Steeds meer nieuwe initiatieven geven (kleine) bedrijven de mogelijkheid om op laagdrempelige manier hun e-commerce uit te breiden of te integreren in hun online presence op social media. In eerdere blogs bespraken we al Instagram Shopping en hadden we het over het de mogelijkheid voor gratis Google Shopping weergaves. Het net aangekondigde Facebook Shops, is nog zo’n nieuwe ontwikkeling die mooie kansen biedt voor het verkopen van producten online. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

Wat houdt het nieuwe Facebook Shops in?

Facebook Shops is een gratis feature waarmee verkopers een online shop binnen zowel hun Instagram als Facebook pagina kunnen opzetten. Hiermee plaatsen verkopers hun producten, bijvoorbeeld vanuit hun Facebook productcatalogus, in één “Shop”. De Facebook Shop kan vervolgens worden ingericht in een eigen stijl en er kunnen verschillende collecties worden aangemaakt. Als de shop eenmaal is aangemaakt, dan is deze terug te vinden op de Facebook en/of Instagram pagina van het bedrijf. Ook kan er via advertenties en stories naar de Shop verwezen worden. Op dit moment wordt de webwinkel mogelijkheid alleen nog in de VS aangeboden, maar Facebook legt uit dat Facebook Shops binnen enkele maanden verder zal worden uitgerold.

Je eigen Facebook Shop…en dan?

Als volgers in de Facebook Shop zijn beland, kunnen ze gemakkelijk de verschillende producten bekijken en informatie lezen. Bij het instellen van de Shop leveren verkopers een productfoto en beschrijving aan, net als ze bij elke andere webshop zouden doen. Geïnteresseerden kunnen de producten uit de Shop opslaan, of meteen kopen. De bestaande instant messaging functies op Instagram, Facebook en Whatsapp kunnen benut worden om klanten die de Facebook Shop bezoeken, te ondersteunen bij vragen. Bovendien kunnen aankopen in de VS al worden voltooid binnen Instagram of Facebook zelf, in andere landen worden consumenten nu nog doorgezet naar de url die de verkoper opgeeft.

Facebook Shops nieuwe feature

Op Instagram zullen de Instagram Shops binnenkort via de explore functie ontdekt kunnen worden. Facebook heeft aangeven dat er later ook een aparte tab zal komen voor Instagram Shops.

Verschillende features Facebook Shops in ontwikkeling

Facebook heeft aangekondigd bezig te zijn met het testen van een aantal extra features rondom de Facebook Shops. Zo wordt er gesproken over de “Live Shopping” feature, waarbij verkopers hun producten tijdens het live gaan onderin het beeld kunnen laten verschijnen door deze van te voren te taggen. Dit doet misschien een beetje denken aan de moderne vertaling van de succesvolle tupperware parties: in een informele live sessie kan een verkoper of influencer een product aanprijzen en kijkers kunnen meteen het besproken product aanschaffen als ze enthousiast zijn, via de producttag onderin.

Live shopping feature Facebook

Ook wordt er momenteel geëxperimenteerd met loyaliteitsprogramma’s. Mogelijk kunnen bedrijven straks hun bestaande spaarpuntensysteem koppelen aan hun Facebook Shop, of een speciaal loyaliteitsprogramma voor hun Facebook Shops ontwikkelen.

Hopelijk ben je meer te weten gekomen over het nieuwe Facebook Shops en welke mogelijkheden deze nieuwe feature jouw bedrijf kan bieden. Wil je meer weten over social media marketing? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!