We gaan even terug naar 4 mei 2016. Op deze dag is de AVG gepubliceerd in het publicatieblad van de EU. De wetgeving heeft 20 dagen later haar intrede gemaakt, maar is vanaf vandaag officieel van toepassing. Twee jaar lang hebben Europese bedrijven, organisaties, verenigingen, instanties en alle andere partijen die persoonsgegevens verzamelen en gebruiken de tijd gehad zich voor te bereiden op deze nieuwe wetgeving. Dit betekent ook automatisch dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens vanaf dit moment komt te vervallen. In een eerder blog hebben we het al uitgebreider gehad over de nieuwe AVG wetgeving.

Europese-unie

 

AVG, dat staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming, brengt een aantal significante veranderingen met zich mee;

  • Organisaties krijgen meer verantwoordelijk om vertrouwelijk met gegevens om te gaan
  • De privacy rechten van de individu worden uitgebreid en tevens versterkt
  • Alle bevoegdheden gelden voor alle Europese privacy toezichthouders

Om je er nogmaals op te attenderen wat er kan gebeuren als je je niet aan AVG houdt; een boete die kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de omzet wereldwijd.

Wat betekent dit voor consumenten?

Als consument heb je dus veel meer controle op je eigen gegevens. Je kunt dus te allen tijde ervoor kiezen dat jouw gegevens niet meer gebruikt mogen door bedrijven enz. Ook ligt de bewijslast in handen van bedrijven en niet bij de consument. Het bedrijf moeten kunnen aantonen dat het juist gehandeld heeft en dat de consument akkoord is gegaan met gebruik van zijn of haar gegevens.

Kortom, de nieuwe wetgeving beschermt de privacygegevens van de consument meer en geeft instanties die werken met persoonlijke data meer verantwoordelijkheden. Hopelijk ben jij als webshopeigenaar ook klaar voor de AVG. Zo niet, neem dan direct contact met ons op.

gegevensbescherming

Wil jij graag juridische steun bij het opstellen van je algemene voorwaarden. Schakel dan een advocaat uit Eindhoven in. Zij bieden nieuwe kennis van zaken.