Facebook gaat het oproepen tot het liken, delen of taggen van een bericht afstraffen. Facebook noemt dit “engagement bait”, maar in de volksmond word dit “clickbait” genoemd. Waarschijnlijk kom je ze zelf regelmatig tegen op Facebook. Facebook posts die bijvoorbeeld vragen om:

  1. Like dit als…
  2. Deel dit als je…
  3. Tag een vriend die ook…

Binnenkort zal Facebook dit soort berichten lager laten ranken in hun algoritme en dat betekent dat jouw berichten minder vaak worden gezien. Het is al een aantal jaar dat de Facebook feed niet chronologisch is, maar een algoritme dat bepaald is door Facebook. Het algoritme probeert in te schatten wat interessant en relevant is voor jou en zal dat soort berichten dan ook eerder tonen.

Deze vernieuwing heeft een groot effect op Facebook pagina’s die veel gebruik maken van deze tactiek. Op het moment is het oproepen tot likes en shares een van de beste manieren om een hoop engagement op je berichten en Facebook pagina te krijgen. Facebook heeft gezegd dat ze pagina’s gaan bestraffen die deze tactieken teveel gebruiken nadat de veranderingen zijn doorgevoerd. Facebook vertelt dit in een blogpost op hun site.

Voorbeelden regelgeving

Facebook verandering in 2013

Dit is niet de eerste keer dat Facebook hun algoritme verscherpt. Ook in 2013 deed Facebook dit. In 2013 begon Facebook de strijd tegen clickbait titels, iets waar ze tot de dag van vandaag nog mee bezig zijn. Rond 2013 en daarvoor zag je regelmatig berichttitels als: “9 tips om af te vallen, vooral tip 7 is erg interessant!”. Als resultaat van de strijd tegen clickbait titels verloren site als Upworthy, Distraftify en Elite Daily honderd duizenden bezoekers. Een onderzoek van Business Insiders wees uit dat 2 maanden naar de veranderingen Upworthy 46% minder bezoekers op hun site binnen kreeg. Dus de nieuwe regelgeving van Facebook kan grote veranderingen met zich meebrengen.

Facebook hoopt hiermee de authenticiteit van hun tijdlijn te bewaren en het stoppen van mensen die proberen hoger te komen in de tijdlijn op slinkse wijzen.  Veel gebruikers vinden de engagement bait posts net zo irritant als de clickbait titels van vroeger. Voor de gebruiker is het een positieve verandering maar bedrijven zullen nieuwe manieren moeten verzinnen om hun Facebook doelgroep te bereiken en te vergroten.

Heeft u ondersteuning nodig met het bedenken van een succesvolle Facebook strategie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.