Stel je voor: de doelgroep van jouw bedrijf zijn mannen tussen de 25 en 50 jaar die graag whisky drinken. Het liefste wil je deze doelgroep zo effectief mogelijk bereiken zonder daar onnodige kosten voor uit te hoeven geven. Met adverteren op Facebook heb je de mogelijkheid om jouw advertenties enkel te tonen aan dié klanten die ook echt interesse hebben in jouw product of merk. Zo gericht was adverteren nog nooit! Maar hoe werkt het? Wat kan ik er allemaal mee en wat kost het? Ben je benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan verder!

Hoe werkt het?

Via Facebook Business manager kun je, naast het beheren van jouw Facebook bedrijfspagina ook Facebook Advertenties opzetten. Voordat je start met het opzetten van een advertentie is het belangrijk om eerst een marketingdoelstelling te bepalen. Adverteren op Facebook kan namelijk op verschillende manieren, afhankelijk van jouw doel. Je kunt een advertentie bijvoorbeeld gebruiken voor het verkrijgen van meer conversie, meer merkbekendheid of het verhogen van het aantal likes voor je pagina. In dit artikel zullen we ons verder richten op conversies.

Facebook marketingdoelen

 

Gericht adverteren op Facebook

Nadat je de marketingdoelstelling hebt bepaald, kun je instellen aan welke doelgroep je de advertentie wil tonen. Adverteren op Facebook heeft, zoals we eerder al zagen het voordeel dat je heel gericht kunt aangeven wie je wil bereiken. Allereerst bepaal je het land/regio, de leeftijd, het geslacht en de interesses van je doelgroep. Let er op dat je de advertentie ook instelt op de juiste taal, in dit geval Nederlands. Om effectievere resultaten te kunnen boeken met adverteren op Facebook is het belangrijk om een hoge relevantie score te bereiken. Hoe specifieker jouw doelgroep wordt ingesteld, hoe beter jouw score. Let er wel op dat je nog voldoende mensen bereikt met jouw ingestelde vereisten. Facebook geeft het geschatte bereik ook aan in het menu aan de rechterkant.

Look a like doelgroep

Facebook maakt het mogelijk om een doelgroep te maken, gebaseerd op de huidige volgers van je pagina of je websitebezoekers. Dit doet Facebook op basis van demografische gegevens of interesses die overeenkomen met die van je huidige bezoekers en/of volgers.  Zo wordt er een groep Facebookers bereikt die bijna precies hetzelfde is als jouw eigen doelgroep! Om gegevens van je websitebezoekers te kunnen gebruiken voor het maken van een zogenaamde look a like doelgroep heb je een Facebook pixels implementatie nodig in het besturingssysteem van je website. Het aanmaken van een ‘look a like’ doelgroep kan via het tabblad middelen, vervolgens kun je kiezen voor ‘doelgroep’. Deze opties vindt je linksboven in het hoofdmenu van de Facebook bedrijfsmanager.Doelgroep targetten

Adverteren via Instagram

Nu we een look a like doelgroep hebben gemaakt op basis van gegevens uit de website kan de advertentie verder worden ingericht. Je kunt naast adverteren op Facebook ook aanvinken dat jouw advertentie  wordt getoond op Instagram. Dit kan in het onderdeel plaatsingen. Vervolgens kun je bepalen welk budget je maximaal uit wil geven aan je advertentie. Je kunt ervoor kiezen om een dagelijks limiet in te stellen, of 1 vast budget dat automatisch wordt verspreid over de door jou gekozen looptijd. De hoogte van je budget bepaalt hoeveel personen je kunt bereiken. Facebook geeft daar een automatische indicatie van.

Verschillende advertenties

Adverteren op Facebook kan met behulp van verschillende templates. Omdat we zoveel mogelijk conversie willen behalen kies ik voor een carrousel advertentie. Hiervoor gebruik ik foto’s van populaire whisky’s uit de webshop. Iedere foto kan afzonderlijk worden voorzien van een kop, beschrijving, URL en button. Als kop is het verstandig om te kiezen voor een tekst die interesse wekt bij de lezer. Je doel is immers dat de lezer doorklikt naar je website. Let erop dat je slechts een beperkt limiet hebt in het aantal woorden dat je kunt gebruiken. Als interactieknop kies ik voor ‘shoppen’. Tot slot kun je de advertentie opslaan. Deze wordt vervolgens gescreend door Facebook. Als je advertentie door de screening komt mag hij worden geplaatst.

Hopelijk heeft dit blog jouw meer inzicht gegeven in hoe adverteren op Facebook werkt. Heb je nog vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden van Facebook advertenties? Neem gerust contact met ons op. We leggen het je graag uit! Wil je meer weten over andere vormen van adverteren via Facebook? Lees dan het blog adverteren op Facebook.

Wil je graag dat wij je verder helpen met social media. Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn bereikbaar via +31 (0) 40 218 30 40 of op info@extendure.com.