Facebook winacties, ze vliegen je haast om de oren. Van verschrikkelijk saaie berichten tot zeer bedachtzame met veel humor. Een succesvolle Facebook winactie maken is dus zo makkelijk nog niet in al deze drukte. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden met het opzetten van een winactie op Facebook. Een aantal zullen je verrassen en hopelijk op creatieve ideeën brengen. Want kleurloze Facebook Like en Winacties, daar hebben we er al meer dan genoeg van.

Een Facebook winactie opzetten

Zorg altijd voor duidelijkheid bij je actie. Wanneer wordt de winnaar gekozen? Hoe wordt de winnaar gekozen? Waar wordt de facebook winnaar bekend gemaakt? Wees hierin duidelijk in je berichtgeving of in je voorwaarden op bijvoorbeeld je website. Als je deze voorwaarden op poten hebt gezet, kun je aan de slag met het ‘leuke’ gedeelte: het creëren van die super likeable content.

Zet leuke content voorop bij een Facebook winactie. Wat ga jij je fans geven in ruil voor een like of een deelactie? Werk vanuit beelddenken. Een afbeelding (470 x 470) of een video werkt altijd beter dan kale tekst. Kies hierbij ook voor humor die past bij de doelgroep. Neem jezelf vooral niet te serieus. Is je beeld en je bericht in lijn met elkaar en de doelgroep? Dan heb je een grote kans op succes met je Facebook winactie.

facebook winactie

Waarom een Facebook winactie maken?

Ten eerste kun je met een Facebook winactie een extra groot berichtbereik krijgen. Dit zorgt zodoende tot grotere zichtbaarheid en eventueel tot meer pagina likes. Verder is er een kans dat de betrokkenheid van ‘klanten’ bij een bericht en je pagina vergroot worden.

Hiernaast is het een gemakkelijk en goedkoop in te zetten middel, als je eenmaal weet wat je fans willen zien en lezen. Een goed opgezette Facebook winactie kan daadwerkelijk leiden tot meer klanten.

Maak het niet te ingewikkeld

Kies voor een zo kort mogelijk bericht met alle nodige informatie. Laat je fans geen enquête invullen of iets anders wat saai is. Vraag ze bijvoorbeeld te kiezen uit 3 opties wat ze willen winnen. Of laat je Facebookfans je bericht liken voor de ene optie en reageren voor een andere optie. Vergeet ook je huidige volgers niet. 3x de zelfde winactie kan worden gezien als verveld en wellicht als een vorm van spam. Kies bijvoorbeeld voor een leuke kortingscode als follow up.

Facebook winactie nadelen

Een bericht kan soms verkeerd vallen bij je publiek. Onderschat je doelgroep dus nooit, maar echt nooit. Blijf leren van de feedback en communiceer op de wijze waarop de doelgroep dat het liefste heeft. Dit kan variëren van gezellig en huiselijk tot een meer formele berichtstijl.

Ongepaste of misplaatste berichten zijn uit den boze. Gebruik geen onnodig grof taalgebruik of wees niet onnodig kwetsend. Mensen hebben gevoelens, ook als ze op Facebook zitten.

Tot slot kan een ‘slecht’ opgezette winactie leiden tot een daling in likes en een negatieve merkattitude. Luisteren, observeren en leren van wat er op je pagina gebeurt is dus cruciaal. Heb je de smaak echter te pakken? Dan kan een goede Facebook winactie precies zijn wat jouw pagina naar de top brengt!

Voor online tips of wil je op de hoogte blijven? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!