Wat is de oplossing voor het adblocker probleem? In de vorige blogpost hadden we het al adblockers. Het toenemend gebruik van de browserextensie baart namelijk zorgen voor veel adverterende bedrijven.

Twee fronten

Wij geloven er niet in dat er één oplossing voor dit probleem bestaat. Er gaan een aantal partijen mee gemoeid, die allemaal andere belangen hebben. Zo zijn er twee hoofdfronten. Ten eerste de uitgevers van content, die zowel geschreven als op video getoond wordt. Het gaat hier om uitgevers, waarvan de inkomsten voornamelijk berusten op het tonen van advertenties. Ten tweede is er natuurlijk de consument, die content wil consumeren zonder daarbij gehinderd te worden door advertenties.

Tussenpartijen

De partijen die hier tussen zitten zijn het IAB (Interactive Advertising Bureau) en de adblocker-aanbieders. De primaire doelstelling van het IAB is het leveren van een bijdrage aan de verdere professionalisering van de markt voor digital advertising en interactive marketing. Adblocker-aanbieders willen zo veel mogelijk gebruikers genereren, om hun goedlopend verdienmodel te kunnen behouden. Zoals je ziet is het geen gemakkelijke kwestie om alle belangen te behartigen.

LEAN – Hou je aan de regels

Het IAB heeft het afgelopen jaar de LEAN (Light, Encrypted, Ad choice supported, Non-invasive ads) principes opgesteld. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op feedback van Nederlandse internetgebruikers en zijn voorgelegd aan een groot aantal uitgevers. Door gebruik te maken van de LEAN principes probeert het IAB het gebruik van adblockers terug te dringen. Wij raden uitgevers voor een verbetering van de gebruikservaring van hun website dan ook aan om zich aan deze LEAN richtlijnen te houden. Irritante advertenties wordt namelijk niemand blij van.

DEAL – Start de dialoog

Als vervolg heeft het IAB tot voor kort de DEAL methodiek geïntroduceerd. Dit is een stappenplan om op een vriendelijke manier de consument over te halen tot het deblokkeren van zijn adblocker. DEAL staat voor:

  • D: Detect ad blocking, in order to initiate a conversation;
  • E: Explain the value exchange that advertising enables;
  • A: Ask for changed behavior in order to maintain an equitable exchange;
  • L: Lift restrictions or Limit access in response to consumer choice.

Wij zijn een groot voorstander van de DEAL methode. Het oplossen van het probleem begint met het starten van een dialoog met adblocker-gebruikers. De gebruikservaring van de website moet altijd op één staan. Door met elkaar in gesprek te gaan kan de gebruikservaring voor iedereen verbeteren. De consument zal zich daarnaast bewust moeten worden dat internet niet gratis is, en dat advertenties zorgen voor brood op de plank van uitgevers.

Geef de consument een keus

Zorg er ook altijd voor dat de klant een keuze heeft, afhankelijk van de kwaliteit van je content. Bijvoorbeeld door hen de keuze te geven om te betalen voor advertentievrije content door middel van een ‘freemium-model’.  Een andere methode is het plaatsen van ‘advertorials’, een advertentie die als persbericht geplaatst wordt in de normale nieuwsstroom.

Een van de nieuwste vormen van adverteren is het adverteren van ‘branded content’. Dat is een persbericht dat is ingekocht door een adverteerder, maar dat eruit ziet als een echt nieuwsbericht. Uitgevers kunnen hier veel aan verdienen, omdat adverteerders er veel geld voor willen neerleggen.

De oplossing

Wat is nu de oplossing? Helaas is er geen concrete oplossing die iedereen uit de brand helpt. Wij raden iedere uitgever aan om in gesprek te gaan en afhangend van de content te komen tot een voorstel aan de lezer. Uitgevers zouden daarnaast op zoek moeten naar nieuwe manieren om geld te verdienen, terwijl consumenten bewust moeten worden dat veel websites kunnen blijven bestaan door het tonen van advertenties.

Meer tips of een beetje extra hulp?

Wil jij graag sparren over jouw SEA mogelijkheden? Neem contact op met SEA specialisten.