te zien onder de organische resultaten. Dit geeft een verkeerd beeld. Om deze reden heeft Google ervoor gekozen om de oude statistieken van Google Ads in een nieuw jasje te steken.

Google Ads gemiddelde positie

Wat zijn de nieuwe statistieken? 

In totaal krijgt Google Ads vier nieuwe statistieken. De eerste twee statistieken geven aan op welke plek je advertentie heeft gestaan:

  1. Vertoningen (toppositie) % = vertoningen toppositie / aantal vertoningen. Dit is het percentage van de advertentievertoningen dat op een willekeurige positie wordt weergegeven boven de organische zoekresultaten.
  2. Vertoningen (absolute toppositie) % = vertoningen absolute toppositie / aantal vertoningen. Dit is het percentage van de advertentievertoningen dat als eerste advertentie wordt weergegeven boven de organische zoekresultaten.

De laatste twee statistieken geven inzicht of de advertenties op topposities kunnen komen:

  1. VP-zoeknetwerk (toppositie) % = vertongingen toppositie (Willekeurige positie boven organische zoekresultaten) / geschatte aantal vertoningen toppositie.
  2. VP-zoeknetwerk (absolute toppositie) % = vertoningen absolute toppositie (eerste advertentie boven organische zoekresultaten) / geschatte aantal vertoningen toppositie.

Wat hebben deze nieuwe statistieken voor impact en hoe kan je hier het beste op inspelen? 

Met de vier nieuwe statistieken kunnen bedrijven beter analyseren waar de advertenties op de zoekresultatenpagina worden weergegeven. Daarnaast krijg je door het verloren vertoningsaandeel sneller inzicht in kwaliteitsproblemen, bod of budget. Er zijn nieuwe bied strategieën nodig bij de nieuwe statistieken. De statistieken bieden veel voordelen, heldere inzichten en nieuwe kansen, maar het is uiteraard even wennen. Hoe eerder je ze onder de knie krijgt hoe sneller en genuanceerder je de advertentieposities kan bekijken. De volgende stappen zijn nuttig bij het werken met de nieuwe Google Ads statistieken:

  1. Automatische bied strategieën adopteren
  2. De ‘overtreffingspercentage’ biedstrategie kiezen
  3. De ‘doelvertoningspercentage’ strategie kiezen
  4. Aan de slag met scripts en automatische biedregels met behulp van de nieuwe Google Ads statistieken

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure