Het einde van het jaar is weer in zicht. Daarom is het tijd om alvast te kijken naar de digitale trends die je zou kunnen verwachten voor 2019. De digitale wereld is constant op zoek naar verbetering, maar wat zijn nou echt de punten die aankomend jaar belangrijk zullen zijn? Lees verder voor de 4 belangrijkste en interessantste trends voor het komende jaar!

Blijft Virtual & Augmented Reality groeien?

Ook al is het een nog recent begrip op de markt, het gebruik van Virtual en Augmented Reality is zich aan het ontwikkelen als trend. Wat is nou het verschil tussen Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR)? AR is eigenlijk de voorloper van VR. Met AR spreek je van digitale aanpassingen op de realiteit van iemands fysieke omgeving, denk hierbij aan bijvoorbeeld IKEA Place. In vergelijking, VR geeft een gebruiker het gevoel dat hij of zij zich in een compleet andere wereld begeeft. Dit door middel van het creëren van een nieuwe digitale omgeving. Bij gebruik van VR is wat je ziet en ervaart niet meer gelijk aan wat er echt om je heen gebeurt. Daarnaast heb je ook 360° video’s, die laat een gebruiker in alle richtingen van een beeld kijken. Klinkt misschien hetzelfde als VR, maar bij 360° video’s zie je alleen het beeld. Je kunt er niet daadwerkelijk doorheen “lopen”.

Is het echter tijd om AR en VR deel van je marketingstrategie te maken? Virtual Reality heeft nog een lange weg te gaan voordat het volledig deel uitmaakt van de mainstream content. Het is belangrijk om interactie en betrokkenheid tussen je merk en klanten te hebben, daarvoor is AR en VR een leuke optie. Hoewel het voor elk bedrijf nu niet logisch is om nu in VR te investeren, kunnen nieuwe ontwikkelingen het gemakkelijker (en goedkoper) maken om in de toekomst content te maken.

Virtual Reality

Voice search is het nieuwe zoeken

Meer en meer apparaten hebben tegenwoordig ingebouwde spraakgestuurde personal assistants. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, smartphones, TV’s en smart speakers zoals Google Home en Amazon Echo. “Bel Max” kan dan ook erg handig zijn als je aan het rijden bent in de auto. De technologie van voice search blijft zich ontwikkelen en wordt ook steeds vaker gebruikt. Door het vaak gebruik maken van stemgestuurde opdrachten en vragen leert zo’n personal assistent proactief wat voor informatie interessant kan zijn voor jou. Door het blijvend ontwikkelen van de technologie en de stijging van het gebruik zal Voice Search zeker een onderwerp zijn dat in 2019 veel besproken wordt.

Authentieke content is uiteindelijk wat je volgers zoeken

In een tijd waarin bijna iedereen een journalist of een content creator is, is het nog belangrijker om authentieke content te hebben. Natuurlijk wanneer jij een stuk gaat schrijven over een populair onderwerp is het moeilijker om echt authentiek te zijn, maar niet onmogelijk. Een belangrijk punt wat hier bij komt kijken is de klant echt opzoeken: ga in gesprek met je volgers en laat iedereen meelezen in de dialoog. Ben niet bang om met je billen bloot te gaan maar gebruik dit juist. Dit mag dan ook een keer fout gaan, maar zorg er dan wel voor dat je goed reageert en men zal het alleen maar waarderen. Wanneer men dit ziet zullen ze je eerder vertrouwen en zal jouw content authentieker dan andere worden gezien.

Merendeel van de consumenten (86%) geven aan dat authentieke content een van de belangrijkste reden is om een merk te supporten en te volgen. Bij de millennials is dat aantal zelfs nóg hoger. Het is zelfs zo dat 30% van de millennials aan heeft gegeven een merk niet meer te volgen wanneer het niet authentiek is.

Komt Artificial Intelligence er nu echt aan?

Artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie, wordt al jarenlang genoemd als dé trend voor het volgende jaar en ook dit jaar is dat weer zo. Maar dit jaar kan het wel een anders zijn. Google heeft zo aangegeven AI te gaan gebruiken om advertenties via Google Ads optimaal te laten lopen. Dit zal voordelen hebben vooral zowel Google, denk hierbij aan meer omzet, maar ook voor de adverterende bedrijven, want zij hoeven minder te doen om de campagne optimaal te laten lopen.

De laatste jaren wordt er al meer gebruikt gemaakt van AI, zo zie je chatbots al steeds vaker. Ook de ontwikkelingen van Voice Search zijn te danken aan AI, maar volgens velen is dit nog maar het begin van wat bedrijven kunnen gaan doen met AI. Men denkt zelfs dat AI uiteindelijk zelfs de content kan gaan schrijven. Pas hier wel mee op want dit kan ervoor zorgen dat de content niet meer authentiek is en dit kan averechts werken.

Artificial Intelligence

Of deze trends echt gaan doorbreken ligt aan hoe de ontwikkelingen lopen en aan hoe gebruikers erop reageren. Sommige trends blijven en hervormen de industrie, sommige vervagen en worden het jaar erna niet meer besproken. Toch blijft het interessant om up-to-date te blijven. Er zullen ook zeker nieuwe trends bijkomen, waar we je zeker van op de hoogte zullen houden!

Heb je voor het nieuwe jaar je online strategie al bepaald? Zo nee, dan helpt Extendure je daar graag mee. Download hier je online strategie voor 2019.