Een psychologische prijs voor de producten op je webshop bepalen klinkt simpel. Toch zijn er nog maar al te veel webshops die hun conversie niet of nauwelijks aansturen op deze manier. Het inzetten van slimme prijsstrategieën om webshop producten aantrekkelijker te maken is iets wat steeds vaker voorkomt. Conversie optimalisatie is een proces waarin een psychologische prijs je webshop een stap verder kan helpen. Wij tonen een aantal psychologische prijs technieken waar sommigen van je concurrenten niet aan hebben gedacht!

Psychologische prijs bepalen? Kies het fastfoodketen prijsprincipe

De slimme psychologische prijsbepalingen van de grote fastfoodketens, daar kan elke webshop eigenaar van leren. Zoals ze in Amerika zouden zeggen: ‘Super size it’. Waar je voor een normale beker van een welbekend frisdrankmerk 3 euro mag betalen, gebruiken fastfoodketens een truc. Ze zetten er een beker onder die ‘slechts’ 30 cent duurder is, maar met wel 40% meer inhoud. De keuze is dan snel gemaakt toch? Dat je dan nog steeds 3,30 euro betaald voor een halve liter van je favoriete drankje ben je ineens snel vergeten. Het is in no time veranderd een aanbod wat je niet kunt weigeren.

Deze psychologische prijsbepaling heet de ‘prijsrelativiteitstechniek’, perfect toe te passen bij webshops. Het psychologisch prijseffect is groot en kan je conversie een boost geven. Geef de consument net zoals de fastfood restaurants eens  twee opties aan die zichtbaar verschillen in kwaliteit of kwantiteit, maar haast niet in prijs. De duurdere mogelijkheid komt hierdoor over als  de meest aantrekkelijk geprijsde optie. Probeer eens uit of deze psychologische prijs je conversie verhoogt.

Laat de klant een exacte prijs zien op de webshop

De kracht van een exacte prijs is de verhoogde inschatting van de ‘echte’ waarde door de klant. Het werkt als volgt. Een luxe scheerapparaat is geprijsd op €97, een vreemd bedrag niet? Toch is bij een dergelijk bedrag de perceptie van de webshop klant beïnvloed. Deze is geneigd te schatten dat de waarde van het scheerapparaat veel dichter bij de reële suggested retail price ligt dan bij een afgerond bedrag van bijvoorbeeld €100. Het afronden zorgt voor een beetje wantrouwen. De psychologische prijs geeft de webshopbezoeker het gevoel een veel reëlere prijs te betalen voor het product.

psychologische prijs

De indruk dat de exacte retailprijs een directe weergave van de kwaliteit is kan voor je conversie veel betekenen. De webconsument krijgt mogelijk een veel sterker gevoel bij je psychologisch bepaalde prijs dan een afgeronde prijs welke weinig aangeeft over de ‘echte’ waarde van het product. Deze exacte psychologische prijs heeft echter een tegenovergesteld effect bij kleine, snelle aankopen. Online boodschappen doen is een veel gebruikt voorbeeld. Bij online boodschappen doen speelt gemak en snelheid een grote rol. Door het gebruik van afgeronde bedragen is het voor de klant makkelijk rekenen en werkt het een snelle en goede conversie juist in de hand.  Kijk dus altijd goed of dit psychologische prijseffect bij jou van toepassing kan zijn door bijvoorbeeld een testperiode.

Het euroteken € kost misschien wel meer geld dan je denkt

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Cornell University is gebleken dat de invloed van een euroteken niet te onderschatten is. Ze hebben een test uitgevoerd op restaurantprijzen. Aan de ene persoon werd een kaart met prijzen in dollar $ gegeven en aan de ander de prijzen zonder dollarteken. De psychologische prijs die was in beide gevallen exact het zelfde. De uiteindelijke uitkomst is dat mensen gieriger zijn als er euro/dollartekens voor de prijs staan.

De reden? Het is het hogere prijs bewustzijn dat wordt getriggerd bij een valutateken. Het vervangen van € voor niets of EUR is dus een hele simpele stap die je ook je webshop conversie kan verhogen. Probeer zelf eens uit hoe het zit met jouw psychologische prijzen op je webshop. Houdt er wel rekening mee dat het getal wat de prijs aanduidt altijd helder moet zijn voor de consument, anders kan je conversie wel eens flink teruglopen.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!